Στην κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά την απόφαση των Βρετανών για αποχώρηση από την ΕΕ, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.
Μιλώντας στον Alpha 98,9, ο Στέλιος Κούλογλου, σημείωσε ότι όταν ξεκίνησε η συζήτηση για το Brexit μετά το δημοψήφισμα, «οι κυρίαρχες ομάδες και οι άνθρωποι που κατευθύνουν τις τύχες της Ευρώπης έδειξαν να μην τους απασχολεί καθόλου το μέλλον της».
Όπως τόνισε με εξαίρεση την Ευρωπαϊκή Αριστερά, τους Πράσινους και τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, οι υπόλοιπες δυνάμεις «δεν έθεσαν κανένα από τα βασικά ερωτήματα που θα έπρεπε να θέσει κανείς μετά από μια τέτοια, τόσο κρίσιμη ιστορικά ψηφοφορία, όπως ήταν το βρετανικό δημοψήφισμα». «Από τις συντηρητικές δυνάμεις που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και το ευρωκοινοβούλιο δεν είχαμε την παραμικρή νύξη» συμπλήρωσε.
Ακούστε τη συνέντευξη:
Υπογράμμισε επιπλέον, ότι οι Γερμανοί που επίσης δεν αντέδρασαν «δεν θέλουν να κάνουν τίποτα πριν τις γερμανικές εκλογές του 2017, γιατί φοβούνται ότι αν κάνουν κινήσεις που θα βοηθήσουν να ξαναβρεί η Ευρώπη το κοινωνικό της πρόσωπο και η Γερμανία μοιραστεί λίγο τα κέρδη που έχει, τότε θα χάσουν ψηφοφόρους».
Ο Στέλιος Κούλογλου υποστήριξε ότι «οι πολίτες δεν βρίσκουν πλέον ελκυστική την ΕΕ. Το βλέπουμε και από τις δημοσκοπήσεις και από την άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων».
«Αν το δημοψήφισμα γινόταν στην Βρετανία πριν από δέκα χρόνια θα είχε, με μεγάλη διαφορά, κερδίσει το «Μένουμε». Τι έχει μεσολαβήσει από τότε;» αναρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε:
«Η Ευρώπη έχει χάσει και το κοινωνικό της πρόσωπο – εφαρμόζει την οικονομική πολιτική της λιτότητας – και από την άλλη πλευρά έχει χάσει και το δημοκρατικό της πρόσωπο. Το απέδειξε και η περιπέτεια της Ελλάδας πέρσι. Αν προσπαθήσεις να ψηφίσεις κάτι διαφορετικό από την κυρίαρχη άποψη όχι μόνο δεν σε αφήνουν αλλά σε τιμωρούν κι από πάνω» τόνισε.
Ο Στέλιος Κούλογλου προέβλεψε ότι το επόμενο μεγάλο θύμα «θα είναι η Ιταλία, είτε οικονομικά με τις τράπεζες – μια κρίση που θα είναι και ευρωπαϊκή οικονομική κρίση – είτε και πολιτικά, καθώς το Σεπτέμβρη ο Ρέντσι έχει προκηρύξει ένα δημοψήφισμα, το οποίο θα το χάσει κατά πάσα πιθανότητα, από τους ευρωσκεπτικιστές του Μπέπε Γκρίλο».
Για την εικόνα της Ελλάδας σημείωσε ότι έχει βελτιωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. «Οι Γερμανοί κατάλαβαν ότι η προπαγάνδα που έκαναν εναντίον των χωρών του Νότου και κυρίως της Ελλάδας – ότι είναι τεμπέληδες και διεφθαρμένοι – στην πραγματικότητα γυρνούσε τελικά εναντίον τους. Γιατί αντιστοίχως αντιδρούσαν και οι θιγόμενοι λαοί. Επιπλέον βγαίνουν κάποιοι αριθμοί – όπως χθες στην έρευνα του ΟΟΣΑ – που δείχνουν ότι ο μύθος των τεμπέληδων καταρρέει. Οι Έλληνες δουλεύουν πολύ περισσότερο από τους Γερμανούς, οι οποίοι είναι τελευταίοι σε ώρες εργασίας».
Στην ερώτηση «αν γινόταν ένα δημοψήφισμα για το αν θέλουμε στην ΕΕ τη Γερμανία, ποιο πιστεύετε ότι θα ήταν το αποτέλεσμα», ο Στέλιος Κούλογλου απάντησε ότι «θα έβγαινε 90% το όχι». Σημείωσε, όμως, ότι αυτή δεν είναι εικόνα σοβαρής χώρας που θέλει να ηγεμονεύει στην Ευρώπη. Υποστήριξε δε, ότι η στάση της Γερμανίας έχει να κάνει με το γεγονός ότι «κερδίζει δεκάδες δισ. ευρώ από την κρίση».
«Όπως καταλαβαίνετε, στην ΕΕ είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα…» είπε, μεταξύ άλλων ο Στέλιος Κούλογλου.
Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συζήτηση:
Kαλημέρα κ. Κούλογλου ευχαριστούμε που είστε σήμερα κοντά μας και έκανα πριν τον πρόλογο διότι κάνατε κάποιες εκδηλώσεις στην προσπάθειά σας να προβάλετε κάποια ελληνικά στοιχεία, όπως είναι το ελληνικό καφενείο.
Κούλογλου: Ναι, έχω ξεκινήσει από πέρσι το καλοκαίρι, μια προσπάθεια για την ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων και των ελληνικών εταιριών που κάνουν δουλειά καινοτόμο ή που έχουν εξαγωγική δραστηριότητα ή κατεύθυνση στην Ευρώπη και μία από αυτές τις εκδηλώσεις ήταν για την παρουσίαση εταιριών στις Βρυξέλλες που παράγουν προϊόντα για το ελληνικό καφενείο από το τάβλι μέχρι το γλυκό του κουταλιού. Και με στόχο να δημιουργηθούν επαφές ανάμεσα στις εταιρίες αυτές και στους διανομείς προϊόντων στο εξωτερικό με ξένες εταιρίες που ενδιαφέρονται έτσι ώστε να κινηθούν οι εξαγωγές, να κινηθεί η ελληνική οικονομία, να περιοριστεί η ανεργία, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας γιατί διαφορετικά δεν κάνουμε τίποτα. Αυτή είναι η βασική ιδέα. Τώρα ειδικά με το καφενείο αυτό είχε κι ένα στοιχείο της παράδοσης, διότι το καφενείο είναι μέρος της ελληνικής παράδοσης και άρα παράλληλα με τα προϊόντα δείξαμε και κομμάτια της ελληνικής παράδοσης, μουσικής και όλα αυτά συμπληρωματικά.
Αυτές οι ιδιαιτερότητες της χώρας μας μας κάνουν και πιο ελκυστικούς θα έλεγα…
Κούλογλου: Ναι μου έκανε εντύπωση αυτό που λέτε γιατί στο Ευρωκοινοβούλιο υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, χώρια ότι περάσανε και πήραν μεζέδες γιατί είχαμε στήσει μια έκθεση στο κέντρο του Κοινοβουλίου, το κέντρο διερχομένων εκεί που περνάει όλος ο κόσμος για να πάει κάπου, και πέρασε πάρα πολύς κόσμος. Αλλά και μετά, τις επόμενες μέρες διατηρήθηκε μια βδομάδα η έκθεση αυτή, που ήταν επίσης και μια έκθεση φωτογραφιών για το ελληνικό καφενείο, του Γιώργου Πίττα, ενός ανθρώπου που έχει ασχοληθεί πολύ με τα θέματα της ελληνικής λαϊκής παράδοσης και κάναμε και μια παράλληλη εκδήλωση-έκθεση στη Γκαλερί Θεώρημα, είναι μια γκαλερί των Βρυξελλών, με προϊόντα αλλά και με φωτογραφίες. Εκεί έγινε και μια βραδιά γευσιγνωσίας ελληνικών προϊόντων και όλοι έμειναν ενθουσιασμένοι οι Βέλγοι.
Έντονο λοιπόν το ελληνικό χρώμα και θετικά τα σχόλια τα οποία ακολούθησαν την ιδέα σας να προβάλλετε τα προϊόντα και την κουλτούρα της χώρας μας. Να γυρίσουμε σελίδα όμω ς και να πάμε στην επικαιρότητα και να σας ρωτήσω αν η Ευρώπη είναι ο Τιτανικός που σιγά σιγά βουλιάζει έτσι όπως διαβάζω σε μια πρόσφατη δήλωσή σας.
Κούλογλου: Δυστυχώς αυτή είναι η εικόνα που πήρα τις προηγούμενες μέρες όταν ξεκίνησε η συζήτηση μετά το δημοψήφισμα του brexit για το μέλλον της Ευρώπης. Εκεί οι κυρίαρχες ομάδες και οι άθρωποι που κατευθύνουν την τύχη της Ευρώπης έδειξαν να μη τους απασχολεί καθόλου το μέλλον της Ευρώπης και να μη θέτουν κανένα από τα βασικά ερωτήματα που έπρεπε να θέσει κανείς μετά από μία τόσο κρίσιμη ιστορικά ψηφοφορία όπως ήταν το δημοψήφισμα. Διότι για πρώτη φορά φεύγει ένα μέλος από την ΕΕ και το συμπέρασμα είναι ότι οι ψηφοφόροι δε βρίσκουν πλέον την ΕΕ ελκυστική. Οι Ευρωπαίοι. Και αυτό δε το βλέπουμε μόνο από το δημοψήφισμα, το βλέπουμε από μια σειρά από πράγματα, από δημοσκοπήσεις. Γιατί αμέσως βρήκαν ευκαιρία, είπαν ότι οι Βρετανοί ποτέ δεν ήταν μέσα στην ΕΕ με τα δύο πόδια, πάντα ήταν μέσα και έξω αλλά δεν τρέχει και τίποτα. Ενώ στην πραγματικότητα, αν πριν από δέκα χρόνια γινόταν το ίδιο δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία, θα είχε υπερισχύσει το Μένουμε με πολύ μεγάλη διαφορά. Τι έχει μεσολαβήσει από τότε; Έχει μεσολοβήσει το ότι η ΕΕ έχει χάσει και το κοινωνικό της πρόσωπο, γίνονται περικοπές σε όλα τα προγράμματα, οικονομική πολιτική της λιτότητας επιβάλλεται παντού, και από την άλλη έχει χάσει και το δημοκρατικό της πρόσωπο, γιατί όπως απέδειξε και η περιπέτεια της Ελλάδας πέρσι, αν προσπαθήσεις να ψηφίσεις κάτι λίγο διαφορετικό από την κυρίαρχη άποψη όχι μόνο δε σε αφήνουν αλλά σε τιμωρούν κιόλας. Κι εδώ πέρα βλέπουμε ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλος ευρωσκεπτικισμός παντού, άλλωστε το βλέπουμε και από την άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων. Λοιπόν σας διαβεβαιώ ότι δεν υπήρξε η παραμικρή τέτοια νύξη από τις βασικές δυνάμεις δηλαδή τις συντηρητικές δυνάμεις που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και στο Ευρωκοινοβούλιο. Κάποια πράγματα είπε ασφαλώς η Αριστερά, είπε αρκετά πράγματα ο σοσιαλδημοκράτης ο επικεφαλής, Πιτέλα, είπαν οι Πράσινοι κάποια πράγματα αλλά από κει και πέρα αυτοί που έχουν την πλειοψηφία, και κατευθύνουν τις τύχες της Ευρώπης ιδίως οι Γερμανοί, δεν έχει ιδρώσει το αυτί τους δυστυχώς από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Μια αδυναμία στο να βγάλουνε συμπεράσματα ή υπάρχει ο φόβος του αποτελέσματος;
Κούλογλου: Δε θέλουν να κάνουν τίποτα πριν τις γερμανικές εκλογές, που θα γίνουν του χρόνου τον Σεπτέμβριο, διότι θεωρούν ότι αν κάνουν κινήσεις που να βοηθούν στο ναα ξαναβρεί η Ευρώπη το κοινωνικό της πρόσωπο άρα να χάσει και λίγο η Γερμανία και να μοιραστεί τα κέρδη τα οποία έχει, τα τεράστια κέρδη, τότε θα χάσουν ψηφοφόρους.
Το να μοιραστεί η πίτα σε περισσότερα κομμάτια δηλαδή.
Κούλογλου: Όχι μόνο, να υπάρξουν ισότιμοι και δίκαιοι κανόνες στην ΕΕ. Να σας δώσω ένα παράδειγμα, η Γερμανία και ο Σόιμπλε λένε συνέχεια, είναι η εφαρμογή ηλίθιε, ότι πρέπει να εφαρμόζεις απαρέγκλιτα τις συμφωνίες κλπ. Έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό μια συμφωνία για την τραπεζική ενοποίηση στην οποία έχουν συμφωνήσει όλες οι χώρες και η Γερμανία. Λοιπόν η τραπεζική ενοποίηση θα διευκόλυνε τις τράπεζες των λιγότερο ισχυρών χωρών της Ευρώπης ή αυτές που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα να σταθούν στα πόδια τους. Προβλέπει επίσης ασφάλεια των καταθέσεων μέχρι εκατό χιλιάδες ευρώ κλπ. Οι Γερμανοί με διάφορα προσχήματα δεν εφαρμόζουν αυτή τη συμφωνία, ενώ μας εγκαλούν κάθε μέρα ότι δεν εφαρμόζουμε τα συμφωνηθέντα. Και βρισκόμαστε σε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα όπου η Ιταλία έχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα με τις τράπεζές της και αντί να υπάρξει αυτή η συμφωνία για να σταθεροποιήσουν τις ιταλικές τράπεζες, λένε στου Ιταλούς στο Ρέντσι δηλαδή, κόψε τις καταθέσει δε μας νοιάζει, κόψε το λαιμό σου , δε σε αφήνουμε να κάνεις τίποτα πέρα από τα θεωρητικώς συμφωνηθέντα. Και αυτή τη στιγμή αν σκάσει η Ιταλία, δηλαδή θα είναι το μεγαλύτερο ντόμινο, γιατί η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και από τις μεγαλύτερες του κόσμου. Αν σκάσει η ιταλική οικονομία και οι τράπεζες θα γίνει παγκόσμια κρίση. Ε λοιπόν δε θέλουν να το κάνουν αυτό, να δώσουν στον Ρέντσι.
Είναι ορατός για σας αυτός ο κίνδυνος να υπάρξει ένα νέο επεισόδιο;
Κούλογλου: Ναι είναι πολύ ορατός. Το επόμενο μεγάλο θύμα να ξέρετε ότι θα είναι η Ιταλία. Η επόμενη μεγάλη κρίση θα είναι η Ιταλία. Είτε οικονομικά με τις τράπεζες είτε πολιτικά γιατί το Σεπτεμβριο έχει προκηρύξει ένα δημοψήφισμα ο Ρέντσι το οποίο θα το χάσει κατά πάσα πιθανότητα από τους ευρωσκεπτικιστές του Μπέπε Γκρίλο, και θα έχουμε πολιτική κρίση στην Ιταλία αλλά ενδεχομένως θα έχουμε και πολύ μεγάλη τραπεζική άρα και οικονομική ευρωπαϊκή κρίση πιο πριν από αυτό.
Η Ιταλία έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τις τράπεζες, ο Ρέντσι ζήτησε κάποιες διευκολύνσεις, όχι χρήματα αλλά να του δώσουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει το ίδιο το ιταλικό κράτος τις τράπεζες που έχουν πρόβλημα και είναι εκτεθειμένες, έχουν κι εκει πολλά κόκκινα δάνεια γατί και η ιταλική οικονομία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα τα τελευταία χρόνια από την κρίση και μετά και οι τράπεζες είναι εκτεθειμένες, τα κόκκινα δάνεια δεν έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, και προσπαθεί να τους δώσει 40 εκατ ευρώ βοήθεια το ιταλικό κράτος και δεν τον αφήνουν γιατί αυτό απαγορεύεται από τους κανόνες και έτσι βαδίζει η Ιταλία προς τον όλεθρο και συγχρόνως έχουμε καθημερινά εκβιασμούς εναντίον της Ισπανίας και κυρίως της κυβέρνησης της Πορτογαλίας γιατί στην Ισπανία δεν υπήρχε κυβέρνηση μέχρι τώρα και είναι και ο Ραχόι που είναι δικός τους γενικά και ήταν μεταβατικός πρωθυπουργός, και στην Ισπανία αλλά κυρίως στην Πορτογαλία που υπάρχει μια κυβέρνηση των σοσιαλιστών με την υποστήριξη της Αριστεράς, γίνονται καθημερινοί εκβιασμοί ότι αν δεν πάρετε καινούρια μέτρα λιτότητας θα σας τιμωρήσουμε θα σας επιβαλουμε σκληρότερα μέτρα. Μάλιστα, βγήκε και το είπε δημοσίως ότι θα έχετε νέο μνημόνιο και πολύ σκληρά μέτρα αν δεν πάρετε ήδη κι άλλα μέτρα λιτότητας, πράγμα που δημιούργησε και διπλωματικό επεισόδιο γιατί κάλεσαν και τον γερμανό πρέσβη στη Λισαβώνα και του έκαναν παρατηρήσεις πως μπορεί ο Σόιμπλε και βγαίνει έτσι και απειλεί μια άλλη χώρα μέλος. Αυτή είναι η εικόνα δυστυχώς. Και από την Ισπανία ζητούν να κάνει νέες περικοπές πέρα από όλες που έχει κάνει που πετάει τους ανθρώπους από τα σπίτια κλπ, 8 δις που είναι περίπου το 1% του ισπανικού ΑΕΠ, οπότε δυστυχώς η κατάσταση είναι άσχημη πολύ.
Να δούμε τώρα ποια είναι η θέση της χώρας μας στη ΕΕ κ. Κούλογλου, αν παραμένουμε ο αδύναμος κρίκος και μια χώρα που δε μπορεί να σηκώσει το κεφάλι ψηλά, που δε μπορεί να έχει αξιώσεις και να είναι ένα ισότιμο μέλος και δε μιλάω τυπικάμιλάω ουσιαστικά και δεν ξέρω αν αυτή η εικόνα σιγά σιγά αρχίζει να αλλάζει.
Κούλογλου: Σίγουρα η εικόνα έχει βελτιωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια κυρίως γιατί οι Γερμανοί κατάλαβαν ότι αυτή η δυσφυμιστική εκστρατεία, η απίστευτη προπαγάνδα που έκαναν εναντίον των χωρών του νότου και κυρίως της Ελλάδας ότι είναι τεμπέληδες ότι έχουν πάρα πολς διακοπές ότι είναι διεφθαρμένοι κλπ. Στην πραγματικότητα δημιουργούσε ένα πολύ κακό κλίμα το οποίο στραφόταν εν τέλει και εναντίον της Γερμανίας γιατί αντίστοιχα αντιδρούσαν και οι θιγόμενοι λαοί. Επιπλέον αρχίζουν και βλέπουν ότι βγαίνουν κάποιοι αριθμοί όπως αυτοί που βγήκαν χθες που δείχνουν ότι η θεωρία των τεμπέληδων καταρρέει, ο μύθος των τεμπέληδων καταρρέει, οι Έλληνες δουλεύουν πολύ περισσότερο από τους Γερμανούς που είναι τελευταίοι ακόμα και στις ώρες εργασίας. Αναφέρομαι σε μια έρευνα του ΟΟΣΑ που δημοσιεύθηκε χθες και που δείχνει ότι οι Μεξικάνοι και οι Έλληνες ήταν αυτοί που δούλεψαν τις περισσότερες ώρες το 2015 ενώ οι Γερμανοί ήταν αυτοί που δούλεψαν τις λιγότερες ώρες το 2015. Επομένως καταλαβαίνετε ότι είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα εδώ στην ΕΕ, ο ένας κατηγορεί τον άλλον. Αλλά θέλω να σας πω ότι αυτό το πράγμα έχει δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις διότι πχ μου έλεγαν τώρα ισπανοί και πορτογάλοι συνάδελφοι με αφορμή το ΕΥΡΩ το κύπελλο ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, ότι στην Ισπανία και την Πορτογαλία όταν έγινε ο αγώνας Ιταλίας Γερμανίας που κρίθηκε στα πέναλτι ήταν όλοι έξω και φωνάζανε υπέρ της Ιταλίας όχι γιατί ήτανε υπέρ της Ιταλίας αλλά γιατί ήτανε κατά της Γερμανίας. Ήθελαν να χάσει η Γερμανία. Και το ίδιο έγινε προχθές και στον αγώνα Γαλλίας Γερμανίας και αυτό γίνεται και στην Ελλάδα και αυτό γίνεται και σε άλλες χώρες.
Αν γινόταν ένα δημοψήφισμα όχι αν ο λαός θέλει να μείνει στην ΕΕ αλλά αν θέλει τη Γερμανία στην ΕΕ
Κούλογλου: Αν γινόταν δημοψήφισμα αν θέλουμε τη Γερμανία στην ΕΕ θα ήταν το 90% όχι δεν τη θέλουμε. Αυτή η εικόνα όμως δεν είναι η εικόνα μιας σοβαρής χώρας η οποία θέλει να ηγεμονεύσει πραγματικά στην Ευρώπη. Γιατί ξέρετε ότι η ηγεμονία προϋποθέτει και κάποιου είδους γενναιοδωρία. Και οι Αμερικανοί ηγεμόνευσαν στην Ευρώπη μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο και είχαμε ουσιαστικά την περίοδο της αμερικανοκρατίας αλλά είχαν βάλει το χέρι στην τσέπη. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια δύναμη η οποία θέλει να λαμβάνει όλες τις αποφάσεις γιατί αυτό συμβαίνει στην ΕΕ αλλά από την άλλη μεριά να εκμεταλλεύεται συγχρόνως οικονομικά για να πλουτίζει. Διότι στην πραγματικότητα όλη αυτή η άρνηση για την οποία με ρωτήσατε προηγουμένως της Γερμανίας να δεχθεί κάποιους κοινούς κανόνες ή να μοιραστούν τα ρίσκα και κάπως να υπάρχουν και κάποιοι κανόνες αλληλεγγύης και ίσης μεταχείρισης όλων των χωρών, οφείλεται στο γεγονός ότι η Γερμανία κερδίζει μέχρι τώρα από την κρίση. Αυτό είναι . Τόσο απλό. Και κερδίζει δεκάδες δις ευρώ.
Είναι ανενόχλητοι όμως και δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο.
Κούλογλου: Ναι γιατί δυστυχώς ο Ολάντ ο οποίο εκλέχτηκε το 2012 με πρόγραμμα ακριβώς να αλλάξει την πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη και να περιορίσει τη γερμανική ισχύ, δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά. Υποτάχθηκε αμέσως στις αγορές, στις τράπεζες και δεν κάνει τίποτα. Άρα αυτή τη στιγμή έχουμε μια πολύ μεγάλη ανισορροπία στην Ευρώπη διότι δε δουλεύει ο γαλλογερμανικός άξονας. Παλιότερα οποιαδήποτε σοβαρή απόφαση της Ευρώπης έπρεπε να περάσει από την έγκριση της Γαλλίας και της Γερμανίας οι οποίες είχαν ισότιμη θέση και περίπου την ίδια ισχύ. Λίγο περισσότερο οικονομική η Γερμανία, λίγο περισσότερο στρατιωτική, γεωπολιτική και διπλωματική η Γαλλία. Τώρα είναι ένας και αυτό δημιουργεί μεγάλη ανισορροπία στην Ευρώπη διότι αυτός ο ένας δε μπορεί να κυριαρχήσει στην Ευρώπη μόνος του. Αυτό είναι το λεγόμενο γερμανικό ζήτημα. Η Γερμανία είναι πολύ μικρή για να κυριαρχήσει στην Ευρώπη και πολύ μεγάλη για να μείνει στα σύνορά της. Αυτό δημιούργησε δύο παγκόσμιους πολέμου και τώρα ζούμε μια άλλη εκδοχή
Σας ευχαριστούμε πολύ.