Κούλογλου σε Κομισιόν: «Τι δουλειά έχει ο Μπαρόζο στη Γκόλντμαν Σαξ;»

Permalink

Την ανάληψη της θέσης μη εκτελεστικού προέδρου και συμβούλου της Γκόλντμαν Σαξ από τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έφερε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο με γραπτή ερώτηση που υπέβαλε προς την Κομισιόν ο Στέλιος Κούλογλου.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι ο κ. Μπαρόζο έχοντας συμπληρώσει δύο θητείες στην Κομισιόν, διατηρεί το δικαίωμα μηνιαίας σύνταξης ύψους 10924,58 ευρώ.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Στέλιος Κούλογλου ερωτά την Κομισιόν, εάν θεωρεί ότι η ανάληψη αυτής της θέσης συνάδει με το πνεύμα και γράμμα της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ, η οποία υποχρεώνει τα μέλη της ακόμα και μετά το πέρας της θητείας τους «να τηρούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν εκ της θέσεώς τους και ιδίως τα καθήκοντα εντιμότητας και διακριτικότητας ως προς την αποδοχή ορισμένων θέσεων ή ορισμένων πλεονεκτημάτων». Επιπλέον, ο Στέλιος Κούλογλου καλεί την Κομισιόν να διευκρινήσει, εάν προτίθεται να προχωρήσει στην παύση του δικαιώματος συνταξιοδότησης του κ. Μπαρόζο και να τροποποιήσει τον κανονισμό, ώστε τα πρώην μέλη της να μην μπορούν να προσληφθούν σε παρόμοια πόστα.

 

Ολόκληρη η ερώτηση

 Η μηνιαία σύνταξη ενός επιτρόπου μετά από δύο θητείες σύμφωνα με τα επίσημα διαθέσιμα στοιχεία είναι €10.924,58. Ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανέλαβε θέση μη-εκτελεστικού προέδρου και συμβούλου της Goldman Sachs International [1].

Το άρθρο 245 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ (ΣΛΕΕ) προβλέπει πως «τα μέλη της επιτροπής αναλαμβάνουν επισήμως την υποχρέωση, κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, να τηρούν κατά τη διάρκεια της θητείας τους και μετά τη λήξη αυτής τις υποχρεώσεις που απορρέουν εκ της θέσεώς τους, και ιδίως τα καθήκοντα εντιμότητας και διακριτικότητας ως προς την αποδοχή, μετά τη λήξη της θητείας τους, ορισμένων θέσεων ή ορισμένων πλεονεκτημάτων». Τις ίδιες προβλέψεις περιέχει και το άρθρο 1.2 του κώδικα δεοντολογίας για τους επιτρόπους [2].

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Θεωρεί ότι το τελευταίο πόστο που κατέλαβε ο κ. Μπαρόζο συνάδει με το πνεύμα και γράμμα της ΣΛΕΕ;
2. Σκοπεύει να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσει στην έκπτωση του πρώην προέδρου από το δικαίωμα συνταξιοδότησής του;
3. Προτίθεται να εξετάσει την άμεση τροποποίηση των κανόνων ώστε τα πρώην μέλη της να μην μπορούν να προσληφθούν σε παρόμοια πόστα;

[1] http://www.lemonde.fr/europe/article/2016/07/09/l-ex-president-de-la-commission-europeenne-jose-manuel-barroso-recrute-par-goldman-sachs_4966696_3214.html

 

[2] http://ec.europa.eu/transparency/regdoc/rep/3/2011/EN/3-2011-2904-EN-F1-1.Pdf


(Visited 60 times, 1 visits today)

Read more:
Χαρτογράφηση..
Χαρτογράφηση…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close