Κούλογλου για Τουρκία, διεθνείς εξελίξεις: Η ιστορία τρέχει πολύ γρήγορα

Permalink

«Η ιστορία όταν αρχίσει να τρέχει, τρέχει πολύ γρήγορα» δήλωσε στον ρ/σ Στο Κόκκινο, ο Στέλιος Κούλογλου σχολιάζοντας τις ραγδαίες εξελίξεις όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και διεθνώς.

«Οι εξελίξεις είναι δραματικές στη γειτονική χώρα» τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «διότι ο εμφύλιος πόλεμος τον οποίο αναθέρμανε ο Ερντογάν για να κερδίσει τις εκλογές, πλέον μεταφέρθηε από τις κουρδικές περιοχές, όπου τον ξεκίνησε, στο κέντρο της Τουρκίας στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Υπάρχουν πάρα πολλοί νεκροί, ο στρατός είναι διχασμένος και σε μεγάλο βαθμό αποδυναμωμένος, εάν γίνουν όλες οι συλλήψεις, ενώ αλλάζει το κομμάτι και στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ο Ερντογάν θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει πλέον έτσι αλλά από τις πρώτες του δηλώσεις φαίνεται ότι μάλλον δεν το έχει καταλάβει αυτό.»

Ο Στέλιος Κούλογλου εκτίμησε ότι ενδεχομένως ο Ερντογάν να ενισχύσει την αυταρχικότητά του, το βέβαιο όμως είναι ότι η Τουρκία μετατρέπεται επισήμως πλέον σε έναν από τους «μεγάλους ασθενείς της περιοχής» και αυτό θα έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις και στον πόλεμο με τη Συρία, και στην εξέλιξη του κυπριακού και σε κάποιο βαθμό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Για τα αίτια του πραξικοπήματος υπέθεσε ότι ένας από τους λόγους ήταν και η εμπλοκή της Τουρκίας στον συριακό εμφύλιο με την έμμεση στήριξη που έδωσε ο Ερντογάν στο Ισλαμικό Κράτος, με την αναθέρμανση του πολέμου στο νοτιονατολικό τμήμα της χώρας με το ΡΚΚ. Όλα αυτά αποσταθεροποιούν την Τουρκία και αυτό δεν είναι σε όφελος ούτε της Ευρώπης ούτε της Ελλάδας, σημείωσε.

Για τις συγκρατημένες τοποθετήσεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών σχολίασε ότι «όλοι καταλαβαίνουν ότι ο Ερντογάν μετατρέπεται σταδιακά σε έναν πολύ αυταρχικό ηγέτη που κατρακυλούσε τον τελευταίο χρόνο προς τη δικτατορία, έκανε πράγματα που δείχνουν ότι είναι ανεξέλεγκτος και ότι χάνει και την επαφή με την πραγματικότητα, και συμπλήρωσε ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να υποστηρίξει μια συμμαχία μαζί του ειδικά σε θέματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως το προσφυγικό»

Σχολιάζοντας την ανάληψη ευθύνης για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νίκαια από το Ισλαμικό Κράτος είπε ότι «και πάλι δεν κοιτάμε τις πραγματικές αιτίες και ότι η απάντηση του Ολάντ ότι θα κλιμακώσει τις επιθέσεις ενάντια στο ΙΚ στη Συρία, δε μπορεί να είναι η κύρια απάντηση σε ένα πρόβλημα που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.»

«Υπάρχει μια κατάσταση διεθνώς που έχει αρχίσει να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Με τις εξελίξεις αυτές δεν πρέπει να αποκλείεται και η επικράτηση του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, κάτι το οποίο θα έχει πολύ μεγάλες παγκόσμιες αντιδράσεις και επιπτώσεις», είπε καταλήγοντας.

Ακούστε εδώ τι δήλωσε ο Στέλιος Κούλογλου:

 


(Visited 68 times, 1 visits today)

Read more:
stelios-kouloglou
Στ. Κούλογλου: Η πορεία του ευρωπαϊκού Τιτανικού προς το μεγάλο παγόβουνο συνεχίζεται

Έναν «πολιτικό σεισμό» με πολύ σοβαρές συνέπειες για την Ευρώπη και την Ελλάδα βλέπει στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία...

Close