Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ Στο Κόκκινο Καβάλας, 102.8, ο Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων για την TTIP, της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε.
Στο ερώτημα αν υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης στην Ελλάδα σχετικά με το τι θα φέρει η ΤΤΙΡ, ο ευρωβουλευτής απάντησε ότι “πράγματι δεν έχει γίνει ουσιαστική συζήτηση λόγω του ότι το προηγούμενο διάστημα έχουμε ασχοληθεί κυρίως με τις αξιολογήσεις και τα μνημόνια”. Παράλληλα παρατήρησε πως “σε άλλες χώρες έχουν γίνει μεγάλες συζητήσεις, ενώ έχουν υπάρξει και μεγάλες αντιδράσεις. Πριν περίπου ένα μήνα έγιναν μεγάλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Βέλγιο, εξαιρετικά επιτυχημένες, αλλά αυτό είναι ένα από τα τελευταία επεισόδια, γιατί είχαν προηγηθεί κι αντίστοιχες διαδηλώσεις στη Γερμανία και αλλού”.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας για την αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε.-Καναδά CETA, την οποία χαρακτήρισε ως μικρή δίδυμη αδελφή της ΤΤΙΡ –της οποίας η έγκριση προηγείται χρονικά- τόνισε πως αν εγκριθεί η πρώτη, τότε ανοίγει διάπλατα την πόρτα στην επόμενη. Οι συμφωνίες αυτές αλλάζουν τις διαδικασίες που λαμβάνονται για την προστασία των καταναλωτών, τοποθετώντας στην κορυφή των αποφάσεων τις εταιρίες. Το λόγο έχουν τα ίδια τα κράτη και οι πολίτες ώστε να μην περάσουν τα σχέδια των πολυεθνικών, καθώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί μια συμφωνία αν δεν επικυρωθεί από όλα τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών της Ε.Ε.
Στο ερώτημα αν υπάρχουν πιθανότητες κάποιο εθνικό κοινοβούλιο να καταψηφίσει την προτεινόμενη συμφωνία, ο Στ. Κούλογλου έδειξε τόσο προς το Ελληνικό όσο και προς το Πορτογαλικό κοινοβούλιο δεδομένου ότι και τα δύο έχουν προοδευτικές κεντροαριστερές πλειοψηφίες.
Χαρακτηριστικά έφερε το παράδειγμα της διένεξης μεταξύ Philippe Morris και Ουρουγάης. Η αμερικανική εταιρία έκανε αγωγή στην κυβέρνηση της Ουρουγουάης, γιατί αντιτίθεται στην προσθήκη των ενδείξεων στα πακέτα τσιγάρων επειδή θα πλήξουν τις πωλήσεις τους. Αυτές οι διαδικασίες θα αρχίσουν να γίνονται και αλλού. Τέλος σημείωσε πως τα δικαστήρια όπου θα προστρέχουν οι εταιρίες θα είναι ιδιωτικά, δεν θα είναι τα επίσημα δικαστήρια, ενώ οι εταιρίες θα προσλαμβάνουν τις μεγάλες δικηγορικές ομάδες σε αντίθεση με τα πιο μικρά κράτη που δεν έχουν αντίστοιχες δυνατότητες.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ