«Ψυχρή» απάντηση Κομισιόν για το ανεξερεύνητο ναυάγιο δουλεμπορικού με 500 αγνοούμενους τον περασμένο Απρίλιο

Permalink

Γραφειοκρατική απάθεια απέναντι σε μια ακόμη προσφυγική τραγωδία

Μια ακόμη μη απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το ανεξερεύνητο ναυάγιο δουλεμπορικού με 500 αγνοούμενους τον περασμένο Απρίλιο

Με ανατριχιαστική ψυχρότητα αντιμετωπίζει η Κομισιόν μια από τις μεγαλύτερες προσφυγικές τραγωδίες που σημειώθηκαν στη Μεσόγειο, με εκατοντάδες αγνοούμενους, οι οποίοι έμειναν κυριολεκτικά στα αζήτητα.

Απαντώντας σε ερώτηση των τεσσάρων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Δ. Παπαδημούλη, Κ. Χρυσόγονο, Στ. Κούλογλου, Κ. Κούνεβα) και τριών ακόμη ευρωβουλευτών της GUE/NGL (Barbara Spinelli, Curzio Maltese και Eleonora Forenza ), ο επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος δηλώνει απλώς ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για το τραγικό συμβάν της βύθισης δουλεμπορικού πλοιαρίου τον περασμένο Απρίλιο μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας, με πάνω από 500 πρόσφυγες από τους οποίους διασώθηκαν μόλις 41, και παραπέμπει ως Πόντιος Πιλάτος στις «οικείες χώρες» για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Επί της ουσίας η Κομισιόν δεν απαντά στο ερώτημα, αν έγινε οποιαδήποτε προσπάθεια να ανευρεθούν επιζώντες ή έστω να εντοπιστεί το ναυάγιο. Κατά τα λοιπά η Κομισιόν περιορίζεται σε έναν στατιστικό απολογισμό των επιχειρήσεων διάσωσης και καταπολέμησης των διακινητών από τις αρχές του 2015, ενώ υπενθυμίζει τις δρομολογημένες αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. με αιχμή την επανεγκατάσταση και μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών.

Τέλος, η Κομισιόν αποφεύγει να απαντήσει στο κρισιμότερο ζήτημα της ερώτησης των 7 ευρωβουλευτών που προκύπτει από την ανεξερεύνητη τραγωδία, δηλαδή το πώς θα αντιμετωπίσει την επανενεργοποίηση του διαδρόμου της Βόρειας Αφρικής από τους διακινητές, μετά το κλείσιμο των βαλκανικών συνόρων και τη συμφωνία με την Τουρκία.

Η ερώτηση των ευρωβουλευτών, που υποβλήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, έχει ως εξής:

«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή

Θέμα: 500 αγνοούμενοι πρόσφυγες στη Μεσόγειο

Στις 13 Απριλίου 2016, μια αντιπροσωπεία από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες συναντήθηκε με πρόσφυγες που επέζησαν από τη βύθιση του υπερπλήρους πλοιαρίου στο οποίο επέβαιναν, σε άγνωστη τοποθεσία στη Μεσόγειο, μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν ότι υπήρχαν 500 επιβαίνοντες στο πλοιάριο. Οι 41 επιζήσαντες (37 άνδρες, τρεις γυναίκες και ένα παιδί τριών ετών) διασώθηκαν από ένα εμπορικό πλοίο και μεταφέρθηκαν στην Καλαμάτα, στις 16 Απριλίου 2016.

Μέχρι στιγμής, η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε έχει αρνηθεί το εν λόγω συμβάν δημοσίως. Αν αποδειχθεί ότι οι πληροφορίες αυτές είναι ακριβείς, τότε πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ανθρώπινες τραγωδίες, όχι μόνο σε ευρωπαϊκή αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα.

Κατόπιν τούτου, τίθενται τα εξής ερωτήματα:

  1. Έχει ενημερωθεί η Επιτροπή σχετικά με αυτή την υπόθεση; Αν ναι, έχει πιέσει τις πιθανώς εμπλεκόμενες χώρες να προβούν στις απαραίτητες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης;
  2. Πότε και με ποιον τρόπο σκοπεύει η Επιτροπή να διασφαλίσει ασφαλή και νόμιμη διέλευση στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες και να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τα δίκτυα των διακινητών;
  3. Πώς σκοπεύει η Επιτροπή να αντιμετωπίσει το θέμα της επανενεργοποίησης του διαδρόμου της βόρειας Αφρικής, η χρήση του οποίου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έχει σημειώσει απότομη αύξηση κατά 60 % από την περσινή χρονιά, μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου και τη συμφωνία με την Τουρκία;»

Η απάντηση του επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου εξ ονόματος της Κομισιόν (23/8) είναι η εξής:

«Η Επιτροπή είναι ενήμερη για το τραγικό συμβάν της 16ης Απριλίου 2016, για το οποίο αναφέρεται ότι υπήρχαν 41 επιζώντες, και παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση. Οι οικείες χώρες είναι υπεύθυνες για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Από την έναρξή της το 2015, η επιχείρηση Eunavformed Sophia (ENFM) έχει αναπτύξει καλή γνώση των δικτύων και του επιχειρησιακού μοντέλου των παράνομων διακινητών. Μέσω επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται στην ανοικτή θάλασσα, η ENFM έχει συλλάβει 71 υπόπτους για παράνομη διακίνηση, οι οποίοι παραδόθηκαν στις ιταλικές δικαστικές αρχές, και εξουδετέρωσε 148 σκάφη που χρησιμοποιούνται για δραστηριότητες παράνομης διακίνησης. Μέχρι σήμερα, η επιχείρηση έχει διασώσει συνολικά 15.997 μετανάστες.

Η Επιτροπή εξακολουθεί να εφαρμόζει το σχέδιο δράσης της ΕΕ κατά της λαθραίας διακίνησης μεταναστών .

Βασιζόμενη στην επανεγκατάσταση 22.504 προσφύγων το 2015-2016, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση κανονισμού για τη δημιουργία ενός πλαισίου της ΕΕ για την επανεγκατάσταση.

Στις 7 Ιουνίου 2016, η Επιτροπή παρουσίασε μια μεταρρύθμιση του συστήματος της μπλε κάρτας , στο πλαίσιο της προώθησης της νόμιμης μετανάστευσης.

Η Επιτροπή παραπέμπει τους κ.κ. Βουλευτές στις απαντήσεις της στις γραπτές ερωτήσεις E-000842/2016 και E-002569/2016, στην πέμπτη έκθεση σχετικά με τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση, καθώς και στην ανακοίνωση σχετικά με τη θέσπιση νέου πλαισίου εταιρικής σχέσης με τρίτες χώρες βάσει του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δράσης για τη Μετανάστευση».


(Visited 42 times, 1 visits today)

Read more:
41365259980_d128ce8c9b_k
Κούλογλου σε βουλευτές της Β. Μακεδονίας: Τα fake news σπέρνουν το μίσος ανάμεσά μας

Καθ’ όλη την πορεία προς την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, «τα περισσότερα ΜΜΕ έπαιξαν κακό...

Close