Ερώτηση Κούλογλου στην Κομισιόν για τις πολυεθνικές που φοροαποφεύγουν

Permalink

Γραπτή ερώτηση κατέθεσε στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου με αφορμή την απόφαση της Κομισιόν να ζητήσει από την αμερικανική εταιρεία Apple να καταβάλει φόρους ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ιρλανδικό δημόσιο, κρίνοντας τις φοροαπαλλαγές της εταιρείας στην Ιρλανδία ως «παράνομες».

Ο ευρωβουλευτής ερωτά την Κομισιόν εάν εξετάζει την εφαρμογή 1) ενός κοινοτικού φορολογικού πλαισίου που θα αντιμετωπίζει τις πολυεθνικές που εκμεταλλεύονται σφάλματα ή κενά των εθνικών νομοθεσιών και αποκτούν ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς σε κράτη-μέλη και 2)μιας κοινοτικής φορολογίας επί των κερδών των πολυεθνικών προτού αυτά εξέλθουν της ΕΕ.

Καλεί επίσης την Κομισιόν να διευκρινίσει με ποιο τρόπο σκοπεύει να προτείνει στα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν από κοινού τον επιζήμιο φορολογικό ανταγωνισμό στην Ε.Ε.

 

To πλήρες κείμενο της γραπτής ερώτησης

Χθες η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ ζήτησε από την Apple να καταβάλει φόρους ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ιρλανδία. Η Apple αποδίδει μόλις 50 ευρώ στο ιρλανδικό κράτος για κάθε ένα εκατομμύριο που κερδίζει – μόλις το 0,005%, δηλαδή πολύ λιγότερο από το 12,5%, τον ήδη χαμηλό φόρο που επιβάλλει η Ιρλανδία στις επιχειρήσεις για να τις προσελκύσει.

 

Η Επιτροπή ανέφερε σε ανακοίνωσή της «έχει υιοθετήσει απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι φοροαπαλλαγές της Apple στην Ιρλανδία είναι παράνομες».

 

Ερωτάται η Επιτροπή:

 

1.Σκοπεύει να αξιοποιήσει τη συγκυρία και να προτείνει ένα κοινοτικό φορολογικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει τις πολυεθνικές που εκμεταλλεύονται σφάλματα ή κενά των εθνικών νομοθεσιών και αποκτούν ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς σε διάφορα Κράτη Μέλη;

 

2.Είναι στα πλάνα της Επιτροπής η εφαρμογή μια κοινοτικής φορολογίας, η οποία θα επιβάλει φόρο επί των κερδών πριν τα κέρδη των πολυεθνικών εξέλθουν της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

 

3.Με ποιο τρόπο σκοπεύει να προτείνει στα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν από κοινού τον επιζήμιο φορολογικό ανταγωνισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση;


(Visited 58 times, 1 visits today)

Read more:
Διευθετήσεις..
Διευθετήσεις..

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close