«CETA & TTIP – 2 Όψεις Του Ίδιου Νομίσματος» – Μεγάλη επιτυχία για την πρώτη εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας

Permalink

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η δημόσια πρώτη εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το θέμα της εκδήλωσης, που συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, ήταν η Συμφωνία CETA μεταξύ ΕΕ & Καναδά με τίτλο: «CETA & TTIP – 2 Όψεις Του Ίδιου Νομίσματος» για τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Η ευρωκοινοβουλευτική πολιτική κίνηση «Προοδευτική Συμμαχία» (Progressive Caucus) η οποία αποτελείται από ευρωβουλευτές τριών πολιτικών ομάδων (των Σοσιαλιστών, της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των Πρασίνων) συγκεντρώνει ως άτυπα μέλη σχεδόν 100 ευρωβουλευτές μεταξύ των οποίων μεταξύ των οποίων και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης – ο οποίος είναι και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής – και Στέλιος Κούλογλου, που είναι μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης (ως Αντιπρόεδρος) Μεταφορών-Τουρισμού & Διεθνούς Εμπορίου (ΙΝΤΑ) ενώ ήταν και συντονιστής του πρώτου πάνελ της εκδήλωσης.


«Η πρώτη πρωτοβουλία της προοδευτικής συμμαχίας είχε μεγάλη επιτυχία», δήλωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης. «Η μαζική συμμετοχή Ευρωβουλευτών και ειδικών δείχνει ότι χτυπήσαμε φλέβα. Εξυπηρετούμε μια ανάγκη για διάλογο και κοινή δράση ευρύτερων προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο και έξω από αυτό. Και αυτή η πρωτοβουλία στην οποία οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παίζουν ενεργό ρόλο έρχεται να κουμπώσει και με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Τσίπρα και με τη συνάντηση των ηγετών του Νότου και με το άνοιγμα ενός μονιμότερου φόρουμ διαλόγου ανάμεσα στις δυνάμεις των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της Αριστεράς. Η Ελλάδα, η κυβέρνηση Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι πια η κορυφή του παγόβουνου, το μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη, αλλά μετέχουμε ενεργά στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων. Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει για να μη διαλυθεί κι εμείς οικοδομούμε αυτήν την εναλλακτική.”

«Μαζευτήκαμε από διαφορετικές πολιτικές ομάδες γιατί ανησυχούμε για το μέλλον και την πορεία της Ευρώπης, εξήγησε από την πλευρά του ο Στέλιος Κούλογλου.  Είναι φανερό ότι η Ευρώπη έτσι όπως προχωρεί, δεν πάει πουθενά, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της διάλυσης και πολύ μεγάλα προβλήματα όπως είδαμε με το προσφυγικό και την οικονομική κρίση. Κι εμείς στην Αριστερά θέλουμε να προτείνουμε, όχι μόνοι μας γιατί δε φτάνουμε, αλλά μέσα από συμμαχίες και με άλλες δυνάμεις που ανησυχούν το ίδιο και έχουν  προοδευτικές αντιλήψεις να προχωρήσουμε σε μια αλλαγή της πολιτικής. 
Ένα από τα βασικά θέματα τώρα είναι η TTIP και η CETA, διότι είναι δύο συμφωνίες εμπορικές οι οποίες θα κατεβάσουν ακόμα περισσότερο το επίπεδο ζωής των Ευρωπαίων που έχει ήδη πληγεί από την οικονομική κρίση και θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη εξουσία στις πολυεθνικές εταιρίες σε βάρος των κυβερνήσεων πράγμα το οποίο έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση. Έχει οδηγήσει δηλαδή σε μια ολιγαρχία, σε πολύ λίγους που γίνονται πλουσιότεροι ενώ οι περισσότεροι γίνονται φτωχοί ή φτωχότεροι. Κι αυτό με τη σειρά του τροφοδοτεί την ξενοφοβία, τον ευρωσκεπτικισμό, αυξάνει τις διαλυτικές τάσεις. Άρα τα δύο θέματα, η αλλαγή της πολιτικής της Ευρώπης συνολικά και η απόκρουση της TTIP και της CETA που είναι η συμφωνία η αντίστοιχη με τον Καναδά, είναι μέρος της ίδιας προβληματικής, είναι μέρος της ίδιας στρατηγικής για μια μεγάλη αλλαγή στην Ευρώπη την οποία χρειαζόμαστε. Κι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες και ιδιαίτερα για τη συσπείρωση των χωρών του Νότου, είναι ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση. Μόνο που εμείς εδώ δεν έχουμε μόνο βουλευτές από το Νότο παρόλο που αυτοί αποτελούν την κύρια δύναμη μας. Αλλά έχουμε και βουλευτές από άλλες χώρες όπως από τη Γερμανία και από άλλες χώρες του Βορρά. Ευρωβουλευτές οι οποίοι και αυτοί καταλαβαίνουν τα αδιέξοδα και συμφωνούν μαζί μας ότι πρέπει να αλλάξουμε πολιτική.»

Παρακολουθήστε εδώ ολόκληρη την εκδήλωση (αγγλικά)

Το πρωί της 6ης Σεπτεμβρίου προηγήθηκε συνέντευξη τύπου την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη εδώ στα ελληνικά:

 

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τα συνημμένα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της εκστρατείας Unraveling CETAhttp://www.unravellingceta.eu/

και τη σελίδα της στο Facebook:

https://www.facebook.com/unravellingCETA/?fref=ts

Φωτογραφίες εδώ
Βίντεο/Φωτογραφίες: Βασίλης Κατσαρδής
Video/Still Photography: Vasileios Katsardis


(Visited 166 times, 1 visits today)

Read more:
379681-e_adae_kai_oi_..._adaeis
Η ΑΔΑΕ και οι … αδαείς

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close