Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι η Μ. Βρετανία απουσιάζει από το τραπέζι κατά την άτυπη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στη Μπρατισλάβα και τόνισε ότι «χρειαζόμαστε μια δυνατή Ευρώπη και σίγουρα όχι αυτή την Ευρώπη που έχουμε τώρα». Υποστήριξε ότι «η ΕΕ δεν πρέπει να διαλυθεί αλλά να αλλάξει πορεία, να μεταρρυθμιστεί ριζικά, να κινηθεί προς περισσότερη ανάπτυξη και λιγότερη λιτότητα, να προσανατολιστεί στις ανάγκες όλων των ανθρώπων και να γίνει μια Ευρώπη δυνατή και στο διεθνή στίβο, αλλά και δυνατή ώστε να επιβάλει φόρους και ποινές σε πολυεθνικές που φοροδιαφεύγουν όπως έγινε με την Apple στην Ιρλανδία».
Είπε επίσης ότι η Ευρώπη «πρέπει να έχει περισσότερη αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη και ότι «το Brexit ήταν η απόδειξη ότι κάτι πολύ κακό συμβαίνει στην Ευρώπη».
Ακούστε εδώ τι δήλωσε ο Στέλιος Κούλογλου:
Σχολιάζοντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο την συνάντηση των ηγετών της ΕΕ, ο Στέλιος Κούλογλου εκτίμησε ότι «δε θα πρέπει να έχουμε μεγάλες προσδοκίες από τη σύνοδο αυτή, διότι έχουμε ήδη μπει, ανεπίσημα μεν αλλά ουσιαστικά, σε προεκλογική περίοδο και στη Γερμανία και στη Γαλλία και αυτό εμποδίζει τους ηγέτες των χωρών αυτών που κρατούσαν τα ηνία της Ευρώπης, να πάρουν γενναίες αποφάσεις».
Είπε επίσης ότι «πρόκειται για μια ανεπίσημη σύνοδο που έχει αφενός χαρακτήρα προετοιμασίας αλλά έχει και έναν έκτακτο χαρακτήρα, διότι η Ευρώπη δεν πηγαίνει καλά και μετά το Brexit, και με την έλλειψη αλληλεγγύης στο προσφυγικό και τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση όλα αυτά δημιουργούν “υπαρξιακά προβλήματα”, όπως είπε και ο κ. Γιούνκερ».
Ο ευρωβουλευτής σημείωσε ότι δημιουργείται στην Ευρώπη ένας ακροδεξιός πόλος που θα βρει σε λίγο και άλλους συνεργάτες, όπως η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, που μπορεί να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση ενώ το μοναδικό θέμα που δείχνει να τους απασχολεί, για καθαρά εσωτερικούς και δημαγωγικούς λόγους, είναι η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων. «Στην πραγματικότητα», είπε, «η κρίση της ΕΕ είναι πολύ πιο βαθιά και συστημική και αφορά τις πολιτικές του 1%, το οποίο γίνεται πλουσιότερο και το 99% γίνεται φτωχότερο.
Ακούστε εδώ τι δήλωσε ο Στέλιος Κούλογλου:
Μιλώντας νωρίτερα και στην Πρωινή Ζώνη της ΕΡΤ ο Στέλιος Κούλογλου υποστήριξε ότι πρέπει «να σταματήσει η Ευρώπη να χορεύει στο κατάστρωμα του Τιτανικού αδιαφορώντας ότι το σκάφος πάει στα βράχια» συμπληρώνοντας ότι «δυστυχώς δεν είναι όλη η ευρωπαϊκή ηγεσία στο ύψος των περιστάσεων. Και κυρίως δεν είναι στο ύψος των περιστάσεων οι χώρες που θα έπρεπε να έχουν τα ηνία της Ευρώπης και να την καθοδηγούν στη σωστή κατεύθυνση, όπως είναι η Γαλλία και η Γερμανία με δύο ηγέτες που τους ενδιαφέρει κυρίως να επανεκλεγούν χωρίς να κατανοούν ότι στις δύο αυτές χώρες αναλογούν περισσότερα καθήκοντα από την ψηφοθηρία.»
«Το γεγονός ότι σε όλη την Ευρώπη μια μικρή μερίδα, το 1%, γίνεται πλουσιότερο και το 99% μένει στάσιμο, ή σε αρκετές περιπτώσεις όπως ο Νότος, γίνεται φτωχότερο, αυτό δημιουργεί μεγάλες ανισορροπίες και μεγάλη κοινωνική δυσαρρέσκεια, η οποία έχει δώσει τροφή στον ευρωσκεπτικισμό και στην ακροδεξιά» σημείωσε.
«Στην κατάσταση αυτή το προσφυγικό λειτούργησε ως καταλύτης», είπε επίσης, «ώστε να αναδειχθούν οι μονιμότερες στρατηγικές αδυναμίες της ΕΕ, η έλλειψη αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη μέλη, η αντίληψη του “ο σώζων εαυτόν σωθήτω” που επικράτησε από τότε που ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση και με την καθοδήγηση της Γερμανίας και του Βερολίνου η κάθε χώρα κοίταξε να επωφεληθεί από αυτή και να τιμωρήσει ή να βρει αποδιοπομπαίους τράγους για όλα τα κακά, όπως έγινε με την Ελλάδα» .
Ο ευρωβουλευτής διαφώνησε ωστόσο, με την άποψη ότι «το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν αλλάζει και ή απλά δε θα υπάρχει και αν υπάρχει, θα ασκούνται τέτοιες πολιτικές» τονίζοντας ότι «η Ευρώπη ξεκίνησε με διαφορετικά ιδανικά και παρόλα τα προβλήματα εξακολουθεί να παραμένει ένας παράδεισος και από πλευράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινωνικών συνθηκών.»
Τόνισε επίσης ότι από το 2010, όταν κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ και έπειτα η ΝΔ με τον κ. Σαμαρά, θα έπρεπε να είχαν ληφθεί πρωτοβουλίες, όπως αυτές που ελήφθησαν πρόσφατα, για τη συσπείρωση των χωρών του Νότου ανεξάρτητα από το αν η κυβέρνηση είναι δεξιά ή αριστερή, γιατί οι χώρες του Νότου έχουν ορισμένα κοινά συμφέροντα.
Ερωτηθείς εάν το δημοψήφισμα που έχει προκηρύξει ο Ρέντσι και οι επικείμενες άλλες διαδικασίες στις χώρες του Βίσενγκραντ, τη Γαλλία και τη Γερμανία ενδέχεται να αποτελέσουν ψηφίδες αποσταθεροποίησης, απάντησε ότι «τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά ενόψει και των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία και το “απαράδεκτο και κωμικοτραγικό”, όπως το χαρακτήρισε, δημοψήφισμα στην Ουγγαρία μ’ένα ερώτημα διατυπωμένο με τέτοιο τρόπο που θα επιφέρει την απάντηση που επιδιώκει η ακροδεξιά κυβέρνηση».
Ακούστε εδώ τη συνέντευξη: