Κούλογλου: Οι παράλογες πιέσεις των δανειστών έχουν και όρια

Permalink

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον 9.84 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου είπε ότι υπάρχει γενικά καλό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι τα μεγάλα προβλήματα είναι στην κυβέρνηση που αντιμετωπίζει πολλούς εχθρούς και εμπόδια.

«Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση», εξήγησε ο ευρωβουλευτής, «δεν είναι η αξιωματική αντιπολίτευση που είναι πολύ κατώτερη των περιστάσεων αλλά η ικανότητά της κυβέρνησης να λύσει καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Εάν το καταφέρει αυτό, θα βγάλει άνετα την τετραετία και μπορεί να κερδίσει και την επόμενη. Ωστόσο, θα πρέπει να βελτιώσει πολύ τους ρυθμούς λειτουργίας της και την αποτελεσματικότητά της και χρειάζεται ανασχηματισμό», θα πει.

Σημείωσε επίσης, ότι «η κυβέρνηση κάνει μια προσπάθεια, ώστε τα  μέτρα τα οποία είναι κοινωνικά άδικα, να καταμερίζονται με κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης και αυτό το παραδέχθηκαν και οι άλλες πολιτικές ομάδες, όπως οι σοσιαλιστές, στη συζήτηση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο για την Ελλάδα».

«Ο άλλος μεγάλος εχθρός είναι η Γερμανία και ο Σόιμπλε» είπε επίσης ο Στέλιος Κούλογλου. «Η μόνη περίπτωση να βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση η κυβέρνηση, είναι αν η γερμανική κυβέρνηση πάει να τη ρίξει, αν δηλαδή αποφασίσουν ότι θα είναι καλύτερο να έχουν στην κυβέρνηση έναν Μητσοτάκη, με τον οποίο και είναι ιδεολογικά σύμμαχοι και ξέρουν ότι δε θα προχωρήσει σε κινήσεις που τους ενοχλούν όπως η σύνοδος των χωρών του Νότου που έγινε με πρωτοβουλία Τσίπρα».

Για τις πιέσεις των δανειστών ο ευρωβουλευτής σχολίασε ότι «ο μεγάλος εκβιασμός γίνεται γιατί πίσω από όλα αυτά κρύβονται οι ιδιωτικοποιήσεις. Η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει συμμαχίες και να αντισταθεί σε πιέσεις που ξεφεύγουν από κάθε όριο λογικής και θα βλάψουν τη χώρα. Εάν κάποια στιγμή, η κυβέρνηση βρεθεί ανάμεσα στο να πέσει κάτω από τη λαϊκή δυσφορία για όλα αυτά τα μέτρα ή να πει ένα όχι και να πέσει λόγω των εξοντωτικών απαιτήσεων των δανειστών, το καλύτερο σενάριο θα ήταν να πει όχι και πέσει διότι δε θα μπορεί να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα. Προς το παρόν όμως, δεν έχει κριθεί ακόμα τίποτα και το παιχνίδι στο διεθνές πεδίο παίζεται ακόμα και είναι πολλαπλό».

«Η Ευρώπη έχει κυριαρχηθεί από τα λόμπι των μεγάλων πολυεθνικών», δήλωσε επίσης ο Στέλιος Κούλογλου και αναφέρθηκε στη σημερινή δράση που έγινε στο ευρωκοινοβούλιο και στην οποία συμμετείχε, προκειμένου να παρεμποδιστεί η εκδήλωση όπου θα μιλούσαν υπέρ της CETA η αρμόδια Επίτροπος, οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος -όπου ανήκει και η ΝΔ- και οι εκπροσώποι των λόμπι. Τόνισε ότι υπάρχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα που παίζονται γύρω από τη συμφωνία αυτή με τον Καναδά, ότι η Ελλάδα δεν έχει τις δυνάμεις για να βγάλει και πάλι μόνη της το φίδι από την τρύπα και να πει όχι στη CETA και ότι γι αυτό χρειάζεται συμμάχους. Η δε ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωκοινοβούλιο διατηρεί και υποστηρίζει το όχι, σημείωσε.

Για τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο, σχολίασε τέλος ότι δεν οδηγούν σε αισιόδοξες εκτιμήσεις καθώς οι περισσότερο προοδευτικές δυνάμεις χάνουν έδαφος και κερδίζει η ακροδεξιά, η οποία κάνει επίθεση σε όλη την Ευρώπη και καθορίζει την πολιτική ατζέντα. Χαρακτήρισε μάλιστα «ηθική αποτυχία» της Ευρώπης το να εφαρμόζονται οι συμφωνίες μόνο για οικονομικά θέματα και να μην εφαρμόζονται καθόλου για ηθικά θέματα και για αξίες που συγκροτούσαν την ευρωπαϊκή ιδέα.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη


(Visited 209 times, 1 visits today)

Read more:
DSC03433(1)
Συνέντευξη με τον «Ουρμπάνο», σωματοφύλακα του Τσε Γκεβάρα

48 χρόνια μετά το θάνατο του Τσε, ο πιστός του σύντροφος και σωματοφύλακας, Λεονάρντο Ταμάγιο, ο λεγόμενος "Ουρμπάνο" μιλά για...

Close