Κούλογλου: Η ΕΕ δεν έχει αίσθηση της αλληλεγγύης και της ισότητας – Άρθρο του Agenzia Nova για το Φεστιβάλ της Διπλωματίας

Permalink

Άρθρο του ιταλικού πρακτορείου Agenzia Nova για το Φεστιβάλ της Διπλωματίας που πραγματοποιείται στη Ρώμη 20-28 Οκτωβρίου 2016

Η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παγκόσμια οικονομία, η κρίση του χρέους, η αναβίωση των επενδύσεων και η από κοινού διαχείριση του μεταναστευτικού: αυτά ήταν τα κεντρικά θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση με θέμα το διάλογο μεταξύ Βορρά και Νότου στην Ευρώπη, που πραγματοποιήθηκε στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στη Ρώμη, στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ της διπλωματίας.

Τις διαφορετικές απόψεις των χωρών του Νότου και του Βορρά της Ευρώπης συζήτησαν, με την ευκαιρία αυτή, ο Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής του ελληνικού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, ο Μπεν Κνάπεν, Ολλανδός ευρωβουλευτής από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDA), ο ιταλός ευρωβουλευτής, Αντόνιο Ταϊάνι, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο γερμανός δημοσιογράφος Τομπίας Πίλερ, πρόεδρος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

«Στην ΕΕ δεν υπάρχει καμία αίσθηση της αλληλεγγύης και της ισότητας», δήλωσε ο Έλληνας ευρωβουλευτής, Στέλιος Κούλογλου κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ρόλος της Γερμανίας είναι σημαντικός για  τις διαφορές στις απόψεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με το Βερολίνο να επιβάλει, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τη λιτότητα σε άλλες χώρες παραβιάζοντας έτσι τους κανόνες της ΕΕ εις βάρος των κρατών μελών, όπως της Ελλάδας και της Ιταλίας. «Χωρίς περισσότερη ισότητα, η ΕΕ θα αποτύχει», πρόσθεσε ο Στ. Κούλογλου.

Επίσης, όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ότι με το να μη δέχονται τους μετανάστες, δε σέβονται και δεν πληρούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει σχετικά με το σχέδιο μετεγκατάστασης της ΕΕ.

Ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Μπεν Κνάπεν αμφισβήτησε τις απόψεις του Στέλιου Κούλογλου δηλώνοντας ότι οι χώρες της βόρειας Ευρώπης υποδέχονται ένα σημαντικό αριθμό μεταναστών και, ως εκ τούτου παρέχουν σημαντική συμβολή στο πλαίσιο της κρίσης. Στη συνέχεια, ο Μπεν Κνάπεν επικεντρώθηκε στην ομιλία του, κυρίως στα θέματα της οικονομικής ανάπτυξης και την ανάγκη να επιτευχθεί μια οικονομική ανάκαμψη ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα πρέπει να αναλάβει το ρόλο της.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει πρόβλημα κατανόησης μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου, υποστήριξε ο Αντόνιο Ταϊάνι, τονίζοντας ότι οι νότιες χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή φέροντας το βάρος μεταναστευτικού και ότι η Γερμανία φαίνεται τώρα να κατανοεί καλύτερα το πρόβλημα. «Χρειαζόμαστε μια ενίσχυση της Ένωσης» τόνισε ο Ταϊάνι και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, εάν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στις διεθνείς αγορές στον οικονομικό τομέα. Η ΕΕ πρέπει να επενδύσει στην Αφρική, πρέπει να εργαστούμε προς την κατεύθυνση μιας πραγματικής πολιτικής ένωσης και μιας ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής,» πρόσθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Ταϊάνι υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της επιχείρηματικότητας είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα ήταν λάθος να μην συνάψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. «Χρειαζόμαστε μια ισχυρή ΕΕ και μια εκ νέου εκβιομηχάνιση» για να παράξουμε περισσότερες θέσεις εργασίας για τους νέους Ευρωπαίους και για την αναζωογόνηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, δήλωσε ο Ταϊάνι. Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αυτή η πτυχή της επανεκκίνησης της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για μια πραγματική πολιτική που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να ανταγωνιστεί στις διεθνείς αγορές. «Πρέπει να ανοίξουμε την αγορά μας», επανέλαβε και δήλωσε ότι «είναι απαραίτητο, όμως, να υπογράψουμε μια “win-win” συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΤΤΙΡ) και τον Καναδά (Ceta)».

Πηγή: http://www.agenzianova.com/a/580f7038969885.49659673/1439765/2016-10-24/ue-conferenza-north-south-europe-s-impossible-dialogue-focus-su-rilancio-della-crescita-in-europa


(Visited 97 times, 1 visits today)

Read more:
367527-kaphetzou
Βλέποντας τις ειδήσεις στο φλιτζάνι: η χαμένη τιμή της ελληνικής δημοσιογραφίας

Την περασμένη Παρασκευή 1η Ιουλίου, δημοσιεύθηκε στα Νέα η παρακάτω είδηση: «Στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου στέλνουν οριστικά και αμετάκλητα...

Close