Παρέμβαση Στ. Κούλογλου στην Ολομέλεια για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία

Permalink

Οι απειλές, οι παραβιάσεις και οι περιορισμοί που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στην Τουρκία συζητήθηκαν στην χθεσινή ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο με την Επίτροπο Κορίνα Κρέτου που εκπροσώπησε την Ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Στη συζήτηση παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου ο οποίος ανέφερε:

«Kάθε απόπειρα πραξικοπήματος δημιουργεί έκτακτες καταστάσεις αλλά εδώ ήταν σαν να ήταν το καλύτερο δώρο για τον κύριο Ερντογάν αυτό το πραξικόπημα. Εκαντοντάδες δημοσιογράφοι στη φυλακή, χιλιάδες άνεργοι, εκατοντάδες μέσα ενημέρωσης κλείνουν. Ξέρετε για πόσα χρόνια αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης οι πάνω από 90 δημοσιογράφοι που κατηγορούνται; 2150 χρόνια! 2150 χρόνια δια ασήμαντο αφορμή. Ο Τζαν Ντουντάρ ο υποψήφιος για το βραβείο Ζαχάρωφ κατηγορείται, φυλακίστηκε και καταδικάστηκε επειδή έκανε μια δημοσιογραφική αποκάλυψη. Και ελπίζω να πάρει το βραβείο Ζαχάρωφ γιατί αυτή θα είναι η καλύτερη απάντηση του Ευρωκοινοβουλίου μας στην Τουρκία. Θέλουμε καλές σχέσεις με τον λαό της Τουρκίας, θέλουμε καλές σχέσεις με τη χώρα. Αλλά καλές σχέσεις βασισμένες πάνω στο σεβασμό της δημοκρατίας και των ελευθεριών και της ελευθερίας του Τύπου».

Δείτε εδώ την παρέμβαση

Σημειώνεται ότι το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου άφησε πίσω του 241 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, ενώ 90 δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν, πάνω από 2.500 έχασαν τη δουλειά τους και εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης εις βάρος εκατοντάδων εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η τουρκική κυβέρνηση έκλεισε περίπου 20 τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια κατηγορώντας τα για «διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας» και παράτεινε κατά 90 ημέρες την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η οποία κηρύχθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος (από τις 19 Οκτωβρίου).

Ο Τζαν Ντουντάρ, πρώην αρχισυντάκτης της Cumhuriyet, της βασικής καθημερινής εφημερίδας της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, είναι ένας από τους τρεις φιναλίστ για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2016. Συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2015, μετά τα δημοσιεύματα της εφημερίδας του που έδειχναν αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας να πωλούν λαθραία όπλα σε Σύρους αντάρτες. Αργότερα καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια και 10 μήνες φυλάκιση για “αποκάλυψη απόρρητων κρατικών πληροφοριών”, επέζησε από απόπειρα δολοφονίας εναντίον του και σήμερα ζει εξόριστος.


(Visited 54 times, 1 visits today)

Read more:
Untitled45
Είναι η Ελλάδα σε χειρότερη θέση από τις ΗΠΑ της περιόδου της Μεγάλης Ύφεσης;

Από τους LIZ ALDERMAN, LARRY BUCHANAN, EDUARDO PORTER και KARL RUSSELL 9 Ιουλίου 2015   Η οικονομία βρίσκεται σε σύγχυση. Οι άνθρωποι...

Close