Ευρωβουλευτές εκφράζουν τη στήριξή τους στην ειρηνευτική διαδικασία στην Κολομβία

Permalink

Με ανοιχτή επιστολή, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταξύ των οποίων και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, καλούν την κυβέρνηση Σάντος στην Κολομβία να διασφαλίσει έναν εθνικό και χωρίς αποκλεισμούς διάλογο, προκειμένου να συμπεριληφθεί η κοινωνία των πολιτών και τα θύματα της ένοπλης σύγκρουσης στη νέα φάση της ανοικοδόμησης της ειρήνης, να μην ανασταλεί η διμερής κατάπαυση του πυρός και να μην υπάρχουν εμπόδια όσον αφορά τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Το κείμενο της ανοιχτής επιστολής


Αγαπητέ Πρόεδρε Juan Manuel Santos,


Εμείς, οι υπογράφοντες βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χαιρετίζουμε την ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της κολομβιανής κυβέρνησης και του FARC- EP στην Cartagena de las Indias στις 26 Σεπτεμβρίου 2016. Με βάση τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στις 2 Οκτωβρίου, επαναλαμβάνουμε τη στήριξή μας στην προαναφερόμενη συμφωνία και ενθαρρύνουμε το γεγονός ότι πρέπει να επιτευχθεί μια άμεση λύση μέσα από έναν εθνικό και χωρίς αποκλεισμούς διάλογο.


Στις 10 Οκτωβρίου 2016, η κυβέρνηση της Κολομβίας και του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (Ejército de Απελευθερωτικό Nacional – ELN) ανακοίνωσε την έναρξη δημόσιων συζητήσεων, που έχουν προγραμματιστεί για τις 27 Οκτωβρίου 2016 στο Κίτο του Ισημερινού, ξεκινώντας έτσι τη δημόσια φάση αυτών των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Χαιρετίζουμε αυτή τη σημαντική ανακοίνωση, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την οικοδόμηση της ειρήνης και την οικοδόμηση μιας χώρας όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα  και η κοινωνική δικαιοσύνη είναι σε προτεραιότητα.


Επιπλέον, σας συγχαίρουμε για την παραλαβή του Νόμπελ Ειρήνης και εκτιμούμε τη δήλωση σας να μοιραστείτε αυτό το βραβείο με τα θύματα της ένοπλης σύγκρουσης στην Κολομβία.


Αναγνωρίζουμε τη σημασία του να λαμβάνονται υπόψη όλες οι φωνές σε κάθε διάλογο, με πλήρη σεβασμό της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό, θα θέλαμε να τονίσουμε τα θύματα της σύγκρουσης που έχουν υποστεί άμεσα τις συνέπειες του πολέμου και έχουν παρουσιάσει μια σειρά προτάσεων για την επίτευξη της ειρήνης, και ως εκ τούτου, θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε κάθε διάλογο που λαμβάνει χώρα σε αυτό το νέο στάδιο ανοικοδόμησης της ειρήνης. Επιπλέον, επικροτούμε τις προόδους που περιέχονται στη συμφωνία αναφορικά με τα ζητήματα της γης, των θυμάτων, και του φύλου, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης των γυναικών και του θεμελιώδους ρόλου τους στην ανοικοδόμηση της ειρήνης. Ευελπιστούμε ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια, αλλά ότι αυτό θα είναι η αρχή ενός μετασχηματισμού προς μια πιο περιεκτική και συμμετοχική κοινωνία.


Ως ευρωβουλευτές κάνουμε επείγουσα έκκληση να μην ανασταλεί σε καμία περίπτωση η διμερής κατάπαυση του πυρός και να μην ενταθεί η βία. Εκφράζουμε την ανησυχία ότι αυτή η ασταθής κατάσταση μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού και ως εκ τούτου, θα θέλαμε να επισημάνουμε τους κινδύνους που διατρέχουν οι αγροτικές κοινότητες και οι ευάλωτες ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο από τη σύγκρουση, μεταξύ των οποίων οι γυναίκες και τα παιδιά, οι αφρο-κολομβιανές κοινότητες, οι αγροτικές κοινότητες και οι αυτόχθονες πληθυσμοί, και παροτρύνουμε να να διασφαλιστεί η προστασία τους. Επαναλαμβάνουμε την ανάγκη να διασφαλιστεί η σωματική και ψυχική ακεραιότητα όλων των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που εμπλέκονται σε δίκες, που διατρέχουν αυξανόμενο κίνδυνο λόγω του θεμελιώδους έργου τους. Καλούμε για τη συνέχιση της υλοποίησης των συμφωνηθέντων ανθρωπιστικών μέτρων που αφορούν τις εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και την αποναρκοθέτηση, μεταξύ άλλων επειγόντων μέτρων, καθώς και τη δημιουργία μηχανισμών που θα είναι επιφορτισμένοι με την προστασία της αλήθειας, την επίτευξη της δικαιοσύνης, των αποζημιώσεων των θυμάτων και θα εγγυηθούν τη μη επανάληψη τέτοιων περιστατικών, και τη διάλυση των παραστρατιωτικών δομών που συνεχίζουν να αποτελούν απειλή για διάφορες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και ειδικότερα, για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Τέλος, θέλουμε να τονίσουμε τον θεμελιώδη ρόλο που διαδραματίζει το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα δικαιώματα στην επίβλεψη της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κολομβία. Καλούμε την ΥΑ του ΟΗΕ να συνεχίσει να παρακολουθεί και να εκτελεί και άλλα σχετικά καθήκοντα σύμφωνα με την ίδια εντολή που χρησιμοποιεί έως σήμερα.


Θερμούς χαιρετισμούς,


(Visited 53 times, 1 visits today)

Read more:
Η αμνησία της αγέλης...
Αμνησία της αγέλης…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close