Συνέντευξη Κούλογλου στην ΕΡΤ 3 για ανασχηματισμό, εκκλησία και ραδιοτηλεοπτικό τοπίο

Permalink

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου σχολίασε τις πολιτικές εξελίξεις στην εκπομπή της ΕΡΤ 3 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ και τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το ουσιαστικό με τον ανασχηματισμό δεν είναι τόσο οι ισορροπίες των προσώπων ή οι καραμπόλες. Χρειάζεται είναι ένας ουσιαστικός ανασχηματισμός που πρέπει να έχει στόχο την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων του πολίτη. Να έρθουν άνθρωποι ανεξάρτητα κομματικής προέλευσης που να βάλουν αυτά τα προβλήματα σε πορεία επίλυσης.»

Εξήγησε επίσης ότι ο ανασχηματισμός είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για την κυβέρνηση διότι υπάρχει μια αυξανόμενη δυσαρρέσκεια από τον κόσμο διότι τα οικονομικά μέτρα είναι πολύ δύσκολα και πάρα πολλοί άνθρωποι είναι σε απόγνωση ή πολύ δύσκολη θέση.

Για τις παρεμβάσεις της εκκλησίας στην πολιτική και το διαχωρισμό κράτους εκκλησίας δήλωσε: 

Ο διαχωρισμός δεν ήταν στις εξαγγελίες ή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ωστόσο είναι απαράδεκτο η εκκλησία να παρεμβαίνει κάθε φορά στην πολιτική ζωή όπως απαράδεκτες είναι και οι προσωπικές επιθέσεις τις οποίες ο αρχιεπίσκοπος δυστυχώς έκανε εναντίον του κ. Φίλη. Ούτε ο Πάπας δεν κάνει τέτοιες παρεμβάσεις. Θα πρέπει να κινηθούμε με γνώμονα το σεβασμό. Η εκκλησία να σέβεται το κράτος και το δημόσιο και οι πολιτικοί να σέβονται την εκκλησία.

Έχουμε μια κυβέρνηση συμμαχίας με ένα κεντροδεξιό κόμμα όπως είναι οι ΑΝΕΛ, οι οποίοι αν τεθεί θέμα διαχωρισμού εκκλησίας – κράτους θα είναι κατηγορηματικά αντίθετοι. Επομένως, είναι μια κυβέρνηση που έχει περιορισμένη δυνατότητα τέτοιου είδους στρατηγικών πρωτοβουλιών. Επιπλέον, η κυβέρνηση βρίσκεται κάτω από μία σοβαρότατη πίεση από τους δανειστές και δε σηκώνει μεγάλες πολιτικές αναταραχές στο εσωτερικό.

Πρέπει να κοιτάξουμε να πάμε στα ευρωπαϊκά στάνταρ. Αν ο λαός αυτός θέλει να παραμείνει στην Ευρώπη και στο ευρώ, πρέπει να υιοθετήσει συγχρόνως και τις ευρωπαϊκές νόρμες και αυτές είναι ότι το κράτος είναι σαφώς διαχωρισμένο από την εκκλησία.

Πρέπει να κοιτάξουμε να ρίξουμε το κλίμα και να δημιουργήσουμε τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις στη λογική του «όποιος δεν είναι εναντίον μας είναι μαζί μας» και όχι στη λογική του «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας».  Στο ζήτημα το αδειών για παράδειγμα θα μπορούσε να υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης τέτοιων συναινέσεων που να μην πολώνουν τόσο πολύ το κλίμα.

 

 

Για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και το ΕΣΡ τόνισε τα εξής:

 

Θεωρώ ότι δε θα υπάρξει λύση μέχρι τη Δευτέρα γιατί και οι δύο πλευρές είναι ακόμα σε πολεμική ατμόσφαιρα. Από την πλευρά της κυβέρνησης ήθελα να πω το εξής: όταν χάνεις μια πολιτική μάχη – γιατί χάθηκε αυτή η μάχη παρότι έγινε με καλές προθέσεις για να μπει τάξη στο χάος και να εισπραχθούν κάποια χρήματα- πρέπει να γλύψεις τις πληγές σου, να δεις τι λάθη έκανες και να πας σε άλλα μέτωπα.

Οι αντιδράσεις που επικράτησαν μετά την ήττα, κατά τη γνώμη μου, δεν ήταν οι σωστές. Ούτε η καταδίκη της δικαιοσύνης, που είναι σοβαρό πράγμα όταν το κάνει μια κυβέρνηση που πρέπει να διατηρήσει το σεβασμό στις εξουσίες, ούτε η επιλογή του κ. Πολύδωρα ως πρόταση. Το ότι ότι δεν υπήρχε ένα plan b δείχνει ότι υπάρχει ένας αυθορμητισμός στην κυβέρνηση, ότι όλα αυτά γίνονται με καλές προθέσεις και ότι η αντίδραση ήταν συναισθηματική αλλά οι καλές προθέσεις δεν οδηγούν πάντα στον παράδεισο.

Πρέπει να θυμήσουμε ότι όλα αυτά ξεκίνησαν επειδή η ΝΔ αρνείτο από την αρχή, και πριν τον νόμο Παππά, να συμμετέχει στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Κι όταν αρνείσαι να συμμετέχεις στους θεσμούς, αυτό είναι μια αντιθεσμική συμπεριφορά. Το πραγματικό ερώτημα είναι: Θέλει ή δε θέλει η ΝΔ μετά από 27 χρόνια να μπει τάξη στο χάος και να εισπραχθούν κάποια χρήματα; Γιατί δεν έχω ακούσει από τη ΝΔ να πει ότι πάρουμε ένα ευρώ.

Για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών:

Αποδείχθηκε ότι το «4 τηλεοπτικές άδειες» καλώς ή κακώς δεν περνάει άρα πάμε σε άλλους αριθμούς. Θα πρέπει να τεθεί κάποιο οικονομικό και ποιοτικό όριο και κάποιο όριο απασχόλησης. Μετά από 27 χρόνια ανομίας έχουν διαμορφωθεί καταστάσεις που δεν μπορείς να τις διαγράψεις με ένα νόμο και από τη μια μέρα στην άλλη.

Βλέποντας τα πράγματα από εξωτερικό βλέπω ότι γίνεται στην Ελλάδα μια διαμάχη που συχνά δεν αφορά τα προβλήματα της χώρας. Τα πραγματικά προβλήματα είναι πώς θα υπάρξει ένα μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης και πώς θα ξεκινήσει και πάλι η οικονομία. Η δικαιοσύνη επίσης. Κολλάμε, σε βάρος των πραγματικών αναγκών της χώρας. Ο κόσμος βαρέθηκε να ασχολείται με τις άδειες γιατί έχει άλλα προβλήματα.

Για την αριστερή διακυβέρνηση:

Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη άλλες, ακόμα και αριστερές, κυβερνήσεις που να κάνουν διαφορετικά. Διότι η πολιτική που επικρατεί και που έχει επιβάλει το Βερολίνο είναι αυτός ο δημοσιονομικός κορσές. Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Το ερώτημα είναι: μια δεξιά κυβέρνηση στην Ελλάδα θα τα κατάφερνε καλύτερα; Όχι. Θα τα κατάφερνε χειρότερα. Η κυβέρνηση αυτή παρά τα λάθη απειρίας που έχει κάνει, εντούτοις είναι μια τίμια κυβέρνηση με καλές προθέσεις.


(Visited 123 times, 1 visits today)

Read more:
KoulIRL
Παρέμβαση Κούλογλου για τη βελτίωση των λιμενικών υπηρεσιών και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη κατά τη χθεσινή Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο ως σκιώδης εισηγητής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής...

Close