Επιστολή 25 ευρωβουλευτών στη Μογκερίνι για τη δίωξη της Τουρκάλας ζωγράφου και ρεπόρτερ Ζεχρά Ντογκάν

Permalink

Ανοιχτή επιστολή στην Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπο ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής & Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, απέστειλαν, ύστερα από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, 25 ευρωβουλευτές από διάφορες παρατάξεις αναφορικά με την υπόθεση της βραβευμένης ζωγράφου και δημοσιογράφου από την Τουρκία Ζεχρά Ντογκάν, η οποία έχει προφυλακιστεί από τις τουρκικές αρχές με την κατηγορία «συμμετοχής της στο PKK» με μοναδικά τεκμήρια τα ρεπορτάζ και τους πίνακες της. Η ημερομηνία της δίκης της εξακολουθεί να μην έχει προσδιοριστεί, καίτοι έχουν παρέλθει πάνω από 2 μήνες.

Είκοσι τέσσερις Έλληνες και ξένοι ευρωβουλευτές, συνυπογράφουν την επιστολή του Στέλιου Κούλογλου με την οποία εκφράζουν την διαμαρτυρία τους για τις συνεχείς παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης στην Τουρκία και καλούν την Τουρκία να άρει αμέσως την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να σταματήσει την άσκηση πίεσης στον ελεύθερο τύπο, να απελευθερώσει την Ζεχρά Ντογκάν και όλους τους φυλακισμένους δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, πολιτικούς και πολίτες οι οποίοι ουδεμία σχέση είχαν με την απόπειρα πραξικοπήματος.

Το κείμενο της ανοιχτής επιστολής

 

ΠΡΟΣ:

Την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας / Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Φεντερίκα Μογκερίνι

 

Αγαπητή κυρία Μογκερίνι, Αντιπρόεδρε  /  Ύπατη εκπρόσωπε,

 

Η Ζεχρά Ντογκάν, ζωγράφος και πολυβραβευμένη ρεπόρτερ του γυναικείου ειδησεογραφικού πρακτορείου JINHA, βρίσκεται προφυλακισμένη από την 21η Ιουλίου. Η ημερομηνία της δίκης της εξακολουθεί να μην έχει προσδιοριστεί, καίτοι έχουν παρέλθει πάνω από 2 μήνες.

 

Τα ρεπορτάζ και οι πίνακες της Ντογκάν χρησιμοποιούνται από τις δικαστικές αρχές ως “τεκμήρια συμμετοχής στο PKK”, καθιστώντας την περίπτωσή της μοναδική στα χρονικά της Τουρκίας. Είναι η μοναδική ζωγράφος που έχει φυλακιστεί κατηγορούμενη για τρομοκρατία εξαιτίας των έργων της. Δύο εξ αυτών των “τεκμηρίων τρομοκρατίας” επισυνάπτονται μάλιστα, στο τέλος αυτής της επιστολής.

 

Η Ντογκάν παρακολούθησε την απαγόρευση κυκλοφορίας στην μεθοριακή πόλη Νουσαϊμπίν επί πέντε μήνες, ζωγραφίζοντας και στέλνοντας ρεπορτάζ σχετικά με τις συγκρούσεις μεταξύ του Τουρκικού στρατού και του PKK. Σε μια στιγμή που τα τουρκικά μέσα σπανίως μετέδιδαν τις ειδήσεις που έφταναν από την περιοχή, τα έργα της, που απεικόνιζαν σκηνές από την Νουσαϊμπίν, διαδόθηκαν ευρέως μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

 

“Όπως και άλλοι δημοσιογράφοι στην περιοχή, μετά βίας γλίτωσα από βέβαιο θάνατο σε πολλές περιπτώσεις. Τη μια φορά έγινα στόχος ελεύθερων σκοπευτών και τις προάλλες το σπίτι μου γαζώθηκε από αυτόματα όπλα. Επίσης, έλαβα πολλά απειλητικά μηνύματα και ύβρεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και στο τέλος με συνέλαβαν” λέει η Ζεχρά Ντογκάν σε επιστολή που έγραψε από την φυλακή της προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, “Εκτός από τις αυθαίρετες έρευνες στις οποίες με υπέβαλαν γυμνή, εντός του αστυνομικού τμήματος, υπέστην και λεκτική παρενόχληση και βαριές ύβρεις από την αστυνομία και τις ειδικές δυνάμεις. Μου έθεταν ασταμάτητα τις παρακάτω ερωτήσεις: Γιατί δημοσιογραφείς; Λαμβάνεις εντολές από το PKK;”

 

Η Ντογκάν κρατείται σε μία υπερπλήρη φυλακή. Μεταφέρθηκε σε θάλαμο όπου φιλοξενούνταν 30 άτομα, πολύ περισσότερα από την χωρητικότητά του. Δυο μήνες αργότερα, στην πτέρυγα της Ντογκάν βρίσκονται πάνω από 45 άτομα, και ο πληθυσμός αυξάνεται κάθε εβδομάδα. Λόγω του υπερπληθυσμού, οι κρατούμενοι αναγκάζονται να διατηρούν τις πόρτες και τα παράθυρά τους ανοικτά, για να παίρνουν οξυγόνο, κάτι που καθιστά την φυλακή κρύα ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, που οι θερμοκρασίες άρχισαν να πέφτουν.

 

“Θυμήθηκα την περίφημη φράση του Πάμπλο Πικάσο, όταν η αστυνομία με ρώτησε αν εγώ είχα ζωγραφίσει το έργο που απεικονίζει το κατεστραμμένο κέντρο της πόλης της Νουσαϊμπίν: Ένας ναζί αξιωματικός τον είχε ρωτήσει αν αυτός είχε κάνει τον πίνακα της Guernica και ο Πικάσο απάντησε ‘Όχι, εσύ τον έκανες’. Ακόμη και το ναζιστικό καθεστώς δεν τόλμησε να φυλακίσει τον Πικάσο, αλλά το καθεστώς του Ερντογάν φυλάκισε εμένα” είπε η Ζεχρά Ντογκάν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, “Προσπάθησα να σταματήσω τα όπλα που στοχεύουν τον λαό μου, με τα πινέλα και την πέννα μου. Κι εφόσον αντιμετωπίζομαι ως ‘τρομοκράτης’ από το καθεστώς, τότε αυτό σημαίνει ότι θεωρούν ως όπλα και τα πινέλα και τις πέννες. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν ήταν που χαρακτήρισε το βιβλίο του Αχμέτ Σικ ως ‘ακόμη πιο επικίνδυνο και από βόμβα’ στη διάρκεια της ομιλίας του στο Συμβούλιο της Ευρώπης το 2011, υπερασπιζόμενος την φυλάκιση δημοσιογράφων. Μπορεί λοιπόν τώρα να είμαι στην φυλακή, αλλά μην ξεχνάτε ότι έχω ακόμη το πινέλο και το στυλό μου!”

 

Η Ζεχρά Ντογκάν έχει διακριθεί με πολλά βραβεία για το δημοσιογραφικό της έργο στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του έκριτου Βραβείου Δημοσιογραφίας Metin Goktepe. Ζωγραφικά έργα της εκτίθενται στην Τουρκία και την Γαλλία, και δημοσιεύονται σε πολλές άλλες χώρες. Εξακολουθεί να ζωγραφίζει και να γράφει τις ιστορίες των φυλακισμένων γυναικών.

 

Η Ντογκάν είναι μία μόνο εκ των φυλακισμένων δημοσιογράφων και καλλιτεχνών. Για παράδειγμα η Asli Erdogan, συγγραφέας που έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο βρίσκεται επίσης σε προφυλάκιση ενόψει δίκης από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου. Οι στήλες της στην εφημερίδα Ozgur Gundem χρησιμοποιούνται ως αποδείξεις “συμμετοχής στο PKK”. Η Necmiye Alpay, γνωστή γλωσσολόγος, επίσης προφυλακισμένη από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου. Η εβδομηντάχρονη γλωσσολόγος κατηγορείται ότι είναι μέλος του PKK, διότι βρίσκεται στο άτυπο “Συμβούλιο διαβούλευσης” της εφημερίδας Ozgur Gundem. Ο Atilla Tas, κοσμικός πολιτικός του CHP και αρθρογράφος για την εφημερίδα Meydan, προφυλακίστηκε επίσης στις αρχές Σεπτεμβρίου με την κατηγορία ότι είναι μέλος της ισλαμιστικής Γκιουλενιστικής οργάνωσης.

 

Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους χωρίς σύνορα, η Τουρκία «κατέκτησε» την πρώτη θέση παγκοσμίως ως προς τους φυλακισμένους δημοσιογράφους, στέλνοντας πάνω από 120 πίσω από τα κάγκελα.

 

Το καθεστώς Ερντογάν χρησιμοποιεί τις εξουσίες που απορρέουν από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που κηρύχθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, προκειμένου να αυξάνει την πίεση στον τύπο και τις ανεξάρτητες φωνές. Πριν από δύο μήνες, αμέσως μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το κράτος έκλεισε 45 εφημερίδες, 23 ραδιοφωνικούς σταθμούς, 18 τηλεοπτικά κανάλια, 15 περιοδικά, 29 εκδοτικούς οίκους και 3 πρακτορεία. Στις δε αρχές Οκτωβρίου, 12 τηλεοπτικά κανάλια και 11 ραδιοφωνικοί σταθμοί, που ως επί το πλείστον ήταν Κουρδικά ή Αλεβιτικά κανάλια της αριστερής πτέρυγας, κλείστηκαν από τις αρχές, αφήνοντας 3.000 εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης χωρίς δουλειά.

 

Το καθεστώς δεν καταπιέζει μόνο τα μέσα ενημέρωσης αλλά και πολλά άλλα στοιχεία της κοινωνίας. Οι επικεφαλής των τοπικών δήμων της Κουρδικής περιοχής, που είχαν εκλεγεί στις τοπικές εκλογές  απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους από την κυβέρνηση. Περίπου 10.000 εκπαιδευτικοί, μέλη του κοσμικού συνδικάτου αριστερής κατεύθυνσης Egitim Sen απολύθηκαν από τις δουλειές τους. Περισσότεροι από τρεις χιλιάδες ακαδημαϊκοί απολύθηκαν από τις δουλειές τους στα πανεπιστήμια, 234 εκ των οποίων συνελήφθησαν και 8 εξ αυτών προφυλακίστηκαν.

 

Ως Βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταδικάζουμε αυτές τις πράξεις καταπίεσης προς όλα τα μέρη της αντιπολίτευσης. Ανησυχούμε για την ολοκληρωτική τάση, βάσει της οποίας ένας άνθρωπος, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπαθεί να διαμορφώσει κάθε πτυχή του κράτους και της κοινωνίας σύμφωνα με τους πολιτικούς στόχους του. Τελούμε σε αλληλεγγύη   με τους λαούς της Τουρκίας, τόσο εναντίον της απόπειρας πραξικοπήματος όσο και εναντίον των επιταγών του καθεστώτος. Καλούμε την Τουρκία να άρει αμέσως την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να σταματήσει την άσκηση πίεσης στον ελεύθερο τύπο, να απελευθερώσει την Ζεχρά Ντογκάν και όλους τους φυλακισμένους δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, πολιτικούς και πολίτες οι οποίοι ουδεμία σχέση είχαν με την απόπειρα πραξικοπήματος.

 

Απευθυνόμαστε σε εσάς, κυρία Μογκερίνι, προκειμένου να προβείτε σε θετικές δράσεις υπέρ των προσωπικοτήτων που αναφέρθηκαν παραπάνω, κατά τις επαφές σας με τις τουρκικές αρχές.

 

Με εκτίμηση,

  • Στέλιος Κούλογλου, GUE/NGL
  • Κώστας Χρυσόγονος, GUE/NGL
  • Δημήτρης Παπαδημούλης, GUE/NGL
  • Νεοκλής Συλικιώτης, GUE/NGL
  • Maria Heubuch, The Greens/EFA
  • Bart Staes, The Greens/EFA
  • Terry Reintke, The Greens/EFA
  • Νικόλαος Χουντής, GUE/NGL
  • Marina Albiol Guzman, GUEN/NGL
  • Merja Kyllonen, GUE/NGL
  • Miguel Urban Crespo, GUE/NGL
  • Paloma Lopez Bermejo, GUE/NGL
  • Curzio Maltese, GUE/NGL
  • Tania Gonzalez Penas, GUE/NGL
  • Patrick Le Hyaric, GUE/NGL
  • Marisa Mathias, GUE/NGL
  • Josu Juaristi Abaunz, The Greens/EFA
  • Stefan Eck, GUE/NGL
  • Malin Bjork, GUE/NGL Brando Benifei, S&D
  • Beatriz Becerra Basterrechea, ALDE
  • Ivan Stefanec, EPP
  • Ana Maria Gomes, S&D
  • Julie Ward, S&D
  • Elly Schlein, S&D
  • Κώστας Μαυρίδης, S&D

zehra1

zehra


(Visited 128 times, 1 visits today)

Read more:
391410-21444544
Ο Μιλόσεβιτς της Σερβίας πέθανε. Του Μανχάταν έκλεισε ενδόξως τα 100

Το 2002 βρισκόμουν στα γραφεία του «Χένρι Κίσσινγκερ και συνεργάτες», στην Ουάσιγκτον. Το ραντεβού ήταν με τον συνεργάτη του Πωλ...

Close