Συγκλονιστικές μαρτυρίες των whistleblowers στο ευρωκοινοβούλιο

Permalink

Της Φωτεινής Λαμπρίδη

Με τη συμμετοχή ορισμένων από τους πιο σημαντικούς whistleblowers της σύγχρονης εποχής πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες η μεγάλη εκδήλωση της Ευρωαριστεράς με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου για την προστασία των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers).

Παρόντες ήταν ο Ελβετός πρώην τραπεζίτης, Ρούντολφ Έλμερ που αποκάλυψε στο Wikileaks το σκάνδαλο της ελβετικής τράπεζας Julius Baer, ο Γερμανός Έρικ Μπεν Άρτζι, πρώην διαχειριστής κινδύνου και πληροφοριοδότης για το σκάνδαλο της Deutsche Bank, ο Ιρλανδός Τζόναθαν Σούγκαρμαν, πρώην τραπεζικό στέλεχος και πληροφοριοδότης για το σκάνδαλο της τράπεζας UniCredit και ο  Γάλλος Ραφαέλ Αλέ, πρώην εργαζόμενος στην PricewaterhouseCoopers και ένας από τους ανθρώπους πίσω από τις διαρροές Luxleaks στο Λουξεμβούργο.

Της εκδήλωσης στο Ευρωκοινοβούλιο προηγήθηκε διήμερο φεστιβάλ αποκαλυπτικών ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη δράση των παραπάνω πληροφοριοδοτών που παραβρέθηκαν και μοιράστηκαν με το κοινό την εμπειρία τους. Δείτε εδώ περισσότερα για το φεστιβάλ ταινιών.

Στην εισήγησή του ο Στέλιος Κούλογλου, συντονιστής του πάνελ, τόνισε μεταξύ άλλων: «Σε μια εποχή όπου ο λαϊκισμός κερδίζει έδαφος, όπου οι πολίτες αισθάνονται ανασφαλείς, απροστάτευτοι και εξαγριωμένοι από το 1% που πλουτίζει συνεχώς σε βάρος του 99%, είναι απαραίτητο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ψηφίσει μέτρα προστασίας για τους whistleblowers. Διαφορετικά θα έχουμε σε λίγο πολλούς μικρούς Ντόναλντ Τραμπ σε όλη την Ευρώπη.»

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του ευρωβουλευτή εδώ.

 Ο Έρικ Μπεν Άρτζι είπε ότι του επιβλήθηκε πρόστιμο αφού ενημέρωσε τις ρυθμιστικές αρχές ότι οι συνάδελφοί του στην τράπεζα είχαν διογκώσει την αξία του μαζικού χαρτοφυλακίου πιστωτικών παραγώγων. Έπειτα του προτάθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βραβείο πληροφοριοδοτών (whistleblower) ύψους 16,5 εκατ. δολαρίων το οποίο ωστόσο αρνήθηκε να λάβει.

«Όταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση γίνεται καθήκον»  δήλωσε ο  Ραφαέλ Αλέ, που αποκάλυψε ότι το Λουξεμβούργο ένα κράτος μέλος της ΕΕ, είναι φορολογικός παράδεισος. «Μόνο η ΕΕ μπορεί να είναι αποτελεσματική, δεδομένου ότι κάθε χώρα έχει τη δική της νομοθεσία» τόνισε. Επειδή δε, οι whistleblowers ως επί το πλείστον απολύονται και παραμένουν για πολλά χρόνια άνεργοι, είναι απαραίτη και η μέριμνα σχετικά με το πώς θα επανέλθουν στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία.

 «Παραιτήθηκα από τη θέση μου και εδώ και εννέα χρόνια δεν έχω βρεί άλλη δουλειά. Είναι όλοι φοβισμένοι γιατί τους απειλούν. Όλα τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της Ιρλανδίας γνωρίζουν την ιστορία μου αλλά πρακτικά τίποτα δεν έγινε» δήλωσε ο Τζόναθαν Σούγκαρμαν, διαχειριστής κινδύνου για τη θυγατρική της ιταλικής τράπεζας UniCredit στην Ιρλανδία.

 «Ήθελαν να με τιμωρήσουν για να αποτρέψουν και άλλους από παρόμοιες αποκαλύψεις» θα πει ο whistleblower Ρούντολφ Ελμερ, ο οποίος βρέθηκε υπό περιορισμό, έχασε συγγενείς και φίλους και φυλακίστηκε λόγω αναφοράς του σε τραπεζικά απόρρητα. Τόνισε επίσης ότι οι φορολογικοί παράδεισοι μέσω των αρχών κάνουν κατά μέτωπο επίθεση σε αυτόν που προσπαθεί να τους διαβάλλει.

Ο Ολλανδός ευρωβουλευτής της Aριστεράς, Ντενίς Ντε Γιονγκ, μέλος της ομάδας εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου για τους whistleblowers είπε ότι πρέπει να δοθεί σαφής ορισμός της έννοιας του whistleblower, να ιδρυθεί ευρωπαϊκό ταμείο για την προστασία τoυς, ένας ανεξάρτητος ευρωπαϊκός θεσμός που θα τους παρέχει αρωγή και ένα ειδικό γραφείο στο Ευρωκοινοβούλιο με πολύ υψηλές προδιαγραφές για τη διαχείρηση των πληροφοριών.

Ο Γκέριτ Ντε Βιτ ιδρυτής της Ολλανδικής Εστίας για τους πληροφοριοδότες (Dutch House of Whistleblowers) εξήγησε πώς, με αφορμή την τραυματική ψυχολογική και φυσική κατάσταση των whistleblowers στην Ολλανδία, ομάδα εμπειρογνωμόνων υλοποίησε αυτό μαναδικό παγκοσμίως εγχείρημα που από το 2015 παρέχει με τρόπο ανεξάρτητο συμβουλευτικές υπηρεσίες και ψυχοκοινωνική βοήθεια στους πληροφοριοδότες με την υποστήριξη της Γερουσίας και του κοινοβουλίου. Την 1 Ιουλίου 2016 βγήκε επίσης στην Ολλανδία νόμος για την προστασία των πληροφοριοδοτών.

Ο Χοσέ Μαρία Μολινέδο, γενικός γραμματέας του συνδικάτου τεχνικών του υπουργείου οικονομικών της Ισπανίας ανέφερε ότι από τους εκατό χιλιάδες τεχνικούς που εκπροσωπεί το συνδικάτο, οι δύο χιλιάδες έχουν υποστεί πειθαρχικές διώξεις μόνο και μόνο γιατί προχώρησαν σε καταγγελίες και απαίτησαν περαιτέρω διερεύνηση υποθέσεων ενώ πολλοί άλλοι δέχθηκαν απειλές για μη ανέλιξη της καριέρας τους.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ υποστήριξε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης και των οικονομικών σκανδάλων που έχουν αποκαλυφθεί, έχει αυξηθεί η πίεση προς την Επιτροπή και το Συμβούλιο από την κοινωνία των πολιτών και από τα θεσμικά όργανα. Αναφέρθηκε επίσης στην πλατφόρμα EU leaks όπου οι πληροφοριοφότες μπορούν να μοιράζονται τις πληροφορίες ανωνύμως και στην πλήρη οδηγία που κατέθεσαν οι Πράσινοι για την προστασία των πληροφοριοδοτών.

«Στην πιο πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για το παγκόσμιο βαρόμετρο διαφθοράς αναφέρεται ότι το ¼ των ευρωπαίων πολιτών θεωρεί ότι ο  πιο αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης της διαφθοράς είναι να την καταγγέλει κανείς ευθέως. Ωστόσο, δύο στους τρεις πληροφοριοδότες έχουν υποστεί αντίποινα για τις αποκαλύψεις τους και ο φόβος είναι μεγάλος», είπε ο Καρλ Ντόλαν  διευθυντής της Διεθνούς Διαφάνειας.

Ο Κάρλος Φαλκόν, πρώην εκδότης της ισπανικής εφημερίδας Publico, αναφέρθηκε στις δημοσιεύσεις της εφημερίδας πάνω από δύο ώρες συνομιλιών, στις οποίες ο υπουργός εσωτερικών αναφερόταν σε διώξεις αντιτιθέμενων στο Λαϊκό Κόμμα. Το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε ότι κάτι τέτοιο ήταν νόμιμο, αντίθετα παράνομη ήταν η καταγραφή των συνομιλιών.

Δείτε το βίντεο του Βασίλη Κατσαρδή από την εκδήλωση

Ολόκληρη η εκδήλωση στα ελληνικά

Φωτογραφικό υλικό εδώ.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ


(Visited 135 times, 1 visits today)

Read more:
323393-2368707
ΣΥΡΙΖΑ: Kάντο όπως το Δημοκρατικό Κόμμα. Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Αφού έγινε στις ΗΠΑ, μπορεί να γίνει σε όλο τον κόσμο. Γιατί κάθε τέσσερα χρόνια το καλοκαίρι, τα προεκλογικά συνέδρια...

Close