Κούλογλου: Κίτρινη κάρτα στην Τουρκία και όχι κόκκινη, το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Permalink

Για «συμβολική κίτρινη κάρτα και όχι κόκκινη» έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας στην εκπομπή Ακραίως με τον Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΙ 100.3 το χθεσινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για προσωρινή αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Όπως εξήγησε, στο ευρωκοινοβούλιο υπάρχει μεν πολύ μεγάλη δυσφορία για την κατάσταση στην Τουρκία και αυτή τη δυσφορία αντανακλά το ψήφισμα, αλλά στα άλλα κέντρα εξουσίας της ΕΕ η δυσφορία είναι μικρότερη και η ανοχή στις παραβιάσεις του Ερντογάν είναι μεγαλύτερη.

Συμπλήρωσε επίσης ότι και για το ψήφισμα υπήρχαν αρχικά επιφυλάξεις από την πλευρά των συντηρητικών ευρωβουλευτών και της Γερμανίας, για να μην επηρεαστεί το προσφυγικό και η λύση που όπως όπως είχε εφαρμοστεί και προχωρά κάπως στο Αιγαίο.

Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό δήλωσε ότι μένει ικανοποιημένος από τη δήλωση Κοτζιά ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, διότι αυτό κλείνει κατά κάποιο τρόπο το θέμα το οποίο ξεκίνησε από κυπριακές εφημερίδες και μάλιστα έγκυρες όπως «ο Πολίτης». Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί στο Κυπριακό την ίδια πολιτική που ακολούθησαν και οι άλλες κυβερνήσεις μετά τη μεταπολίτευση ότι δηλαδή η Λευκωσία αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται, σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση ο Στέλιος Κούλογλου επανέλαβε ότι υπάρχει αυξανόμενη δυσφορία απέναντι στις συνεχείς παρεμβάσεις τους Σόιμπλε. Από την άλλη υπάρχει, το γεγονός ότι η Γερμανία έχει τα λεφτά, είναι αυτή που αποφασίζει και ο Σόιμπλε είναι αυτός που έχει το ταμείο.

«Θα πάμε σε μια λύση, βέβαια λόγω των τρικλοποδιών Σόιμπλε δεν ξέρω αν θα προλάβουμε μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη, αλλά μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου νομίζω θα υπάρξει συμφωνία», κατέληξε.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη στον ΣΚΑΙ

«Η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσε για να αναβαθμίσει την εικόνα της χώρας» τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο Κόκκινο και στον Κώστα Σαββόπουλο αναφορικά με την αξιολόγηση.

Τόνισε επίσης πως «όλη η Ευρώπη είναι όμηρος των εμμονών, αλλά και της άρνησης του Σόιμπλε, γι΄αυτό το λόγο υπάρχει αυξανόμενη δυσφορία» και εκτίμησε ότι «είναι εφικτή η συμφωνία, το καλύτερο θα είναι να κλείσει τώρα αλλά στη χειρότερη, θα κλείσει εντός Ιανουαρίου. Δεν νομίζω ότι θα παραταθεί αυτή η διαδικασία» και πρόσθεσε ότι «θα διαψευστούν οι ελληνικές Κασσάνδρες και τα σχέδια θερινής νυκτός για εκλογές».

Αναφερόμενος στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ τόνισε πως «η θέση μας είναι ότι θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά η συνεχής παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων υποχρέωσε το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να προχωρήσει στο «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων γιατί δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις για την ένταξη.

Επιπλέον σημείωσε πως «είναι ένα συμβολικό μήνυμα γιατί μόνο του το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν μπορεί να αποφασίσει, υπάρχει άλλωστε και το Συμβούλιο Κορυφής. Παρατήρησε δε ότι «σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν υπάρχει η πρόθεση να διακοπούν οι σχέσεις, δεν θα έχει μεγάλη πρακτική αξία και αν δείτε τις δηλώσεις αξιωματούχων, θα διαπιστώσετε αυτό που σας λέω. Λένε μάλιστα ότι έχουμε ανάγκη την Τουρκία για το προσφυγικό».

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη Στο Κόκκινο

Ερωτηθείς στον Αθήνα 9.84 για το κλίμα στο ευρωκοινοβούλιο ενόψει των εκλογών στην Αυστρία και του δημοψηφίσματος στην Ιταλία ο Στέλιος Κούλογλου είπε ότι αν χάσει ο Ρέντσι πάμε για ανοιχτή κρίση στην Ευρωζώνη, η οποία αμφισβητείται πολύ στην Ιταλία διότι το ευρώ της έχει στοιχίσει πολύ.

Είπε επίσης ότι εάν βγει ακροδεξιός πρόεδρος στην Αυστρία, για πρώτη φορά στην Ευρώπη μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο, αυτό θα είναι ένα συμβολικό δείγμα ότι η Ευρώπη δεν πάει καθόλου καλά.

Επιπλέον έπονται και νέα γεγονότα για την επόμενη χρονιά με πιο μεγάλο πρώτο σταθμό τις γαλλικές εκλογές όπου η Μαρίν Λεπέν θα διεκδικήσει ακόμα και την προεδρία και αν καταφέρει να κερδίσει θα έχουμε το τέλος όχι της Ευρωζώνης αλλά και ολόκληρης της ΕΕ.

Αυτό που πρέπει να γίνει και που το λένε χρόνια και ιδιαίτερα μετά το Brexit που αποτέλεσε το πρώτο εκκωφαντικό σήμα κινδύνου είναι ότι η ΕΕ πρέπει να αλλάξει πολιτική και να γυρίσει στις ιδρυτικές της αξίες, της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας, όλες δηλαδή οι αξίες που έχουν υποχωρήσει μπροστά σε μια πολιτική που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους, που κάνει τους περισσότερους πολίτες να δυσφορούν με τις πολιτικές που εφαρμόζονται με αποτέλεσμα να είναι αρκετά ευάλωτοι στη δημαγωγία των ακροδεξιών κομμάτων.

Σχολιάζοντας το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, είπε ότι ήταν μάλλον συμβολικό διότι ηγετικές δυνάμεις στην ΕΕ και κυρίως το Βερολίνο δε θέλουν να διακόψουν τις σχέσεις τους με τον Ερντογάν παρά την αντιδημοκρατική κατρακύλα στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή κυρίως λόγω του προσφυγικού.  Το ψήφισμα δεν αποτελεί ρήξη στις σχέσεις ΕΕ Τουρκίας ήταν περισσότερο μια συμβολική κίτρινη κάρτα και μια προειδοποίηση, είπε.

Ακούστε εδώ τι δήλωσε ο Στέλιος Κούλογλου


(Visited 65 times, 1 visits today)

Read more:
caucusprog
Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη – Εκδήλωση στα Βριλλήσια

Με την πραγματοποίηση μιας ζωντανής και εποικοδομητικής συζήτησης με το κοινό ολοκληρώθηκε η εκδήλωση με θέμα “Η προοδευτική συστράτευση: ανάχωμα...

Close