Στ. Κούλογλου στο Βήμα FM: Επιτεύγματα και αδυναμίες του Φιντέλ Κάστρο

Permalink

Τα επιτεύγματα και τις αδυναμίες του Φιντέλ Κάστρο σχολίασε στον ρ/σ Βήμα FM ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου με αφορμή το θάνατο του πατέρα της κουβανικής επανάστασης.

Ο Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος είχε βρεθεί στην Κούβα του Κάστρο για τα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ, είπε ότι τον Κάστρο τον ενδιέφερε πολύ η εκπαίδευση και η υγεία και γι αυτό και οι δύο αυτοί τομείς είναι πολύ ανεπτυγμένοι στην Κούβα. Βλέπει μάλιστα, κανείς και σήμερα και από δηλώσεις που παίρνουν ακόμα και από αμερικανικά πρακτορεία, ότι στην Κούβα οι περισσότεροι τον υποστηρίζουνε.

Ο Κάστρο είχε κάνει το λάθος να εξαρτηθεί μονομερώς από τη Σ. Ένωση, επομένως μετά την κατάρρευση της τελείωσε και η βοήθεια που έστελνε στην Κούβα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να περάσουν κάποια χρόνια πολύ δύσκολα, μέχρι να καταφέρει ο Κάστρο να στρέψει διαφορετικά την οικονομία με τουρισμό και άλλα μέτρα.

Το γεγονός ότι το κατάφερε αυτό χωρίς μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας δεν οφείλεται τόσο σε μέτρα καταστολής ή στον φόβο των Κουβανών, όσο στο γεγονός ότι υπήρχε ακόμα πίστη στον ίδιο τον Κάστρο και το καθεστώς του.

Το άλλο θέμα ήταν το εμπάργκο που ήταν ίσως το μεγαλύτερο εμπάργκο στην ιστορία της ανθρωπότητας, από μια πανίσχυρη χώρα, μόλις εκατό μίλια μακριά, εναντίον ενός νησιού. Αν δεν υπήρχε αυτό το εμπάργκο, θα είχε αναπτυχθεί διαφορετικά και η δημοκρατία στην Κούβα. Γιατί όταν είσαι σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης, ούτε ανοίγματα μπορούν να γίνουν αλλά και όλους τους αντικαθεστωτικούς τους αντιμετωπίζει κανείς ως πράκτορες. Πέφτει δηλαδή κανείς σε λάθη, τα οποία όμως είναι λάθη άμυνας του Δαυίδ απέναντι στον Γολιάθ.

Συγκρίνει συχνά ο διεθνής τύπος και όχι μόνο, την Κούβα με την Αμερική ή την Ευρώπη αλλά κανονικά πρέπει να τη συγκρίνει κανείς με τις γειτονικές χώρες της Καραϊβικής όπως την Αϊτή ή τον Άγιο Δομίνικο. Οι ίδιοι οι Κουβανοί με αυτές τις χώρες συγκρίνουν τον εαυτό τους και βλέπουν ότι έχουν πολύ καλύτερο σύστημα υγείας και εκπαίδευσης και γι αυτό υποστηρίζουν τον Κάστρο. Η δε, υγεία είναι πολύ καλύτερη στην Κούβα από ότι στις ΗΠΑ.

Ο Κάστρο πήρε αναμφισβήτητα αντιδημοκρατικά μέσα, αλλά αυτό πρέπει να το συγκρίνουμε με το τι έγινε στις γειτονικές χώρες της περιοχής. Στην Κούβα ποτέ δεν έγιναν οι ακρότητες που έγιναν στη Χιλή, στην Αργεντινή, στη Βραζιλία. Πρέπει να συγκρίνουμε τη χώρα μέσα στο ιστορικό και γεωπολιτικό της περιβάλλον.

 

Ακούστε εδώ τι δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ


(Visited 322 times, 1 visits today)

Read more:
image
Στέλιος Κούλογλου / Ισπανία: γιατί κερδίζει η αριστερά

Ο Σοσιαλιστής Πέτρο Σάντσεθ σχηματίζει κυβέρνηση τις επόμενες ώρες. Εξασφαλίζει την  απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία με παραχωρήσεις προς τα αυτονομιστικά κόμματα...

Close