Στ. Κούλογλου: νέα στρατηγική στην περίπτωση διάλυσης της Ευρωζώνης

Permalink

Στη διαδικασία του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στέλιος Κούλογλου στην εκπομπή ΕΡΤ Ενημέρωση της ΕΡΤ1. Επισήμανε πως από το ξέσπασμα της κρίσης έχουν γίνει εκατό πολύ κρίσιμα Eurogroup. Αν το πάρει κάνεις συμβολικά η ιστορία με τα Eurogroup δείχνει το πρόβλημα που υπάρχει γύρω από την Ευρώπη. Στην πραγματικότητα το Eurogroup είναι ένα άτυπο όργανο, δεν είναι θεσμοθετημένο αλλά αποφασίζει για τις τύχες των πολιτών της Ευρωζώνης. Ο κάθε επικεφαλής αποκτά μια πολύ μεγάλη ισχύ αλλά εξωθεσμική. Είμαστε στη διαδικασία του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης, δεν θα κλείσει σήμερα, θα γίνουν κάποια βήματα, θα βρεθεί ένας συμβιβασμός και θα πάμε για οριστική λύση στις αρχές Ιανουαρίου.

Για το θέμα της πιθανότητας εκλογών δήλωσε ότι δεν είναι σοβαρά πράγματα κάθε έξι μήνες να ζητάει κάποιος εκλογές. Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν το ζητά αυτό η αντιπολίτευση για να συντηρείται ένα κομματικό ακροατήριο. Τέτοια λάθη έχουν γίνει και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να σοβαρευτούμε. Ειδικά με την κατάσταση στην Ευρώπη να είναι τόσο σοβαρή. Με το δημοψήφισμα στην Ιταλία μπαίνουμε σε κρίση. Η παραίτηση του Ρέντσι και οι διαδικασίες που ξεκινούν είναι ίσως το μεγάλο ντόμινο που έπεσε ή αρχίζει να πέφτει. Έχω επαφές με τους ευρωσκεπτικιστές και γνωρίζω ότι είναι διατεθειμένοι να οδηγήσουν την Ιταλία έξω από το ευρώ. Αυτό είναι το πρόγραμμά τους. Αν ξεκινήσει τέτοια διαδικασία θα έχουμε σεισμικές δονήσεις. Αν η ευρωζώνη αρχίσει να διαλύεται η Ελλάδα που είναι ευάλωτη χώρα θα πληγεί. 

Η έννοια των μεταρρυθμίσεων έχει ευτελισθεί πλέον, οι δανειστές με τον όρο μπορεί να εννοούν οτιδήποτε, περικοπές συντάξεων, εργασιακά προς το χειρότερο. Η κατάσταση και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι κρίσιμη. Ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, οι επιχειρηματίες, έχουν φτάσει στα όριά τους με τα μέτρα, τα οποία τα έχουν ψηφίσει και τα κόμματα τις αντιπολίτευσης. Έτσι όπως πάμε ούτε η Ευρώπη, ούτε η Ευρωζώνη προχωράει. Η εικόνα είναι ενός Τιτανικού. Κανείς δεν έχει καταλάβει τίποτε. Το ίδιο έγινε και μετά το Brexit. Υπάρχει μια ανακούφιση με την Αυστρία, αλλά το 47% είναι πάρα πολύ μεγάλο για την ακροδεξιά. Όλα αυτά οφείλονται στην πολιτική της λιτότητας που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Σόιμπλε.

Καλά θα ήταν εδώ η κυβέρνηση, που πλεόν έχει αξιοπιστία γιατί έχει κάνει μεταρυθμίσεις, μαζί με την αντιπολίτευση να επεξεργαστούν ένα σχέδιο Β” στην περίπτωση που η Ευρωζώνη μπει σε πολύ μεγάλη κρίση. Αν η Ευρωζώνη πάει σε διάλυση μετά το δημοψήφισμα στην Ιταλία, σε αυτή την περίπτωση πρέπει να σκεφτούμε πάρα πολύ καλά τι θα κάνουμε κι εμείς, ποια θα είναι η στρατηγική μας.

 

Ολόκληρη η συνέντευξη:


(Visited 60 times, 1 visits today)

Read more:
DeTGzY8W4AAHMB1
Κούλογλου στο Euractiv: η Ελλάδα οδηγείται σε Καθεστώς Όρμπαν

Την επίθεση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μπάμπη Παπαδημητρίου εναντίον ξένων ανταποκριτών στην Αθήνα και ιδιαίτερα ξένων ανταποκριτών στη γαλλική εφημερίδα...

Close