Κούλογλου: Χρειάζονται εναλλακτικές λύσεις και όχι θρησκευτική πίστη στη CETA

Permalink
Οι προοδευτικές εναλλακτικές λύσεις στις συμφωνίες CETA και ΤΤΙΡ διευρευνήθηκαν χθες στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Την πολύ επίκαιρη εκδήλωση, λόγω των συζητήσεων που είναι σε εξέλιξη για CETA και ΤΤΙΡ στην Ευρώπη, Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο και την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, προλόγισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.

Ο ευρωβουλευτής σχολίασε ότι η άρνηση της Αριστεράς στις συμφωνίες αυτές δεν είναι αναιτιολόγητη καθώς θα προκαλέσουν μείωση του βιωτικού επιπέδου και ύφεση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Υπογραμμίζοντας ότι η Αριστερά θα ήθελε πιο ωφέλιμες συμφωνίες, τόνισε ότι εκείνοι οι οποίοι εμένουν στις θέσεις τους με θρησκευτική πίστη στις αγορές  είναι οι πολιτικοί αντίπαλοι της Αριστεράς και οι πολυεθνικές.

Αναλυτικά η ομιλία του Στέλιου Κούλογλου κατά το άνοιγμα των εργασιών του συνεδρίου:

Συχνά μας κατηγορούν ότι λέμε συνέχεια όχι. Ότι αρνούμαστε τα πάντα, όλες τις μεταρρυθμίσεις με ή χωρίς εισαγωγικά, κι όλες τις σύγχρονες αλλαγές. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Εμείς στηριζόμαστε σε πραγματικά περιστατικά.

Πάρτε παραδείγματος χάριν την έκθεση για την CETA, η οποία παρουσιάζεται και υπάρχει και εδώ, των Pierre Coolers και Servaas Storm. Η έκθεση στηρίζεται πάνω σε κριτήρια του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και λέει ότι η CETA θα προκαλέσει απώλεια άνω των 200.000 θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, ακόμη περισσότερες στον Καναδά, και επίσης θα προκαλέσει προβλήματα στο κράτος πρόνοιας και στις επιχειρήσεις. Ή τουλάχιστον στις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις˙ όχι στις πολυεθνικές που υποστηρίζουν τη συμφωνία.

Αντίθετα, οι αντίπαλοί μας είναι εκείνοι που συχνά δεν στηρίζονται σε γεγονότα, αλλά σε μια σχεδόν θρησκευτική πίστη, ότι οι δυνάμεις της αγοράς ξαφνικά θα λύσουνε τα πάντα. Εμείς δεν έχουμε μια τέτοια θρησκευτική πίστη. Θέλουμε συμφωνίες, αλλά συμφωνίες οι οποίες να βελτιώνουν το επίπεδο των ανθρώπων, του περιβάλλοντος και να περιορίζουν τις ανισότητες.

Όχι συμφωνίες οι οποίες να προωθούν την ακροδεξιά, όπως έγινε με τον Τραμπ, ο οποίος ακριβώς εκμεταλλεύτηκε τις εμπορικές συμφωνίες και τα καταστροφικά αποτελέσματά τους στις ΗΠΑ για να εκλεγεί πρόεδρος.

Και αν αντιστεκόμαστε στις συμφωνίες, δεν το κάνουμε από μία στενή σκοπιά, μόνο ενός κράτους, αλλά όπως τόνισε ο Μπέρνι Σάντερς σε μια σειρά από πολύ εύστοχες παρεμβάσεις που έκανε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, είμαστε αντίθετοι γιατί πλήττει όχι μόνο τους εργάτες και τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες, με τις οποίες συνάπτονται αυτές οι συμφωνίες.

Άρα, εμείς θέλουμε καλές συμφωνίες προς όφελος του κόσμου. Και μια τέτοια δεν είναι η CETA, η συμφωνία με τον Καναδά. Ξέρετε, η συμφωνία αυτή είναι σήμερα πολύ τραυματισμένη από την μάχη που έδωσαν οι πολίτες στον Καναδά και στην Ευρώπη.

Έγινε όλη η ιστορία με την Βαλλονία. Η οποία στο τέλος, υπέστη τρομερές πιέσεις για να ταχθεί υπέρ της CETA.

Πριν από λίγο καιρό, 89 από εμάς τους βουλευτές, ζητήσαμε να γίνει ερώτηση προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ώστε να μας πει αν η συμφωνία αυτή είναι νόμιμη ή όχι. Και το αρνήθηκαν. Η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισε: 419 ψήφοι κατά της πρότασής μας, 258 ψήφοι υπέρ της πρότασής μας να πάμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να ρωτήσουμε, επιτέλους «αυτή η συμφωνία είναι συμφωνία νόμιμη, ή παραβιάζει κάποιες συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Δεν το δέχτηκαν ούτε αυτό. Και ενδεχομένως, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξει μια πλειοψηφία, που θα επικυρώσει την CETA στις αρχές Φεβρουαρίου.

Αλλά η CETA θα αντιμετωπίσει και πάλι πολύ μεγάλες δυσκολίες.

Ήδη προχτές εκλέχτηκε στην Αυστρία ένας πράσινος Πρόεδρος, που τάσσεται εναντίον της συμφωνίας.

Στην Ολλανδία μαζεύουν υπογραφές για να οργανωθεί δημοψήφισμα για το αν η Ολλανδία θα επικυρώσει την CETA ή όχι. Και στην Ολλανδία το Σύνταγμα δίνει την δυνατότητα στους πολίτες να προκαλέσουν δημοψήφισμα.

Επιπλέον το Συνταγματικό Συμβούλιο στην Γερμανία έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για την CETA και θα αποφασίσει σχεδόν σε δύο χρόνια.

Και ύστερα 38 Κοινοβούλια, θα πρέπει στο σύνολό τους να ψηφίσουνε υπέρ της CETA.

Είναι για αυτούς δύσκολα τα πράγματα. Και γι’αυτό ακριβώς, αυτή εδώ η συνάντησή μας γίνεται την κατάλληλη στιγμή. Γιατί εμείς θέλουμε ακριβώς, όχι μόνο να πούμε τι κακά κάνει η CETA, αλλά τι μπορούμε να προτείνουμε εμείς, ως εναλλακτικές λύσεις.

Απέναντι σε μία μπουλντόζα που θέλει να ισοπεδώσει τα πάντα, το κράτος πρόνοιας, τις εθνικές κουλτούρες, τα δικαιώματα των εργαζόμενων, εμείς θέλουμε να προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις και ξεκινάμε έτσι μ’αυτό το θετικό πνεύμα την σημερινή συνδιάσκεψη.

Δείτε μαγνητοσκοπημένη την εκδήλωση εδώ
Δείτε την παρέμβαση του Στέλιου Κούλογλου εδώ
Φωτογραφίες από την εκδήλωση εδώ


(Visited 57 times, 1 visits today)

Read more:
wolfie
Στ. Κούλογλου στον Ρ/Σ Παραπολιτικά: «ΔΝΤ και Σόιμπλε έχουν συμπέσει και παίζουν καθυστέρηση»

Για τα όσα συνέβησαν χθες στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο κατά τη συζήτηση για το ζήτημα του κλεισίματος του ελληνικού προγράμματος,...

Close