Ερώτηση Κούλογλου στην Κομισιόν για τις αυξανόμενες ανισότητες ανάμεσα στα κράτη μέλη

Permalink

Γραπτή ερώτηση κατέθεσε χθες στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου αμέσως μετά τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από τη δημοσίευση της έρευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την «Οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και την κατανάλωση».

Συγκεκριμένα, η έκθεση δείχνει ότι οι χώρες της περιφέρειας έχουν υποστεί τις πιο βίαιες μειώσεις του μέσου πλούτου των νοικοκυριών που κυμαίνονται από 15% (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) και φθάνει έως και 40% (Ελλάδα και Κύπρος), ενώ αντίθετα σε συγκεκριμένες χώρες υπήρξε αξιοσημείωτη άνοδος.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καλεί την Κομισιόν να παρουσιάσει τα μέτρα τα οποία προτίθεται να λάβει ώστε αφενός να περιοριστούν οι ολοένα αυξανόμενες ανισότητες ανάμεσα στα κράτη μέλη της ευρωζώνης, αφετέρου να μειωθούν οι εσωτερικές κοινωνικές ανισότητες σε κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά.

 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

H έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την «Οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και την κατανάλωση» [1] που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα δείχνει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τόσο οι διαφορές ανάμεσα στις πλουσιότερες και τις φτωχότερες χώρες της ευρωζώνης, όσο και οι κοινωνικές ανισότητες σε κάθε χώρα.

Το 5% των πολιτών στην ευρωζώνη, που είναι και οι οικονομικά ισχυρότεροι, κατείχαν το 2014 μεγαλύτερο μέρος του πλούτου από αυτό που κατείχαν το 2010. Την ίδια όμως περίοδο, ο μέσος πλούτος των νοικοκυριών στην ευρωζώνη μειώθηκε περίπου 10%.

Στην Ελλάδα και την Κύπρο ο μέσος πλούτος μειώθηκε  περίπου 40%, ενώ η μείωση ξεπερνάει το 15% στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Αντίθετα, ο μέσος όρος του πλούτου στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 10% την ίδια περίοδο, ενώ αύξηση καταγράφηκε στην Αυστρία, την Φινλανδία και το Λουξεμβούργο.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να περιοριστούν οι ολοένα αυξανόμενες ανισότητες ανάμεσα στα κράτη μέλη της ευρωζώνης;

Σε συνθήκες έντονου ευρωσκεπτικισμού, ποια μέτρα θεωρεί αναγκαία ώστε να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες σε κάθε χώρα μέλος;

[1] https://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/scpsps/ecbsp18.en.pdf?d2911394a25c444cd8d3db4b77e8891a

 

 


(Visited 59 times, 1 visits today)

Read more:
373053-theodoropoulos
Στρατολογώντας τους εξωφρενικότερους, για να βρουν προδότες

Ο διεθνής εξευτελισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη την έχει κάνει να χάσει την ψυχραιμία της. Από το κράτος δικαίου και τη...

Close