Η TTIP, η CETA και οι εναλλακτικές – εκδήλωση της ευρωομάδας της Αριστέρας

Permalink

Τα προβλήματα που δημιουργούν οι αμφιλεγόμενες διατλαντικές συμφωνίες εμπορίου με τις ΗΠΑ (TTIP) και τον Καναδά (CETA) και οι εναλλακτικές που υπάρχουν συζητήθηκαν στο διήμερο «Resitance and Alternatives to Free Trade», που διοργάνωσε η ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL) στις Βρυξέλλες στις 7 και 8 Δεκεμβρίου.

Ο συντoνιστής της εκδήλωσης ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, έκανε λόγο για συμφωνίες που οδηγούν στην άνοδο της Ακροδεξιάς και στην εκμετάλλευσή τους από τον Τραμπ για να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της GUE, Γκάμπι Ζίμερ, πρόκειται για μια νέα νεοφιλελεύθερη επιδρομή που θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υπηρεσιών και θα παρέχει τη δυνατότητα στις πολυεθνικές να προσφεύγουν εναντίον κρατών για να προασπίσουν τα συμφέροντά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη Νοεμβρίου έφτασε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισμα για το νομικό έλεγχο της CETA από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που τελικά δεν πέρασε, με 258 ευρωβουλευτές να τάσσονται υπέρ του νομικού ελέγχου και 419 κατά.

Εξάλλου περισσότερες από 500 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών παγκοσμίως έχουν εκδηλώσει την αντίθεσή τους στις συμφωνίες.

Όπως επισήμαναν οι συμμετέχοντες από δεκάδες χώρες, οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες πρέπει να προτάσσουν την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, να έχουν εναλλακτικά συστήματα επίλυσης διαφορών που δεν θα δίνουν υπέρμετρα δικαιώματα στις πολυεθνικές έναντι των κρατών και να υπάρχει δυνατότητα για εθνικές και τοπικές πολιτικές που να στηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η προσπάθεια υπογραφής συνθήκης στον ΟΗΕ για τη δημιουργία σώματος ελέγχου των παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων από πολυεθνικές.

«Οι πολυεθνικές έχουν δικαιώματα με βάση το διεθνές δίκαιο, άρα πρέπει να έχουν και υποχρεώσεις» επισήμανε χαρακτηριστικά η Αντριάνα Εσπινόσα, Ισπανίδα ερευνήτρια σε θέματα πολυεθνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ενα πρώτο κείμενο της συνθήκης αναμένεται να έρθει προς συζήτηση τον Οκτώβριο του 2017 και φιλοδοξεί να αποτελέσει δικλείδα ασφαλείας για τις κοινωνίες χωρών όπου δρουν ασύδοτα μεγάλες πολυεθνικές ή θυγατρικές τους.

Το βίντεο της εκδήλωσης είναι διαθέσιμο εδώ:

screen-shot-2017-01-10-at-22-55-56

 

 

πηγή: Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος | efsyn.gr


(Visited 56 times, 1 visits today)

Read more:
29481713944_63ae36deba_k
Κούλογλου: Η ΝΔ δεν είναι κόμμα, είναι τα Panama Papers!

«Ο κ. Γιούνκερ έχει εκλεγεί με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μέλος του οποίου είναι και η ΝΔ. Δεν είναι μέλος...

Close