Κούλογλου για την υπόθεση «Παραπολιτικών»: υποκριτική η αντίδραση της αντιπολίτευσης

Permalink

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Παραπολιτικά FM ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου ανέφερε πως αυτή την περίοδο υπάρχουν στις Βρυξέλλες πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Έχουμε συζητήσει με τον κ. Πιτέλλα, τον επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών ο οποίος κατεβαίνει για πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είπε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για την Ελλάδα. Αυτά είναι τελικά πιο ουσιαστικά από αυτά που συζητάμε στην Ελλάδα.

Για το θέμα των συλλήψεων των συνεργατών του Παραπολιτικά FM ανέφερε ότι πρέπει να διαχωρίσουμε δύο θέματα. Αν υπάρχει πρώτον κάποιο ποινικό αδίκημα και δεύτερον την ίδια τη σύλληψη. Ο νόμος που προβλέπει αυτόφωρη διαδικασία για αδικήματα του Τύπου είναι του Μεταξά και έπρεπε να έχει καταργηθεί. Αυτό όμως το νόμο τον υποστήριξαν όλα τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει ως τώρα. Από αυτή την άποψη είναι εντελώς υποκριτικό να φωνάζουν τώρα για μεθόδους Ερντογάν. Φυσικά δεν θα έπρεπε σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα αν υπάρχουν αδικήματα περί Τύπου αυτά να συνδυάζονται με αυτόφωρες συλλήψεις.

Πρέπει να αλλάξει ο νόμος ώστε οι πολιτικοί και όσοι άλλοι θίγονται και κυρίως οι απλοί πολίτες να μπορούν να βρουν το δίκιο τους και από την άλλη πλευρά να μην συλλαμβάνονται δημοσιογράφοι. Από την πλευρά των πολιτικών θα έπρεπε να υπάρχει μια μεγαλύτερη ανοχή σε θέματα κριτικής από ότι έχουν οι απλοί πολίτες διότι είναι δημόσια πρόσωπα και εκτίθενται. Θα πρέπει να αλλάξουμε τον νόμο ώστε κανείς να μην πηγαίνει με αυτόφωρο αλλά όταν υπάρχει παραβίαση του νόμου να τιμωρείται.

Θέλω όμως να τονίσω ότι ειδικά στα θέματα που αφορούν ανήλικα παιδιά θα πρέπει να είμαστε εμείς οι δημοσιογράφοι πάρα πολύ προσεκτικοί. Όταν θέλουμε να κριτικάρουμε κάποιον πολιτικό θα πρέπει να το κάνουμε για αυτά που λέει και για τις δικές του πράξεις. Όχι για τις πράξεις της οικογένειάς του. Έχω ζήσει περιόδους όπου με κατηγορούσαν αδίκως μέσα από την τηλεόραση κλπ. Αυτό να ξέρετε επηρεάζει πάρα πολύ τα παιδιά, τα βάζει σε πολύ δύσκολη θέση. Επομένως καλό θα είναι και εμείς να μην παραβιάζουμε την δεοντολογία και να κοιτάμε να κάνουμε την κριτική μας χωρίς να κινδυνεύουμε από το αυτόφωρο αλλά να την κάνουμε σεβόμενοι τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και το γεγονός ότι τα παιδιά και οι υπόλοιποι συγγενείς μιας οικογένειας είναι αυτόνομα πρόσωπα.

Αυτό που είναι τελικά κατακριτέο είναι ότι εξακολουθεί και ισχύει ο νόμος για το αυτόφωρο σε περιπτώσεις αδικημάτων περί Τύπου. Πρέπει να αλλάξει ο νόμος. Από εκεί και μετά θεωρώ και οι πολιτικοί θα πρέπει να είναι πιο συγκρατημένοι, να δέχονται περισσότερο την κριτική γιατί οι ίδιοι δεν κινδυνεύουν από αυτόφωρο. Και οι δημοσιογράφοι να είναι πιο συγκρατημένοι και να σέβονται τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Η κριτική όμως θα πρέπει να αφορά τους ίδιους τους πολιτικούς όχι την οικογένειά τους. Εκεί πραγματικά υπάρχει θέμα. Και σε εσάς και σε μένα αν άρχιζαν, επειδή κάνουμε μια δημόσια δουλειά, να κριτικάρουν μέλη της οικογένειάς μας ή τους συντρόφους μας, νομίζω θα εξαγριωνόμασταν. Καλό είναι να κάνουμε όση κριτική θέλουμε αλλά στοχευμένη και σεβόμενοι τους κανόνες της δεοντολογίας.

Ολόκληρη η συνέντευξη:


(Visited 64 times, 1 visits today)

Read more:
353491-nea-apoikiokratia.jpeg
Η Νεο-Αποικιοκρατία και η περίεργη πρόταση Μητσοτάκη

Προχθές στη Βουλή, ο πρωθυπουργός έκανε μια δήθεν πρωτοποριακή, αλλά στην πραγματικότητα πολύ περίεργη πρόταση, η οποία πέρασε ασχολίαστη: ζήτησε...

Close