Κούλογλου στον Flash 96: Νομοθετική πρωτοβουλία για να καταργηθεί άμεσα ο Μεταξικός νόμος περί Τύπου

Permalink

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοσταθμό Flash 96 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε στο θέμα των μηνύσεων σε δημοσιογράφους και επεσήμανε ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να πάρει την πρωτοβουλία να καταργήσει το νόμο που προβλέπει το αυτόφωρο για τα αδικήματα περί Τύπου. Αναφέρθηκε ακόμη στις προσπάθειες για το κλείσιμο της αξιολόγησης, στην πολιτική που ακολουθούν οι σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη, στην πρόσφατη τοποθέτηση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών Τζιάννι Πιτέλλα  ο οποίος καταφέρθηκε για άλλη μια φορά εναντίον των γερακιών της λιτότητας και του Σόιμπλε. Σχολίασε τέλος τις αποκαλύψεις για εμπλοκή πολιτικών στελεχών προηγούμενων κυβερνήσεων στην υπόθεση Novartis και επισήμανε ότι μπορεί να αποτελεί σκάνδαλο μεγαλύτερο αυτού της Siemens.

 

Για τη συνεδρίαση του Euro Working Group και το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ο κ. Κούλογλου σχολίασε ότι κανείς δεν τρέφει μεγάλες προσδοκίες για το Euro Working Group. Γίνονται στο παρασκήνιο προσπάθειες να πεισθεί ο Σόιμπλε να δώσει το πράσινο φως και να σταματήσει να βάζει τρικλοποδιές. Όμως ότι η τακτική του είναι να συνεχίσει να καθυστερεί και να μην κλείσει την αξιολόγηση.

Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε ότι σχετικά άμεσα ο Τράμπ θα ασχοληθεί με το θέμα του ΔΝΤ το οποίο έχει και μια αυτονομία. Περιλαμβάνει και άλλες χώρες του Τρίτου Κόσμου, μεγάλες χώρες όπως η Βραζιλία που παίζουν ρόλο. Πιο θερμός υποστηρικτής της ελληνικής κυβέρνησης από τον Ομπάμα δεν υπήρχε αλλά παρόλα αυτά το ΔΝΤ διατήρησε τις ίδιες εμμονές και ακραίες θέσεις. Δεν πρέπει να περιμένουμε αλλαγή του συσχετισμού λόγω Τράμπ. Δεν νομίζω η απόσυρση του ΔΝΤ από τα προγράμματα στην ΕΕ να είναι στις άμεσες προτεραιότητές του και θα έπαιρνε έτσι κι αλλιώς πάρα πολύ χρόνο.

 

Για την εκλογή νέου Προέδρου στο Ευρωκοινοβούλιο

Ο κ. Κούλογλου επισήμανε ότι έχουμε ενδιαφέρουσες εξελίξεις σε αυτό το θέμα. Υποψήφιος των Σοσιαλιστών είναι ο Τζιάννι Πιτέλλα, ο οποίος ως σήμερα ήταν πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών. Εξέθεσε το πρόγραμμά του στην ομάδα της Αριστεράς και είπε ότι το μεγάλο λάθος τα τελευταία δυόμισι χρόνια στην Ευρώπη είναι η «μεγάλη συμμαχία» συντηρητικών και σοσιαλιστών, αυτό που είδαμε δηλαδή στην Ελλάδα με την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Γερμανία. Ο Πιτέλλα είπε ότι αυτό έχει τελειώσει και ότι αυτή η συμμαχία επέβαλε τα κοράκια της λιτότητας και τον Σόιμπλε που κατέστρεψαν την Ελλάδα, μίλησε ανοιχτά για το Σόιμπλε και είπε ότι τελείωσε. Αν τα πράγματα πάνε κάπως έτσι αλλάζουν οι συμμαχίες. Η ομάδα της Αριστεράς θα έχει δικό της υποψήφιο αλλά στο δεύτερο γύρο θα αποφασίσουμε ξανά. Είναι εκτίμησή μου ότι η μεγάλη πλειοψηφία θα ψηφίσει Πιτέλλα. Αυτά που είπε ο κ. Πιτέλλα είχαν θετική απήχηση. Υπάρχει βέβαια και το προηγούμενο του Σουλτς ο οποίος είχε προτείνει ανάλογα πράγματα για περισσότερο δημοκρατικές διαδικασίες για να εκλεγεί αλλά δεν τα τήρησε. Αυτή τη φορά ο Πιτέλλα έχει το επιχείρημα ότι ο Σουλτς κινήθηκε στα πλαίσια του μεγάλου συνασπισμού με τους συντηρητικούς ενώ ο ίδιος θα το κόψει αυτό.

 

Για την πολιτική που ακολουθούν οι σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη

Ο κ. Κούλογλου επισήμανε ότι οι σοσιαλδημοκράτες έχουν καταλάβει ότι αν κάνουν συμμαχία με την συντηρητική παράταξη και εφαρμόζουν το πρόγραμμά της χάνουν πολύ γιατί ο κόσμος θα επιλέξει τελικά τους αυθεντικούς εκφραστές των πολιτικών αυτών και όχι τις απομιμήσεις. Γιατί να ψηφίσει κανείς σοσιαλδημοκράτες όταν ακολουθούν την πολιτική της δεξιάς – θα ψηφίσουν την δεξιά.

Συχνά κόμματα στην Ευρώπη παίζουν το παιχνίδι να υιοθετούν για ψηφοθηρικούς λόγους την ατζέντα της ακροδεξιάς και μετά αναρωτιούνται γιατί ανεβαίνει η ακροδεξιά. Το έχουμε ζήσει και στην Ελλάδα με την άνοδο της Χρυσής Αυγής τo 2012 που ευνοήθηκε από σπασμωδικές κινήσεις που έγιναν τότε για να αποτραπεί υποτίθεται η άνοδός της με τις «σκούπες» και τα μπλόκα στο κέντρο της Αθήνας εναντίον των μεταναστών, τις οροθετικές κλπ. Αυτό τώρα στην Ευρώπη γίνεται σε πολύ μεγάλη έκταση και έχει γίνει με το προσφυγικό κυρίως και είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ανεβαίνει η ακροδεξιά.

Υιοθετούν την ατζέντα και την φρασεολογία τους και επιλέγουν τη Λεπέν ως αυθεντική έκφραση αντί τον Φιγιόν ή το Σαρκοζί. Αυτό στο επίπεδο των σοσιαλδημοκρατών έχει γίνει κατανοητό σε αρκετούς κύκλους. Στη Γερμανία η Μέρκελ δεν έχει φθαρεί τόσο. Έχει πρόβλημα με την ακροδεξιά, παίρνουν ψήφους αλλά παρόλα αυτά περισσότερο χαμένοι είναι οι σοσιαλδημοκράτες. Πρέπει να ακολουθήσουν διαφορετική πολιτική, η οποία επιβάλλεται και από την ιστορία τους η οποία δεν είναι αυτή των ακραίων μέτρων λιτότητας του νεοφιλελευθερισμού που βλέπουμε στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

 

Για το θέμα των διώξεων εναντίον δημοσιογράφων και την ανάγκη αλλαγής του νόμου

Ως προς το θέμα των αγωγών εναντίον δημοσιογράφων ο κ. Κούλογλου ανέφερε ότι υπάρχει πλέον νέα νομοθεσία η οποία είναι καλύτερη. Προβλέπει ότι αν ο θιγόμενος επιθυμεί μπορεί να στείλει μια απάντηση να δημοσιευθεί στην ίδια θέση με το αρχικό άρθρο κριτικής. Αν το μέσο τη δημοσιεύσει παύει η δυνατότητα άσκησης αγωγής ή δίωξης εναντίον του. Αυτό αποφορτίζει και τα δικαστήρια.

Ο σχετικός νόμος όμως που κάνει τα αδικήματα περί τύπου αυτόφωρα αδικήματα είναι από την εποχή του Μεταξά και διατηρήθηκε επίτηδες από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, από τη Μεταπολίτευση και μετά, για να εκβιάζουν και να έχουν στο χέρι τούς δημοσιογράφους. Κατά καιρούς μάλιστα έχουν πάει δημοσιογράφους μέσα για το αυτόφωρο για ένα βράδυ. Εξακολουθεί λοιπόν και ισχύει ένας αναχρονιστικός νόμος, που δεν έχει κανένα νόημα και πάνω σε αυτόν στηρίχτηκε και όλη η ιστορία με τους συνεργάτες του «Παραπολιτικά». Γι” αυτό ακριβώς είναι πολύ υποκριτική η αντίδραση της αντιπολίτευσης και ειδικά της Νέας Δημοκρατίας που φωνάζει τώρα, ενώ θα έπρεπε η ίδια να είχε καταργήσει αυτό το νόμο, που δίνει τη δυνατότητα στους πολιτικούς να κάνουν τέτοιου είδους κινήσεις.

Βέβαια, και οι πολιτικοί θα έπρεπε να είναι συγκρατημένοι ως προς την αξιοποίηση αυτού του νόμου, δεδομένου ότι οι ίδιοι δεν υπόκεινται σε αυτόφωρο. Και η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει διαδικασίες, με αφορμή και αυτή την υπόθεση, για την κατάργηση αυτού του νόμου. Θα πρέπει να λειτουργούμε ως μια πολιτισμένη χώρα, όπου θα ισχύουν φυσικά οι νόμοι, αλλά δεν θα χρειάζεται κανείς να πάει στη φυλακή. Από την πλευρά τους οι δημοσιογράφοι όμως θα πρέπει να σέβονται τους άλλους και να τηρούν τους κανόνες δεοντολογίας. Για παράδειγμα, όπως είπα χτες και στον ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, είναι εντελώς εκτός δεοντολογίας το να εμπλέκουμε τα παιδιά κάποιου, με τον οποίο ερχόμαστε σε αντιπαράθεση.

Οι δημοσιογράφοι θα πρέπει, για να έχουμε και τον κόσμο μαζί μας και όχι απλό παρατηρητή, να συνδυάσουμε την κριτική μας για την εφαρμογή αυτού του νόμου και τη διατήρησή του με την κριτική στις παραβιάσεις της δεοντολογίας, τις οποίες πολλοί πολίτες αντιλαμβάνονται και είναι αντίθετοι σε αυτές. Στο χώρο της δημοσιογραφίας υπάρχουν πολλά φαινόμενα, που ο κόσμος τα θεωρεί από απαράδεκτα ως γελοία, με τα οποία δεν θα πρέπει να ταυτιζόμαστε όλοι, στο βωμό της υπεράσπισης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, γιατί με τον τρόπο αυτό δεν το υπερασπιζόμαστε

Για τις αποκαλύψεις στο σκάνδαλο Novartis

Σχετικά με την ερώτηση στην Κομισιόν για την υπόθεση Novartis, ο Στέλιος Κούλογλου ανέφερε ότι είναι το σημαντικότερο θέμα μετά το Κυπριακό και υποστήριξε ότι ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα, καθώς μόλις αρχίζει να ξετυλίγεται η υπόθεση. Υπάρχει μεγάλο ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο θέμα. Επίκειται μάλιστα σχετική συνέντευξη με την ελβετική τηλεόραση, η οποία, δεδομένου ότι η Novartis είναι ελβετική εταιρεία, επιθυμεί να μάθει εάν η Novartis έχει ακολουθήσει παρόμοιες πρακτικές και σε άλλες χώρες.

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 2-3 χώρες, που καθορίζουν τις τιμές των φαρμάκων πανευρωπαϊκά. Eδώ στην Ελλάδα έχει παιχτεί ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι, στο οποίο είναι αναμεμειγμένος πολύς κόσμος, τόσο από το ιατρικό προσωπικό, όσο και από πολιτικούς, που έχουν διατελέσει παλαιότερα υπουργοί Υγείας. Πολλά πράγματα γίνονταν κάτω από τη μύτη τους, με τη ενοχή τους και ενδεχομένως να το μάθουμε όλο αυτό. Έγινε μια προσπάθεια από έναν υπουργό της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Σαλμά, ο οποίος μετά από αυτό έχασε τη θέση του.

Η υπόθεση έχει πολύ βάθος. Υπάρχει ένα βίντεο από στελέχη της εταιρείας, που αναφέρουν ότι είχαν την κάλυψη υπουργών και ότι υπήρχε προσωπικό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού. Όλα αυτά δεν θα είχαν περισσότερο ενδιαφέρον από ό,τι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, εάν δεν είχαν επιβαρύνει το σύστημα υγείας στην Ελλάδα. Μέχρι που ξέσπασε η κρίση είχαμε ένα από τα ακριβότερα συστήματα υγείας ανά ασθενή και γινόταν μια μεγάλη σπατάλη και διαφθορά, αλλά και μετά έγιναν οριζόντιες περικοπές στα νοσοκομεία, χωρίς στην πραγματικότητα να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια, μέσα από μια επιστημονική μελέτη, για να προκύψει από προέρχονταν τα μεγάλα έξοδα που θα έπρεπε να περικοπούν. Και αυτό δεν έγινε, προκειμένου να μην θιγούν συμφέροντα όπως αυτά της Novartis και άλλων εταιρειών.

Είναι ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο, που μπορεί να έχει κοστίσει στην Ελλάδα περισσότερα από το σκάνδαλο Siemens, υπάρχει πολιτική εμπλοκή, αλλά και εμπλοκή επιστημονικού προσωπικού, που είναι απαράδεκτη. Το σκάνδαλο είναι εν εξελίξει και, σύμφωνα με το κλίμα που επικρατεί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, φαίνεται πως θα πάει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 Ολόκληρη η συνέντευξη: 


(Visited 37 times, 1 visits today)

Read more:
RTLKOUL
Κούλογλου στο RTL: Θέλουν να κάνουν την Ε.Ε. φυλακή των λαών και της δημοκρατίας [video]

«Το ζήτημα είναι πολιτικό κι όχι οικονομικό» δηλώνει ο Στέλιος Κούλογλου στο RTL αναφορικά με την έως τώρα αποτυχία να...

Close