Συνέντευξη Κούλογλου στο Star Κεντρικής Ελλάδας για τις αλλαγές στα ελληνικά ΜΜΕ και τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Permalink

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Star Κεντρικής Ελλάδας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε στο θέμα του κλεισίματος της αξιολόγησης, του ρόλου του ΔΝΤ και της πιθανότητας μη παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ύστερα από ενδεχόμενες εκλογές. Σχολίασε επίσης την εκλογή νέου προέδρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις επαφές του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα με τους Έλληνες ευρωβουλευτές. Ο κ. Κούλογλου τέλος,  αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο τοπίο των ΜΜΕ στην Ελλάδα και τις αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο Novartis.

 

Για το κλείσιμο της αξιολόγησης, το ρόλο του ΔΝΤ και του Σόιμπλε

Σχετικά με το θέμα της αξιολόγησης, ο κ. Κούλογλου δήλωσε ότι η κυβέρνηση ελπίζει πως θα τα καταφέρει αυτή τη φορά και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. Υπάρχει όμως μια πλευρά των δανειστών, και κυρίως ο κ. Σόιμπλε που βάζει συνεχείς τρικλοποδιές. Η στρατηγική του είναι διπλή: αφενός θέλει να ανατρέψει τη σημερινή κυβέρνηση γιατί θεωρεί ότι ο κ. Μητσοτάκης, με τον οποίο άλλωστε είναι στο ίδιο κόμμα, θα είναι ένας πολύ καλύτερος και υπάκουος συνομιλητής και αφετέρου θέλει να χρησιμοποιήσει ενδεχόμενη αναταραχή στην Ελλάδα για να προχωρήσει το σχέδιό του για το Grexit, το οποίο δεν έχει εγκαταλείψει. Γι” αυτό πρέπει να γίνουν προσπάθειες να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό.

Για το ΔΝΤ, ο κ. Κούλογλου ανέφερε ότι αυτό ζητά μεν μικρότερα πλεονάσματα, αλλά πιο αυστηρά μέτρα σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και τις περικοπές, γιατί θεωρεί ότι οι στόχοι που θέλει να βάλει η άλλη πλευρά, δηλ. ο κ. Σόιμπλε, δεν είναι ρεαλιστικοί. Δηλαδή πιστεύει ότι τα πλεονάσματα 3,5% που ζητά ο Σόιμπλε δεν θα επιτευχθούν, επομένως ζητά ήδη από τώρα νέα μέτρα, για να καταστεί το πρόγραμμα βιώσιμο. Υπάρχει μια διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ και Σόιμπλε. Φυσικά θα ήταν καλύτερο να φύγει ο ένας από τους δύο σκληρούς της υπόθεσης αλλά, απ” ό,τι φαίνεται αυτό πλέον αποτελεί παρελθόν, καθώς στο Νταβός συμφώνησαν να είναι μέσα και οι δύο.

Βρισκόμαστε πραγματικά ανάμεσα σε συμπληγάδες γιατί ο κόσμος υποφέρει, υπάρχουν επώδυνα μέτρα – όλα αυτά τα φορολογικά μέτρα τα οποία αφορούν τους μισθωτούς και τους επιχειρηματίες – και η κατάσταση είναι δύσκολη. Υπάρχει όμως ελπίδα. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι τελικώς θα μπορέσει να κλείσει η αξιολόγηση και να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή το πρόγραμμα της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας, που δίνει μεγαλύτερη ρευστότητα στις τράπεζες, άρα μπορεί να κινηθεί περισσότερο η οικονομία. Και αυτό θα γίνει αν κλείσει η αξιολόγηση. Όμως για να προχωρήσει η ανάκαμψη δεν φτάνει μόνο αυτό, θα πρέπει και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 να είναι μικρότερα και επίσης να γίνει και ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους. Αν δεν γίνουν και τα τρία μαζί, τότε μάλλονθα είμαστε συνεχώς σε μια διαδικασία κόφτη, διαπραγματεύσεων, εκβιασμών, όλα αυτά τα οποία ζούμε τα τελευταία χρόνια.

 

Για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ενδεχόμενο εκλογών

Ο κ. Κούλογλου επισήμανε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα για την παραμονή μας στην ευρωπαϊκή ένωση. Ενδεχομένως να τίθεται θέμα παραμονής στην ευρωζώνη. Αυτό που θέλει να κάνει ο Σόιμπλε είναι να ροκανίσει το χρόνο και να φθείρει την κυβέρνηση σταδιακά μέχρι το καλοκαίρι. Αν αυτό είναι το σχέδιό του, πράγμα για το οποίο υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες, αλλά και εκτιμήσεις και πληροφορίες, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει εκείνη το χώρο που θα δώσει τη μάχη. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι είναι εύκολες οι εκλογές: οι εκλογές είναι το χειρότερο σενάριο για τη χώρα αυτή τη στιγμή, παρόλο που το ζητάει ο κ. Μητσοτάκης μετ” επιτάσεως. Αλλά, αν οι εκλογές είναι αναπόφευκτες, τότε κανείς θα πρέπει να τις κάνει την πιο κατάλληλη στιγμή, όταν δηλαδή δεν έχει χάσει όλες τις δυνάμεις του, δεν έχει ροκανιστεί και απογοητευθεί πλήρως και δεν έχει έρθει σε απόγνωση ολόκληρη η κοινωνία.

 

Για τον νέο πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου

Σχετικά με το νέο πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, ο Στέλιος Κούλογλου επισήμανε ότι ο κ. Ταγιάνι είναι φίλος της Ελλάδας. Μάλιστα πριν από ενάμισι μήνα είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί του και με έναν Ολλανδό γερουσιαστή για τα θέματα της Ευρώπης, όπου, από την πλευρά του κ. Κούλογλου επισημάνθηκε ο τρόπος που καταστρέφεται η Νότια Ευρώπη και ειδικότερα η Ελλάδα. Ο κ. Ταγιάνι συμφώνησε σε πολλά σημεία. Έχει πολύ μεγάλες ευαισθησίες και από αυτή την άποψη, παρόλο που ανήκει και ο ίδιος στο ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα, μπορεί να αποδειχθεί ακόμα και καλύτερος σύμμαχος από τον Σουλτς, που ήταν έτσι κι αλλιώς ένας ασταθής σύμμαχος. Αυτά, με την προϋπόθεση ότι ο Ταγιάνι θα θελήσει κι αυτός έναν πολιτικό ρόλο, σαν αυτόν του Σουλτς, ο οποίος ανέβασε τον πολιτικό χαρακτήρα του ευρωκοινοβουλίου, δηλαδή συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων, στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, πράγματα τα οποία δεν ίσχυαν παλιότερα. Δεν ξέρω αν ο Ταγιάνι έχει το βάρος και τη στρατηγική να κάνει το ίδιο. Ο Σουλτς ήταν Γερμανός και οπωσδήποτε αυτό τον διευκόλυνε.

 

Σχετικά με τις επαφές ευρωβουλευτών με τον κ. Τσίπρα

Για τις επαφές του κ. Τσίπρα με τους Έλληνες ευρωβουλευτές, ο κ. Κούλογλου ανέφερε ότι υπάρχει μια απόσταση, που όμως οφείλεται περισσότερο σε μια εθνική νοοτροπία. Ο ίδιος την έχει ζήσει και ως ανταποκριτής πολλά χρόνια στο εξωτερικό: η χώρα βράζει  στο ζουμί της, χωρίς να καταλαβαίνει ότι επηρεάζεται από τις διεθνείς εξελίξεις και συχνά αυτές κρίνουν την τύχη της. Αυτό είναι το πρόβλημα κι όχι ότι ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να μιλάει με τους ευρωβουλευτές ή θέλει να τους “βάλει στη γωνία”. Ο κ. Κούλογλου δεν έχει επιδιώξει να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα διότι θεωρεί ότι ο κ. Τσίπρας έχει ήδη πολλά πράγματα στο κεφάλι του και ταυτόχρονα  ο ίδιος έχει πολύ έντονη δραστηριότητα στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ των συμφερόντων της χώρας -όχι απλά της κυβέρνησης. Θα επιδίωκε επαφή με τον κ. Τσίπρα, μόνο αν προέκυπτε κάποιο ειδικό θέμα, στο οποίο θα ήθελε να του επιστήσει την προσοχή.

Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος συνεχίζει να αρθρογραφεί, να λέει τη γνώμη του ελεύθερα -ακόμη κι αν δεν γίνεται αρεστός σε όλους-, συνεχίζει να λέει την αλήθεια και να στοχάζεται και να εκφράζεται ελεύθερα, και, επομένως, να κάνει σωστά τη δουλειά του.

 

Οι εξελίξεις στα ελληνικά ΜΜΕ

Σχετικά με το θέμα του ΔΟΛ, έκανε αναφορά στη γραπτή έκκληση διανοούμενων προς την κυβέρνηση, προκειμένου αυτή να πάρει μέτρα ώστε να σωθεί το συγκρότημα Λαμπράκη πάση θυσία. Η κυβέρνηση λοιπόν θα έπρεπε με κάποιον τρόπο να ενεργοποιηθεί. Παλιά η κυβέρνηση έπαιρνε  έναν τραπεζίτη και του έλεγε να δώσει δάνεια κι έτσι έγιναν τα θαλασσοδάνεια. Αυτό σήμερα δεν μπορεί να γίνει, ακόμη κι αν ήθελε η κυβέρνηση, που δεν θέλει. Κανείς τραπεζίτης δεν θα ακολουθούσε, γιατί πλέον υπάρχουν ανοιχτές οι ποινικές ευθύνες σε μια τέτοια περίπτωση αλλά και γιατί οι τράπεζες είναι κι αυτές υπό διεθνή έλεγχο και δεν μπορούν να κάνουν του κεφαλιού τους. Επομένως μπορεί να υπάρξουν νομοθετικά κάποιες διευκολύνσεις, έτσι ώστε όλο το ποσό που εισπράττει ο ΔΟΛ από τις πωλήσεις των εφημερίδων, τις διαφημίσεις κ.τ.λ. να μην πηγαίνει κατευθείαν στην αποπληρωμή των δανείων αλλά να πηγαίνει στα πάγια έξοδα, στους μισθούς κ.τ.λ. Αυτό προϋποθέτει όμως μια συνεργασία του ΔΟΛ με την κυβέρνηση, δεν μπορεί να γίνει κόντρα στην κυβέρνηση.

Επομένως ο κ. Κούλογλου θεωρεί ότι όλος αυτός ο θόρυβος είναι αχρείαστος, πολύ περισσότερο τη στιγμή που ο ΔΟΛ δεν σώζεται. Η κυβέρνηση θα μπορούσε τώρα να κάνει αυτή τη μεταβατική διάταξη και να βρει κάποιους επιχειρηματίες οι οποίοι θα ήθελαν να επενδύσουν στο ΔΟΛ, αν και είναι τόσο μεγάλες οι υποχρεώσεις αλλά και το κόστος λειτουργίας του ΔΟΛ ώστε μάλλον δεν θα υπάρξουν τέτοιοι επιχειρηματίες. Δυστυχώς, γιατί θα χάσουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι. Αλλά και από την πλευρά της αντιπολίτευσης υπάρχει μια αναλγησία απέναντι στους εργαζόμενους, που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, χωρίς να θέτει καμία ουσιαστική πρόταση.

Σύμφωνα με τον κ. Κούλογλου, ο περιορισμός των καναλιών σε τέσσερα ήταν λάθος, πράγμα που αποδεικνύεται εκ των υστέρων. Η απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας ήταν θείο δώρο για την κυβέρνηση, γιατί απέφυγε να οδηγηθεί σε καταστάσεις πολιτικά πιο ζημιογώνες, όπως θα ήταν να κλείσει καθιερωμένα κανάλια, σαν τον ΣΚΑΙ και τον ALPHA.

Φυσικά η πρόθεση να μπει μια τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο ήταν σωστή, όπως επίσης και το να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες των καναλιών. Αλλά δεν χρειαζόταν να μπει αυτός ο περιορισμός, ο οποίος δημιούργησε το μεγάλο πρόβλημα και έφερε όλα τα κανάλια αντίθετα με την κυβέρνηση, ενώ χρησιμοποιήθηκε η αντιπολιτευτική δημαγωγία κ.τ.λ. Θα μπορούσαν τα πράγματα να είχαν πάει πολύ πιο ομαλά αν είχε μπει ένας μεγαλύτερος αριθμός, π.χ. έξι ή οκτώ σταθμοί, έστω και με μικρότερο τίμημα, οπότε θα συγκεντρώνονταν τα ίδια ή λίγο λιγότερα χρήματα, με πολύ μικρότερο πολιτικό κόστος, όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για τη χώρα.

Κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσουμε να ασχολούμαστε με τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, για τα οποία δεν βλέπω κανέναν να μιλάει: η δικαιοσύνη στη χώρα σχεδόν δεν λειτουργεί, με την έννοια ότι αποδίδεται πάρα πολύ αργά. Μας λείπει ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, ένα σχέδιο για την αγροτική παραγωγή, για τη βιομηχανική παραγωγή, για τις υπηρεσίες, για τον τουρισμό. Όλα αυτά δεν συζητιούνται, αλλά συζητάμε κάθε φορά για το ΔΟΛ, τις άδειες, τον εκλογικό νόμο, δηλαδή πράγματα που δεν ενδιαφέρουν τον πολίτη. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι πώς θα ζήσει καλύτερα γιατί εδώ και μερικά χρόνια ζει χειρότερα.

Είναι ευθύνη όλων των πολιτικών κομμάτων να αφήσουν όλη αυτή τη στείρα αντιπαράθεση και να κάτσουν να εργαστούν από κοινού, ως κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Όχι να μπουν όλοι στην κυβέρνηση και να μην έχουμε αντιπολίτευση, αλλά να εργαστούν σε ένα πνεύμα συνεργασίας. Διότι, όταν όλη η αντιπολίτευση είναι στα κάγκελα, η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί . Αλλά και ο κ. Μητσοτάκης, που επιμένει να γίνουν αυτή τη στιγμή εκλογές, αν κερδίσει και αν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, θα παραλάβει όχι “καυτή πατάτα” που πήρε ο Τσίπρας αλλά ωρολογιακή βόμβα, που θα του σκάσει στα χέρια. Στο βωμό της εξουσίας όμως, δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη του πως αυτό θα είναι καταστροφικό και για τον ίδιο και για τη χώρα.

 

Για το σκάνδαλο Novartis

Για το σκάνδαλο της Novartis, ο Στέλιος Κούλογλου ανέφερε ότι τουλάχιστον έξι πολιτικά πρόσωπα, που έχουν διατελέσει υπουργοί, είναι αναμεμιγμένα στην υπόθεση. Υπάρχουν βίντεο μέσα από την εταιρεία που αποδεικνύουν τουλάχιστον αυτό το κομμάτι, που, ακόμη κι αν από μόνα τους δεν αποδεικνύουν ενοχή, πολιτικά είναι σίγουρα πολύ ζημιογόνα. Υπάρχουν 4.500 γιατροί, φαρμακοποιοί κρατικών φαρμακείων κ.τ.λ. που βρίσκονται σε μια λίστα μισθοδοσίας από τη Novartis. Είναι ένα σκάνδαλο που δεν μπορεί να σταματήσει, καθώς είναι αναμεμειγμένη και η Αμερική. Δυστυχώς η διερεύνηση των σκανδάλων μας, όπως και της Siemens ξεκινάνε απ” έξω, δεν μπορούμε να τα διερευνήσουμε αυτόνομα, να ξεκινήσουν από μας – και θα γίνουν ταξίδια υψηλών δικαστικών λειτουργών τις επόμενες μέρες.

Το σκάνδαλο αυτό ήταν ένα μεγάλο πάρτυ με το χώρο της υγείας και τα φάρμακα που δεν σταμάτησε και συνεχίστηκε ακόμα και την εποχή των πρώτων μνημονίων. Σταμάτησε αναγκαστικά το 2014, γιατί έγιναν περικοπές. Ο κ. Σαλμάς, ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας που προσπάθησε να ξεκινήσει μια διαδικασία, αναδομήθηκε από τον κ. Σαμαρά σε κάποιον ανασχηματισμό. Και ίσως υπήρχαν την ίδια στιγμή αλλά και μετέπειτα υπουργοί που ήταν αναμεμειγμένοι. Όλα αυτά θα διαφανούν μέσα από τη δημοσιογραφική έρευνα, η οποία θα βγάλει πάρα πολλά στοιχεία, καθώς το σύστημα υγείας χρεοκώπησε από τέτοιου είδους σπατάλη και διαφθορά.

Ολόκληρη η συνέντευξη:


(Visited 54 times, 1 visits today)

Read more:
Παρέμβαση του Τζούλιαν Ασάνζ στο συνέδριο για τα εναλλακτικά ΜΜΕ στο Ευρωκοινοβούλιο (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε εδώ ολόκληρη την παρέμβαση του ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες...

Close