Κούλογλου στον Αθήνα 9.84: Ο Σόιμπλε χρησιμοποιεί την Ελλάδα για να φτιάξει μια γερμανική Ευρώπη

Permalink

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στέλιος  Κούλογλου ανέφερε σχετικά με το πρόσφατο Eurogroup ότι οι Ευρωπαίοι πρακτικά λένε ότι δεν εμπιστεύονται αυτή τη στιγμή το σύνολο του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα. Τις ίδιες πιέσεις σε κλίμα αποσταθεροποίησης θα δεχθεί και οποιαδήποτε μελλοντική ελληνική κυβέρνηση

Ο κ. Κούλογλου ανέφερε επίσης ότι χρειάζονται προσοχή οι ανακοινώσεις του Eurogroup καθώς ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες και οι δανειστές πιέζουν στην πραγματικότητα για τις ιδιωτικοποιήσεις. Είναι σοβαρό δίλημμα, ιδιωτικοποιήσεις αυτή τη στιγμή μπορεί να γίνουν μόνο σε πολύ χαμηλές τιμές, ασύμφορες για τη χώρα.

Είτε ερχόμαστε σε ρήξη, είτε συμβιβαζόμαστε ως προς τα μέτρα και τις ιδιωτικοποιήσεις. Πίσω από όλα αυτά κρύβεται σχέδιο για τη λεηλασία της χώρας. Εδώ έχουμε μπλέξει με οικονομικούς δολοφόνους. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει κάνει υποχωρήσεις αλλά δεν έχει ενδώσει στη λεηλασία.

O Σόιμπλε θέλει να ρίξει την ελληνική κυβέρνηση. Αφενός προτιμάει τον υπάκουο Μητσοτάκη και αφετέρου, μέσω της Ελλάδας, θέλει να αναδιαρθρώσει την Eυρωζώνη: αν πέσει η Ελλάδα, μπει ξανά στη δίνη, θα μπορέσει να κάνει τις θεσμικές αλλαγές που θέλει και θα δημιουργήσει μια γερμανική Ευρώπη. Είναι συνεπώς σημαντικό ερώτημα γιατί η Κομισιόν τάχθηκε τελικά υπέρ της νομοθέτησης των μέτρων από την Ελλάδα, ενώ ο Μοσκοβισί είναι υπέρ της Ελληνικής κυβέρνησης. Η Κομισιόν συντάσσεται τώρα με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, γιατί αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, θα πάρει τα ηνία ο Σόιμπλε και τα μέτρα, μέσα από τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Στήριξης ESM, θα είναι πολύ σκληρότερα. Ο Σόιμπλε συνεπώς χρησιμοποιεί την Ελλάδα για να διαμορφώσει μια γερμανική Ευρώπη.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα κλείσει η αξιολόγηση, χωρίς να χρειαστεί να νομοθετήσει μέτρα για το 2018. Θεωρεί πως δεν θέλει η Μέρκελ νέα κρίση στην Ευρώπη ενόψει γερμανικών εκλογών. Προσωπικά πιστεύω ότι θα προσπαθήσουν να εξαντλήσουν την κυβέρνηση και τη χώρα, και αυτή θα πρέπει να έρθει σε ρήξη την κατάλληλη στιγμή για να αποφύγει τις παράλογες απαιτήσεις: όχι όμως Grexit, παρά τις σοβαρές αδυναμίες της Ευρωζώνης – χωρίς μηχανισμούς εξισορρόπησης δεν πάει πουθενά. Εμείς δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία γιατί θα βρεθούμε πάλι στο μάτι του κυκλώνα. Καλύτερα ρήξη τώρα και εκλογές που η κυβέρνηση έχει ακόμη μερίδα του κόσμου μαζί της, παρά να φθαρεί μετά από μερικούς μήνες. Η Αριστερά είναι στην εξουσία για να κάνει ορισμένα πράγματα για να βελτιώσει τη ζωή του κόσμου. Το διεθνές περιβάλλον δεν της επιτρέπει να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί ως αριστερά, και την αναγκάζει να μένει στην εξουσία μόνο για την εξουσία.

Από ελληνικής πλευράς – και όχι μόνο από την κυβέρνηση – πρέπει να  γίνει ένα σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της πραγματικότητας, μέσα από μια εθνική στρατηγική. Μια minimum συνεννόηση. Δυστυχώς, εξωφρενικά, ο κ. Μητσοτάκης αποδέχεται τις απόψεις Σόιμπλε και απαξιώνει τις ελληνικές προσπάθειες και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα στην οικονομία τα οποία και η Κομισιόν δέχεται. Αν ενδιαφέρονταν οι δανειστές να πάρουν τα λεφτά τους πίσω,  έπρεπε να πιέζουν προς την κατεύθυνση της σταθερότητας όχι της αποσταθεροποίησης.

Πρόκειται για έναν οικονομικό πόλεμο, το σχέδιο Σόιμπλε να χρησιμοποιηθεί, να πέσει η Ελλάδα για να αλλάξει η Ευρώπη. Η Ευρώπη κανονιά θα έπρεπε να κλείσει την ελληνική αξιολόγηση ειδικά με τις εξελίξεις με την άνοδο της ακροδεξιάς και την εκλογή Τραμπ. Αυτή είναι η γραμμή και της Κομοσιόν και της ΕΚΤ. Η Ελλάδα, παρότι πηγαίνει οικονομικά σχετικά καλά, παραμένει το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Δεν έχουν αλλάξει την εικόνα αυτή οι ελληνικές κυβερνήσεις, δεν γνωρίζουν οι Γερμανοί ότι οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από αυτούς, νομίζουν ότι μας πληρώνουν ενώ βγάζουν λεφτά από τα δάνεια. Αυτό θα το χρησιμοποιήσει ο Σόιμπλε στην προεκλογική του εκστρατεία, κατηγορώντας την Ελλάδα και εκμεταλλευόμενος την πολιτική της κρίση.

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ:


(Visited 45 times, 1 visits today)

Read more:
Baroufakis-Gavras
Βαρουφάκης – Γαβράς: Μπερδεύοντας τα plan B και τα κινηματογραφικά πλάνα – Άρθρο Στέλιου Κούλογλου στο TVXS

H Έλενα Ακρίτα έβγαλε νομίζω το πιο εύστοχο συμπέρασμα για τον τρόπο που παρουσιάζεται ο Γιάνης Βαρουφάκης στην τελευταία ταινία...

Close