Συνέντευξη Στ. Κούλογλου στον Radio 984 Κρήτης: «ο Μητσοτάκης θα ακολουθήσει πολιτική σοκ και δέους»

Permalink

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου στον Γιώργο Σαχίνη και τον Radio 984, μίλησε για το στόχο του Σόιμπλε να ανατρέψει την ελληνική κυβέρνηση και να χρησιμοποιήσει την ελληνική κρίση για θεσμικές αλλαγές και γερμανοποίηση της Ευρώπης, αλλά ακόμα και ως επιχείρημα για τις γερμανικές εκλογές. Υποστήριξε ότι επιδιώκεται η ΠΑΣΟΚοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρθηκε στην οικονομική και πολιτική οπισθοδρόμηση που θα επιφέρουν ενδεχόμενες εκλογές. Παρόλα αυτά, θεωρεί ότι, αν οι δανειστές έχουν σκοπό να εξαντλήσουν και να φθείρουν εντελώς την κυβέρνηση, αυτή θα πρέπει να λάβει σοβαρές αποφάσεις και να δώσει τη μάχη της . Μίλησε, τέλος, για την οικονομική ασφυξία της χώρας και υποστήριξε ότι οι Έλληνες υποφέρουν και η κυβέρνηση δεν γίνεται να λάβει επιπλέον μέτρα.

Ο κ. Κούλογλου υποστήριξε ότι ο βασικός στόχος του Σόιμπλε είναι να ανατρέψει την ελληνική κυβέρνηση, γιατί θεωρεί ότι ο Μητσοτάκης θα του κάνει καλύτερα και πιο υπάκουα την όλη δουλειά. Θα κάνει μάλιστα όλα αυτά που μας ζητάνε έτσι κι αλλιώς και με δική του θέληση, χωρίς διαπραγματεύσεις και χρονοβόρες διαδικασίες. Ο Μητσοτάκης έχει γίνει κάτι σαν το ΚΚΕ και λέει όχι σε όλα. Ακόμη κι αν του “λεγες ότι θα μας κουρέψουν το χρέος, θα έλεγε όχι. Δυστυχώς αυτή η πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι παράλογη, δεν είναι σοβαρή και γίνεται για λόγους εσωτερικών ισορροπιών και για την ενότητα του κόμματος. Αλλά εδώ πρόκειται για τη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης, ακόμη κι αν προκαλέσει εκλογές και τις κερδίσει, θα παραλάβει όχι καυτή πατάτα, που παρέλαβαν οι προηγούμενοι από τους προκατόχους τους, αλλά ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί.

Οι αντοχές της κοινωνίας είναι πλέον πολύ μικρές, ο Σόιμπλε παίζει δικά του παιχνίδια και θέλει να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα για την αναδιάρθρωση όλης της ευρωζώνης και της Ευρώπης.  Άλλωστε δημοσίως δήλωσε ότι η Ευρώπη έχει κουραστεί και χρειάζεται θεσμικές αλλαγές. Τέτοιες αλλαγές είναι το να πετάξει ορισμένους έξω και να φτιάξει ένα σκληρό πυρήνα και, γι” αυτό το σκοπό, θέλει να χρησιμοποιήσει την ελληνική κρίση. Ενδεχομένως να τη χρησιμοποιήσει και για τις γερμανικές εκλογές, παίζοντας το χαρτί ότι «φερθήκαμε σκληρά στους Έλληνες που είναι αυτοί που είναι» και όλες αυτές τις συκοφαντίες που έχουν εξαπολυθεί από τα γερμανικά κίτρινα μέσα προς την Ελλάδα. Το επιχείρημα ότι οι Γερμανοί φοβούνται την ελληνική κρίση, ενόψει των εκλογών τους και μπορούμε να τους πιέσουμε ακόμα, θα το διαχειριστούν. Η γερμανική κοινή γνώμη θεωρεί ότι πληρώνει λεφτά για τους Έλληνες. Παρόλο που στην πραγματικότητα πρόκειται για δάνεια με πολύ υψηλό επιτόκιο και η Γερμανία βγάζει λεφτά απ” την κρίση, ο Σόιμπλε θα υποστηρίξει ότι κράτησε σκληρή στάση προς τους Έλληνες.

Για τις δημοσιεύσεις του Bloomberg περί επιστολής Τσακαλώτου, υποστήριξε ότι μάλλον δεν είναι σωστή η πληροφορία του πρακτορείου, καθώς η Ελλάδα έχει εφαρμόσει κατά γράμμα τη συμφωνία, πράγμα που παραδέχονται και ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο Μοσκοβισί. Αντίθετα, ενώ εμείς εφαρμόζουμε τη συμφωνία, οι δανειστές δεν την εφαρμόζουν και έχουν συνεχώς καινούργιες απαιτήσεις, όπως ο κόφτης, η μείωση του αφορολόγητου, οι περικοπές των συντάξεων, ο κόφτης και μετά το 2018, νομοθέτηση από τώρα κτλ. Σε λίγο μπορεί να πουν ότι δεν μπορούν να είναι υπουργοί και πρωθυπουργοί όσοι έχουν ονόματα που αρχίζουν από «Τ». Πρόκειται για ανεύθυνους ανθρώπους που παίζουν πολιτικά παιχνίδια και δεν ενδιαφέρονται καθόλου, όχι μόνο για την τύχη της Ελλάδας, αλλά ούτε για την τύχη της Ευρώπης. Αν έβλεπαν το διεθνές πολιτικό γίγνεσθαι, θα έκλειναν το θέμα της Ελλάδας που είναι πολύ μικρό σε σχέση με τα υπόλοιπα προβλήματα της Ευρώπης.

Η Κομισιόν στο eurogroup εκβιάστηκε από το Σόιμπλε και υποτάχθηκε. Ο Σόιμπλε δήλωσε ότι, σε πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ, θα αναλάβει το ESM και αυτό δεν το συνιστά στους Έλληνες γιατί τα μέτρα θα είναι σκληρότερα. Αυτή ήταν απειλή και προς τους Ευρωπαίους (Γαλλία, Κομισιόν κ.τ.λ.) με την έννοια ότι αν φύγει το ΔΝΤ, θα βάλει μπροστά έναν μηχανισμό που θα είναι όλος δικός του. Ο Σόιμπλε χρησιμοποιεί την ελληνική κρίση για να γερμανοποιήσει την Ευρώπη. Και προκειμένου να μην φύγει το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι υποχώρησαν και υιοθέτησαν μέτρα τα οποία δεν πιστεύουν και θεωρούν υπερβολικά. Αλλά επειδή θεωρούν πως η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει τα πάντα, προσπαθούν να βρουν συμβιβαστικές λύσεις. Ζητούν μάλιστα διαλλακτικότητα από τους Έλληνες, υποστηρίζοντας ότι δεν θα χρειαστούν τα μέτρα μετά το 2018 και θα πάει καλά η οικονομία. Δυστυχώς πρόκειται για επιχειρήματα δειλών ανθρώπων.

Η στρατηγική της Γερμανίας είναι να μας οδηγήσει σε αδιέξοδο. Οι δανειστές θέλουν να οδηγήσουν σε ΠΑΣΟΚοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλ. να φθαρεί, να χάσει τα ποσοστά του και να ολοκληρωθεί ένα σχέδιο μεταβίβασης στη δεξιά και στην άκρα δεξιά όλης της εξουσίας της Ευρώπης. ΠΑΣΟΚοποίηση είναι η κατάρρευση άλλοτε κραταιών σοσιαλιστικών κομμάτων, που κλήθηκαν να διαχειριστούν πολιτικές που ήταν έξω από αυτά. Κάτι τέτοιο ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ και συμβαίνει τώρα και με το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα (που δεν περνάει στο β” γύρο των εκλογών, αν και πρόκειται για ένα κόμμα με ιστορία 100 χρόνων και παραπάνω), αλλά και με το ισπανικό. Μετά την αποχώρηση του Ολάν και την πιθανή νίκη της Λεπέν ή κάποιου δεξιού στη Γαλλία, εάν καταφέρουν να ρίξουν και την ελληνική κυβέρνηση, μένει μόνο μια ασθενής κυβέρνηση στην Πορτογαλία, που αντέχει ακόμα γιατί δεν υιοθέτησε πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας και σιγά-σιγά βελτιώνει τα πράγματα. Αν δεν σε αφήνουν να βελτιώσεις τα πράγματα, σε φθείρουν ανεπανόρθωτα. Κι εδώ πιθανώς υπάρχει μια επιχείρηση φθοράς και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κούλογλου πιστεύει ότι οι εκλογές στην Ελλάδα θα είναι μια πολιτική και οικονομική οπισθοδρόμηση και ειδικά αν εκλεγεί ο Μητσοτάκης, που θα εφαρμόσει πολιτική σοκ και δέος, δηλαδή θα εφαρμόσει ότι ζητούν οι δανειστές από τις πρώτες 100 μέρες. Αλλά αν οι δανειστές είναι αποφασισμένοι να μας πάνε σε εκλογές και να ανατρέψουν την κυβέρνηση μέσα από τη μακρόχρονη φθορά της, φτάνοντάς μας σε συνθήκες ασφυξίας το καλοκαίρι, είναι προτιμότερο να επιλέξουμε ότι θα δώσουμε τη μάχη. Παρόλο που οι εκλογές δεν είναι το καλό σενάριο, αν τα νέα μέτρα πρόκειται να φθείρουν ανεπανόρθωτα την εικόνα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κούλογλου θα πρότεινε εκλογές.

Αν δεν κλείσει η αξιολόγηση, θα οδηγηθούμε σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας ως το καλοκαίρι και βέβαια πριν τις γερμανικές εκλογές του Σεπτέμβρη. Θα πρέπει να ληφθούν συντομότερα αποφάσεις και να γίνουν προβλέψεις με βάση τη στρατηγική των δανειστών και το συσχετισμό των δυνάμεων της Ευρώπης.

Η αριστερά δεν είναι κολλημένη με τις καρέκλες. Όταν θα βγουν και τα επίσημα νούμερα που θα πιστοποιήσουν ότι το πλεόνασμα είναι μεγαλύτερο από αυτό που είχε προβλεφθεί και υπάρξει ρευστό, πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ελάφρυνση των φορολογικών βαρών κυρίως για τις επιχειρήσεις -ώστε να μπορέσουν να ανασάνουν καθώς το κλίμα αυτή τη στιγμή είναι ασφυκτικό-, τους ελεύθερους επαγγελματίες -γιατί τα νέα παιδιά δεν μπορούν να δουλέψουν με αυτές τις ασφαλιστικές εισφορές- και πολλές άλλες κατηγορίες. Και να προχωρήσουμε με αυτή τη λογική, ασχέτως με το αν οι δανειστές και η ΝΔ θελήσουν να αντιταχθούν σε αυτές.

Η άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα έπρεπε να κάνει κάθε σώφρονα άνθρωπο και πολιτικό στην Ευρώπη να αλλάξει στάση και να καταλάβει ότι η Ευρώπη πρέπει τώρα να συσπειρώσει τις γραμμές της και να στοιχηθεί καλά για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επερχόμενη θύελλα. Δυστυχώς όμως αυτό δεν την ενδιαφέρει καθόλου.
Η Ελλάδα ήδη έχει φτάσει στα όριά της και οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή υποφέρουν. Δεν γίνεται η αριστερά να επιβάλει και άλλα μέτρα στους πολίτες όπως η μείωση του αφορολόγητου ή η μείωση των συντάξεων, από τις οποίες εξαρτώνται και ζουν ολόκληρες οικογένειες. Ας το κάνει ο κ. Μητσοτάκης, που είναι πρόθυμος να το κάνει και ας πληρώσει τις συνέπειες, αν εκλεγεί.


(Visited 55 times, 1 visits today)

Read more:
37327423464_4ce7292396_k
Κούλογλου: Ανατριχιαστική ανευθυνότητα του Μητσοτάκη οι δηλώσεις περί «καταλανοποίησης» της Μακεδονίας

Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στην κα Μέρκελ περί «καταλανοποίησης» της Βορείου Ελλάδος, δείχνουν την ανατριχιαστική ανευθυνότητα του αρχηγού της...

Close