Στ. Κούλογλου στους ραδιοσταθμούς «Στο Κόκκινο» και «Action24»: «Κίνδυνος «πασοκοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ»

Permalink

Ο Στέλιος Κούλογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο κόκκινο, 105,5 FM στην εκπομπή του Νίκου Σβέρκου και του Δημήτρη Κουκλουμπέρη μίλησε για τον κίνδυνο διάλυσης της ευρωζώνης, τους συσχετισμούς εντός της ΕΕ μεταξύ χωρών του Βορά και του Νότου, την στάση και την στρατηγική που θα έπρεπε να τηρήσει η Ελλάδα σε μία δυσμενή διεθνή συγκυρία, καθώς και για την επέλαση της δεξιάς, την αναμενόμενη από τους Ευρωπαίους στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη και την νέα Δημοκρατία, καθώς και για σχέδιο «πασοκοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Δημοσιογράφος 1: Λοιπόν, ας βάλουμε στην συζήτησή μας τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Στέλιο Κούλογλου. Ήδη η μεταξύ μας συζήτηση είναι αρκετά ζωηρή, νομίζω ότι θα γίνει ακόμη ζωηρότερη με τον κ.  Κούλογλου, καλή σας ημέρα.

Δημοσιογράφος 2: Γεια σας κ. Κούλογλου.

Στέλιος Κούλογλου: Καλημέρα, καλημέρα.

Δημ. 1:  Λοιπόν κάναμε την εισαγωγή και νομίζω ότι έχει αξία η δική σας γνώμη πάνω στο θέμα που συζητάμε, διότι κάποια στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση για το μέλλον και την στρατηγική της χώρας χωρίς να αποκλείεται σε αυτήν την συζήτηση η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, στην δραχμή. Συμφωνείτε;

Στ. Κούλογλου: Κοιτάξτε, θεωρώ ότι η ευρωζώνη πάει προς διάλυση. Δηλαδή η άρνηση της Γερμανίας και των άλλων πλούσιων χωρών του Βορά να βρεθούν οι μηχανισμοί εξισορρόπησης, έτσι ώστε να μην βλάπτονται κοινωνικά οι χώρες του Νότου, όπως έχει γίνει από την υιοθέτηση του ευρώ και μετά, αυτή η άρνηση λοιπόν, οδηγεί αναγκαστικά σε διαλυτικές καταστάσεις. Και πιστέυω ότι αργά ή γρήγορα, θα τεθεί ένα τέτοιο θέμα. 

Εμείς ως χώρα, πιστεύω ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε γι’αυτό το ενδεχόμενο.

Θα πρέπει να υπάρχει ένα εναλλακτικό σχέδιο τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση. Από την άλλη την μεριά μόνοι μας τώρα, να ξεκινούσαμε μία διαδικασία αποκόλλησης, θεωρώ ότι θα ήτανε αυτοκτονία, διότι θα βρεθούμε ξανά στο μάτι του κυκλώνα, θα πούνε νά, πάλι φταίνε οι Έλληνες για όλα κτλ κτλ.

Αυτό πρέπει να γίνει συντεταγμένα, οργανωμένα και καλόν θα ήτανε, αν γίνει η διάλυση της ευρωζώνης να «κρυφτούμε» πίσω από μία μεγάλη χώρα, έτσι ώστε να μην φάμε εμείς την μεγάλη μπόρα. Και η μεγάλη χώρα είναι η Ιταλία, η οποία φαίνεται ότι δεν αντέχει.

Αν δείτε και τις τελευταίες δηλώσεις κι εχτές ακόμα υπήρχαν δηλώσεις ιταλών αξιωματούχων, διότι τους πιέζουνε για μέτρα 4 δισ. κτλ.κτλ.

Δημ. 1: Και δεν το αποδέχονται κιόλας οι Ιταλοί, έτσι ;

Στ. Κούλογλου: Και δεν το αποδέχονται και η Ιταλία υποφέρει πραγματικά. Διότι δεν μπορεί η Fiat να δανείζεται με 5% και η  Volkswagen με 0%. Είναι τόσο απλό. Λοιπόν, από κεί και πέρα θεωρώ ότι η συζήτηση πρέπει να ανοίξει και στην Ελλάδα, αλλά θα έλεγα ότι δεν μπορεί να ανοίξει σε επίπεδο πολιτικό, θα ήταν καλό να ανοίξει σε επίπεδο θεωρητικό, με οικονομολόγους κτλ. Και ξέρετε, στην πολιτική μέσα, αυτά πράγματα παίρνουνε άλλες διαστάσεις, χάνουνε τον χαρακτήρα τους και δεν βοηθάνε στην σωστή προετοιμασία. Δηλαδή το πάνε αλλού το πράγμα.

Δημ. 2: Κύριε Κούλολγου, η δεύτερη αξιολόγηση πιστεύετε ότι θα κλείσει αργά ή γρήγορα;

Στ. Κούλογλου: Κοιτάξτε όπως βλέπετε, οι δανειστές ζητούν όλο και περισσότερα πράγματα. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα κλείσει η αξιολόγηση, ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις, ξέρει περισσότερα πράγματα από μένα και έχει προφανώς το δικαίωμα να ελπίζει.  Εγώ θεωρώ, και το είχαμε συζητήσει νομίζω ξανά μαζί, ότι υπάρχει ένα σχέδιο εδώ πέρα, να ρίξει την κυβέρνηση, γιατί ο Μητσοτάκης είναι πιο… ο άνθρωπός τους είναι υπάκουος, δεν θα υπάρχουνε διαπραγματεύσεις, αντιρρήσεις κ.λπ. και θα κάνει δραστικά, αυτά που προσπαθούνε να μας επιβάλλουν σταδιακά. Δηλαδή απότομη μείωση συντάξεων, μισθών αφορολόγητου, ομαδικές απολύσεις και οτιδήποτε άλλο. Αυτά που ζητάνε δηλαδή οι δανειστές, θα τα κάνει. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που τον θέλουνε. Ο άλλος λόγος  που τον θέλουνε, είναι ότι υπάρχει ένα σχέδιο να κυριαρχήσει η δεξιά  σε όλη την Ευρώπη. Κι εδώ πέρα, υπάρχει ένα σχέδιο, πιστεύω, από τους δανειστές, πασοκοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ. Και τι εννοώ με αυτό; Δηλαδή, η πασοκοποίηση έχει γίνει τώρα ένας διεθνής όρος και εφαρμόζεται αυτήν την στιγμή και στο γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα και στο ισπανικό σοσιαλιστικό κόμμα. Δηλαδή σε κόμματα της κεντρο-αριστεράς ή της αριστεράς που ανέλαβαν να εφαρμόσουνε πολιτικές που δεν τους αρμόζουν. Που δεν είναι στη φύση τους. Αυτά τα κόμματα, υποφέρουν πάρα πολύ κι έχουνε συρρικνωθεί, ακριβώς όπως συρρικνώθηκε και για τους παρόμοιους λόγους και το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε πολύ μεγάλο λάθος, να αφεθεί να πασοκοποιηθεί. Και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση της συνεχούς φθοράς, των αναβολών, της επιβολής όλο και μεγαλύτερων μέτρων λιτότητας, της παραβίασης των κόκκινων γραμμών από την πλευρά μας, τότε θεωρώ ότι οδηγούμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση και αυτό δεν πρέπει να γίνει. Πρέπει να διατηρηθεί ένας πολύ ισχυρός πόλος αριστεράς στην Ελλάδα. Διότι ξέρετε,…

Δημ. 1 : Ναι για πείτε μας:

Στ. Κούλογλου: Διότι ξέρετε, έχουμε ακόμα, δύο αξιολογήσεις για να τελειώσει το μνημόνιο.

Εάν τώρα ζητούν αυτά τα πράγματα, όταν η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, όταν όλοι παραδέχονται, από τον Μοσκοβισί μέχρι την Κομισιόν και τον Ντράγκι, ότι έχει κάνει και με το παραπάνω, μεταρρυθμίσεις θαύμα κτλ., όταν οι δείκτες της οικονομίας, όχι οι άνθρωποι, διότι οι άνθρωποι δεν πάνε καλά, αλλά οι δείκτες της οικονομίας πάνε καλά κι ενδεχομένως, να έρθει κάποια στιγμή που να το αντιλαμβάνονται αυτό και οι άνθρωποι, όταν όμως γίνονται όλα αυτά και ζητάνε και παραπάνω μέτρα, τι άλλο έρχεται; Θα έρθει η αξιολόγηση και θα πούνε ότι όσων τα ονόματα αρχίζουν από «Τ» λ.χ. δεν θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Φεύγει Τσίπρας, Τσακαλώτος, δεν ξέρω εγώ ποιός άλλος. Δεν γίνεται έτσι, δεν πάει έτσι, δεν πάει έτσι πουθενά. Αυτά τα πράγματα μπορεί να τα κάνει μόνο η δεξιά που ήδη έχει μια παράδοση υπακοής προς τις ξένες δυνάμεις κ.λπ. Δεν έχει η αριστερά τέτοια παράδοση. 

Δημ. 1: Πάντως, εν συντομία πείτε μας, διότι δεν υπάρχει και άλλος χρόνος, δεν υπάρχουν  όμως και φωνές οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν στην Ευρώπη και που λένε:  «παιδιά μην τους πιέζετε τους Έλληνες, διότι έχουμε πρόβλημα;»

Στ. Κούλογλου: Κοιτάξτε, υπάρχουνε φωνές και ο κάθε λογικός άνθρωπος το ίδιο λέει, δεδομένης της παγκόσμιας κατάστασης. Βλέπετε τι γίνεται με τον Τραμπ, τί γίνεται στην Συρία, στην Τουρκία κ.λπ. Αλλά αυτοί που κανονίζουν την πορεία της Ευρώπης, δεν τους ενδιαφέρει, έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους. Να επανεκλεγούν οι μεν και ο Σόιμπλε να αναδιαρθρώσει την Ευρώπη, χρησιμοποιώντας την Ελλάδα. Και εξάλλου, το έχει πει ο άνθρωπος και καθαρά.

Δημ. 2: Ωραία, ευχαριστούμε πολύ κύριε Κούλογλου, για την συζήτηση.

Για τις δηλώσεις του κ. Ξυδάκη σχετικά με την εκκίνηση συζήτησης για την επιστροφή στη δραχμή σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοσταθμό Action24 και την Αγγελική Σπανού ο . Κούλογλου παρατήρησε ότι αν και δεν γνωρίζει το ακριβές πλαίσιο στο οποίο έγιναν οι δηλώσει του κ. Ξυδάκη, είναι γεγονός ότι η Ευρωζώνη πηγαίνει προς διάλυση. Με την επιμονή της Γερμανίας και των άλλων χωρών του Βορρά να μην υιοθετήσουν μηχανισμούς εξισορρόπησης με τις χώρες του Νότου. Γιατί μετά την εισαγωγή του ευρώ και μετά οι χώρες του Βορρά ευνοούνται και οι χώρες του Νότου αποβιομηχανοποιούνται και υποφέρουν από πολιτικές λιτότητες. Αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, ισχύει για την Πορτογαλία, την Ισπανία και πάνω από όλα την Ιταλία. Για τους Ιταλούς το ευρώ χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές είναι ανυπόφορο. Υπάρχει μια σοβαρή περίπτωση το ευρώ να καταρρεύσει. Εμείς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοια. Από αυτή την άποψη η συζήτηση για το τι θα γίνει αν το ευρώ καταρρεύσει είναι μια συζήτηση που πρέπει να υπάρχει, να ξεκινήσει.

Η χώρα πρέπει να έχει ένα εναλλακτικό σχέδιο και για αυτό το ενδεχόμενο. Το να ξεκινήσει η Ελλάδα μόνη της αυτή τη στιγμή διαδικασίες αποχώρησης από το ευρώ είναι αυτοκτονία. Θα βρεθούμε πάλι στο μάτι του κυκλώνα, εξυπηρετεί το σχέδιο του Σόιμπλε που θέλει να πετάξει την Ελλάδα έξω για άλλους λόγους, για να αναδιαρθρώσει όλη την Ευρώπη.  Παρατείνει την ελληνική κρίση γι” αυτό το σκοπό. Άρα αυτή τη στιγμή δεν συμφέρει την Ελλάδα να αρχίσει να βάζει τέτοιο θέμα. Μην μπερδεύουμε την πολιτική με τους ακαδημαϊκούς κύκλους. Σε κύκλους οικονομολόγων φυσικά θα πρέπει να συζητούνται τέτοια πράγματα. Στο επίπεδο της πολιτικής δεν νομίζω ότι πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε για τη δραχμή.

 


(Visited 67 times, 1 visits today)

Read more:
37327423464_4ce7292396_k
Ο Κούλογλου υπενθυμίζει στον Πορτοσάλτε το σκονάκι Μητσοτάκη

Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στον Γιώργο Παπαδάκη, κληθείς να σχολιάσει την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην...

Close