Ρεπορτάζ της ελβετικής τηλεόρασης: η Νovartis εμμέσως παραδέχεται το σκάνδαλο

Permalink

Υποψίες διαφθοράς βαρύνουν την ελληνική θυγατρική της Novartis

Το σκάνδαλο Novartis βρέθηκε στο επίκεντρο ρεπορτάζ της ελβετικής ραδιοτηλεόρασης (Radio Télévision Suisse / RTS).

Η μητρική Novartis παραδέχεται εμμέσως το σκάνδαλο με τη θυγατρική της στην Ελλάδα.

Εκπρόσωπος της μιλώντας στην ελβετική τηλεόραση ομολογεί ότι «σε μια επιχείρηση παγκοσμίου βεληνεκούς δεν αποκλείεται η πιθανότητα απόκλισης από τους κανόνες, όταν μάλιστα αυτή αριθμεί περισσότερους από 118.000 υπαλλήλους ανά τον κόσμο».

Ο εκπρόσωπος της δηλώνει πάντως, ότι ο όμιλος Novartis δεν θα ανεχθεί καμία συμπεριφορά που θα αντίκειται στους κανόνες της ηθικής και της δεοντολογίας.

Όπως είναι γνωστό, η ελληνική Novartis ελέγχεται σύμφωνα με τις καταγγελίες που τη φέρουν ότι προσπάθησε να επηρεάσει αφενός γιατρούς και υπηρεσιακούς  παράγοντες ώστε να προωθούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της και αφετέρου την Επιτροπή που κρίνει την αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων της.

Η πρόσφατη δικαστική περιπέτεια για τη φαρμακευτική εταιρία Novartis επικεντρώνεται στην διερεύνηση πληροφοριών για αθέμιτες πρακτικές μάρκετινγκ και δωροδοκίες της πολυεθνικής εταιρείας, αυτήν τη φορά στην Ελλάδα.

Η Νovartis που κατατάσσεται βάσει κεφαλαιοποίησης στην πρώτη θέση των μεγαλύτερων φαρμακευτικών ομίλων παγκοσμίως, έχει απασχολήσει επανειλημμένα για παρόμοιες περιπτώσεις την δικαιοσύνη στις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα καθώς και την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο φάκελος της Novartis άνοιξε έπειτα από τα στοιχεία που κατέθεσαν το καλοκαίρι στις αμερικανικές αρχές δύο Έλληνες πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος -στελέχη της εταιρείας. Τα στοιχεία αυτά φέρονται να αποκαλύπτουν πληρωμές χρηματικών ποσών τόσο σε ιδιώτες γιατρούς, όσο και σε γιατρούς του ελληνικού εθνικού συστήματος υγείας.

Τα σχετικά δημοσιεύματα στον Tύπο, αλλά και οι πληροφορίες από τις αμερικανικές αρχές, που ασχολούνται εκ του σύνεγγυς με τις πρακτικές του γίγαντα της φαρμακοβιομηχανίας, οδήγησαν την ελληνική δικαιοσύνη στο να στην απόφαση να διενεργήσει έρευνα, ενώ ο Έλληνας πολιτικός Στέλιος Κούλογλου κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Κομισιόν.

Καθόσον είναι προφανές ότι τέτοιες πρακτικές, όπως επίσης και η υπερτιμολόγηση των φαρμάκων η οποία ερευνάται, επιβαρύνουν υπέρμετρα τα εθνικά ασφαλιστικά συστήματα, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στέλιος Κούλογλου κατέθεσε κοινοβουλευτική Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να επιστήσει την προσοχή α) στο πώς δύνανται να προληφθούν παρόμοιες περιπτώσεις διαφθοράς, αθέμιτου ανταγωνισμού και επηρεασμού της εσωτερικής αγοράς σε επίπεδο κρατών μελών και ΕΕ και β) στον τρόπο δια του οποίου μπορεί να προστατεύονται οι πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος και γενικότερα οι πολίτες που αποκαλύπτουν τις όποιες παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές εταιρειών σε επίπεδο ΕΕ.

Με αφορμή τα παραπάνω και υπό την σκιά των ολοένα αυξανόμενων αποκαλύψεων με οσμή σκανδάλου για την Νovartis, η ελβετική ραδιοτηλεόραση (Radio Télévision Suisse / RTS) πήρε εκτενή συνέντευξη από τον Έλληνα ευρωβουλευτή και μετέδωσε σχετικό ρεπορτάζ με θέμα τις υποψίες που βαρύνουν την θυγατρική της Νovartis στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, το τηλεοπτικό ρεπορτάζ της RTS αναφέρεται στο ότι υπάλληλοι της Νovartis φέρονται να έχουν δωροδοκήσει δημοσίους υπαλλήλους, ιατρούς και ίσως ακόμα και υπουργούς από το 2006 έως το 2014, με στόχο να επιτύχουν υψηλότερες τιμές στην αγορά, μεγαλύτερο αριθμό συνταγογραφήσεων, εν ολίγοις, να ενισχύσουν την θέση της εταιρείας στην ελληνική αγορά.

Ο Στέλιος Κούλογλου μάλιστα, επισημαίνει στην συνέντευξή του στο RTS ότι η υπόθεση της Νovartis φαίνεται πως εξελίσσεται στο μεγαλύτερο σύγχρονο σκάνδαλο στην Ελλάδα και ότι υπάρχει μια λίστα πληρωμών της εταιρείας, η οποία εμπεριέχει σχεδόν τέσσερις χιλιάδες άτομα, δημοσίους υπαλλήλους, προσωπικό και ιατρούς εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία.

Αφ’ης στιγμής ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα, η ζημία που φαίνεται να έχει προκληθεί στο ελληνικό δημόσιο -σημειωτέον, σε μία περίοδο κρίσης και υπερχρέωσης της χώρας- από τις υπερτιμολογήσεις και τις λοιπές αθέμιτες, πρακτικές, θα αποτιμηθεί, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ελβετικής τηλεόρασης σε δεκάδες δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα.

Από την πλευρά της η Νovartis επιβεβαιώνει ότι στις 21 του περασμένου Δεκεμβρίου διεξήχθη έρευνα στα γραφεία της στην Αθήνα, ενώ παράλληλα εγγυάται πλήρη συνεργασία, αναφορικά με οποιοδήποτε αίτημα προέλθει από τις ελληνικές αρχές.  Μάλιστα, με βάση τα ανακοινωθέντα που εξέδωσε, ο όμιλος Νovartis δεν θα ανεχθεί ουδεμία συμπεριφορά η οποία θα αντίκειται στους κανόνες της ηθικής και της δεοντολογίας, αν και γνωρίζει πολύ καλά ότι σε μία επιχείρηση παγκοσμίου βεληνεκούς, δεν αποκλείεται η πιθανότητα απόκλισης από τους κανόνες, όταν μάλιστα αυτή αριθμεί περισσότερους από 118.000 υπαλλήλους ανά τον κόσμο.

Η έμμεση αυτή παραδοχή του ενδεχόμενου σκανδάλου από τον προαναφερθέντα όμιλο, έρχεται σε μία στιγμή που τα φαινόμενα διαφθοράς πολλαπλασιάζονται στον φαρμακευτικό τομέα, με τους φαρμακευτικούς κολοσσούς -ήδη για το 2016 – να πληρώνουν, κολοσσιαία πρόστιμα (ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων), μόνο και μόνο στις Η.Π.Α.

Απομένει να αποδειχτεί, αν η αλματώδης αύξηση των δικαστικών ερευνών και των επιβαλλόμενων προστίμων θα λειτουργήσει αποτροπαϊκά και προληπτικά, έτσι ώστε να πάψουν αυτού του είδους οι αθέμιτες και ζημιογόνες πρακτικές. Εν αναμονή, η δικαστική έρευνα στην θυγατρική της Νovartis στην Ελλάδα συνεχίζεται.

Το βίντεο και σχετικό άρθρο της Ελβετικής τηλεόρασης.

 


(Visited 83 times, 1 visits today)

Read more:
SteliosParis
Η Ελλάδα αντιμέτωπη με ένα σιωπηλό πραξικόπημα [video]

«Από την εκλογή της, τον Ιανουάριο και μετά, η ελληνική κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με ένα σιωπηλό πραξικόπημα. Στόχος του είναι...

Close