Συνέντευξη του Στ. Κούλογλου στο Action24

Permalink

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γιώργο Κουβαρά και στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, στην οποία η ΝΔ εκπροσωπήθηκε από τον ευρωβουλευτή της Γιώργο Κύρτσο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε στο θέμα της αξιολόγησης και τις καθυστερήσεις, που οφείλονται στις αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου και που έχουν ως συνέπεια τις ολοένα περισσότερες απαιτήσεις προς την Ελλάδα. Επισήμανε ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό και ότι πολλοί είναι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που τίθενται υπέρ της ελληνικής προσπάθειας. Αντίθετα, η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο δεν στηρίζει την προσπάθεια αυτή, αλλά ζητά εκλογές, με αποτέλεσμα να βλάπτει την εικόνα μας στην Ευρώπη.

Σχετικά με τη στάση της Ελλάδας στο θέμα της αξιολόγησης, ο κ. Κούλογλου τόνισε ότι η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τις αντιθέσεις που έχουν προκύψει, αφενός μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου και αφετέρου μέσα στο ίδιο το γερμανικό πολιτικό σύστημα, όπου υπάρχουν πια πολύ διαφορετικές απόψεις σχετικά με το ελληνικό ζήτημα. Για παράδειγμα, ο Βέμπερ, που ως τώρα είχε σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, πρότεινε τώρα να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα. Η διένεξη αυτή τη στιγμή έχει φτάσει και μέσα στο κόμμα των σοσιαλδημοκρατών.

Το όλο θέμα σίγουρα θα πρέπει να μην τραβήξει σε μάκρος, αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί όλες τις παραπάνω αντιθέσεις για να πετύχει μια καλύτερη συμφωνία, ειδικά τη στιγμή που οι δανειστές θέτουν συνεχώς παράλογα αιτήματα. Κατά τη γνώμη του κ. Κούλογλου, δεν είναι συμφέρον για την Ελλάδα να αφήσει το θέμα άλυτο ως το καλοκαίρι, όπου, έχοντας λιγότερα χρήματα, θα έχει και λιγότερα διαπραγματευτικά ατού. Εκτός βέβαια αν υπάρξουν ως τότε τρομερές διεθνείς εξελίξεις και ριζικές ανατροπές λόγω Τραμπ, που θα οδηγούσαν σε συσπείρωση όλους τους Ευρωπαίους, συμπεριλαμβανομένων των Γερμανών. Κατά τον κ. Κούλογλου, αν η ελληνική πλευρά έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε συμφωνία, κάνοντας δεκτές κάποιες από τις απαιτήσεις των δανειστών, θα πρέπει να το κάνει το συντομότερο δυνατό.

Αν και στο γερμανικό πολιτικό κλίμα και τη γερμανική κοινή γνώμη, εμφανίζονται ήδη αντιδράσεις προς τον Σόιμπλε και τη Μέρκελ, ο κ. Κούλογλου θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να τηρήσει στάση αναμονής ως τις γερμανικές εκλογές του Σεπτέμβρη, ακόμη κι αν οι πολιτικές συνθήκες στη Γερμανία αλλάξουν τότε υπέρ της.

Σχετικά με τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης, ο κ. Κούλογλου ανέφερε ότι, οι καθυστερήσεις από ελληνικής πλευράς οφείλονται στις συνεχείς και ολοένα πιεστικότερες απαιτήσεις που προστίθενται στο μνημόνιο του 2015 και που δεν περιλαμβάνονταν σε αυτό (κόφτης, εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων κ.τ.λ.). Οι επιπλέον αυτές απαιτήσεις δεν οφείλονται στη στάση της Ελλάδας, αλλά στην ξαφνική διόγκωση των αντιθέσεων μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου: το ΔΝΤ μιλάει για κούρεμα του χρέους, πράγμα που ο Σόιμπλε δεν δέχεται λόγω των εκλογών – αν και ήταν προσυμφωνηθέν -, οπότε το ΔΝΤ ζητά επιπλέον μέτρα για μετά το 2018, προκειμένου να παραμείνει στο πρόγραμμα. Άρα η καθυστέρηση της ελληνικής πλευράς οφείλεται στο γεγονός ότι οι δανειστές δεν έχουν καταλήξει και μαλώνουν μεταξύ τους. Τους συμφέρει μάλιστα να πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θεωρούν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα τους κάνει όλες τις χάρες. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να εφαρμόσει ο ίδιος, και μάλιστα με ενθουσιασμό, το πρόγραμμα του ΔΝΤ. Άλλωστε ο κ. Γεωργιάδης έχει δηλώσει ότι δεν θα έκανε αυτά που ζητάει το ΔΝΤ, αλλά τα διπλάσια. Η Ν.Δ. προφανώς θα τα δεχτεί όλα.

Ο κ. Κούλογλου αναφέρθηκε στη θετική στάση που έχουν απέναντι στην ελληνική προσπάθεια πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο Ντάισελμπλουμ, ο Γιούνκερ, ο Μοσκοβισί και ο Ντομπρόβσκις, αλλά δεν εισακούονται από το ΔΝΤ και το Βερολίνο. Η Κομισιόν μάλιστα ανακοίνωσε προχτές πολύ θετικές προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017, προκειμένου να αναγκάσει το ΔΝΤ να αλλάξει τις προβλέψεις του. Κι αυτό σε κάποιο βαθμό λειτούργησε.

Η Ν.Δ. δεν θέλει να κλείσει η αξιολόγηση, για να πάμε σε εκλογές και να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως δήλωσε και ο αντιπρόεδρός της κ. Γεωργιάδης. Σε μια προσπάθεια που κάνει μια χώρα, θα έπρεπε οι βασικές πολιτικές της δυνάμεις να ενίσχυαν την προσπάθεια αυτή. Αντίθετα, οι βουλευτές της Ν.Δ. ζητούσαν εκλογές στην Ευρωβουλή προχτές, τη στιγμή που όλοι -δεξιοί και αριστεροί- ήταν υποστηρικτικοί της ελληνικής κυβέρνησης. Το  αποτέλεσμα είναι να μην μας παίρνουν στα σοβαρά και οι Ευρωπαίοι. Η σημερινή αντιπολίτευση θα έπρεπε να μην επαναλαμβάνει λάθη προηγούμενων αντιπολιτεύσεων, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ, και να υπάρχει μια κοινή στάση. Αν βγαίνουμε συνεχώς στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και ζητάμε εκλογές, εν μέσω προγράμματος και με εκκρεμή την αξιολόγηση, δεν γινόμαστε σοβαροί και μας θεωρούν ιθαγενείς.

Σχετικά με το ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης, ο κ. Κούλογλου αναρωτήθηκε πώς θα μπορούσε να γίνει συνεννόηση με μια αντιπολίτευση που εμφανίζεται έξαλλη «στα κάγκελα» να ζητάει εκλογές και που, ενώ γίνεται διαπραγματευτική προσπάθεια στο ευρωκοινοβούλιο, οι μόνοι που κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση και, κατ” επέκταση, την Ελλάδα, είναι οι εκπρόσωποι της Ν.Δ.

Ολόκληρη συνέντευξη:


(Visited 54 times, 1 visits today)

Read more:
187128-turkeykentriki
Άγκυρα: Δύο βόμβες που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Του Σ. Κούλογλου

Ευτυχώς το νόμπελ Ειρήνης δεν δόθηκε στη κυρία Μέρκελ, αλλά το πλήγμα στην ειρήνη και στην σταθερότητα της περιοχής είναι...

Close