Ο Στ. Κούλογλου μιλά σε διεθνή μέσα για την Ευρώπη σήμερα

Permalink

Για την Ευρώπη μετά το Brexit και συνολικά για τα ζητήματα που προκαλούν τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα μίλησε ο Στ. Κούλογλου, συμμετέχοντας στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τηλεοπτικής εκπομπής Ici l’Europe (Εδώ Ευρώπη) του καναλιού France 24, αλλά και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Radio MNE 107.5 της Μυλούζ.

Η συζήτηση, στην οποία εκτός από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ έλαβαν μέρος, ο ανεξάρτητος Πολωνός ευρωβουλευτής, Jacek Saryusz-Wolski και ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Matthijs Van Miltenburg (Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, ALDE), επικεντρώθηκε στο ζήτημα των συνεπειών του Brexit για την ΕΕ και εξέτασε εάν και κατά πόσον οι 27 θα καταφέρουν να παραμείνουν ενωμένοι παρά τις προσπάθειες διάσπασης στις οποίες πιθανολογείται να προβεί η Μ. Βρετανία, παίζοντας το χαρτί των αδειών διαμονής, του φορολογικού dumping και της υπεροχής του City.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο Στ. Κούλογλου επισήμανε ότι η αποχώρηση μιας μεγάλης χώρας, όπως η Μ. Βρετανία αποτελεί προειδοποίηση προς την ΕΕ, που πρέπει πριν απ’ όλα να αναλογιστεί γιατί οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit. «Είναι καλύτερα να βαδίζουμε μαζί», τόνισε, εκφράζοντας την αντίθεση του σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων, η οποία κάνει την ΕΕ να μοιάζει με τον Τιτανικό που κατευθύνεται προς το παγόβουνο, ενώ η πρώτη θέση χορεύει ανέμελη στο κατάστρωμα. Στο σημείο αυτό ήρθε μάλιστα σε αντιπαράθεση με τον Ολλανδό συνάδελφο του, που, προβάλλοντας τη γραμμή της ομάδας του, υποστήριξε ότι μια Ένωση δύο ταχυτήτων είναι αναπόφευκτη.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την ανάγκη για αλλαγή πορείας ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αποχωρήσεων παρόμοιων του Brexit και σημείωσε πόσο λυπηρό είναι, η ΕΕ, που αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτικό επίτευγμα του 20ού αιώνα, να βρίσκεται σήμερα σε τόσο δεινή θέση. «Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δε βλέπουν τι συμβαίνει», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην άνοδο της ακροδεξιάς πανευρωπαϊκά και στη γενικότερη αποσταθεροποίηση στην οποία μπορεί να οδηγήσει η αποχώρηση της Μ. Βρετανίας. Κλείνοντας, υποστήριξε πως πρέπει οι 27 να παραμείνουν ενωμένοι, ώστε να μη καταστεί δυνατό σε τρίτες χώρες να παίξουν εις βάρος της ΕΕ το παιχνίδι του «διαίρει και βασίλευε».

«Ενυδρείο όπου τα ψάρια μιλούν χωρίς να συνεννοούνται» χαρακτήρισε ο Στ. Κούλογλου το Ευρωκοινοβούλιο στη συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους του Radio MNE 107.5. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  να βγει από την απομόνωσή του, ανοίγοντας την επαφή του με τους πολίτες.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη ψήφιση της CETA που «πέρασε» παρότι θίγει τα δικαιώματα των πολιτών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, υποστήριξε πως γνώμονας στη λήψη αποφάσεων πρέπει να είναι ο θετικός αντίκτυπος που θα έχουν οι αποφάσεις αυτές στο μέλλον των Ευρωπαίων.

Συνεχίζοντας, ο Στ. Κούλογλου μίλησε για τις δράσεις στις οποίες προβαίνει από τη θέση του ευρωβουλευτή, μεταξύ των οποίων, ανέφερε το φεστιβάλ ταινιών και την ημερίδα που πραγματοποίησε στο Ευρωκοινοβούλιο το Νοέμβριο για την προαγωγή της προστασίας των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers), αλλά και τη διοργάνωση της μεγαλύτερης φάρσας που πραγματοποιήθηκε ποτέ στο Κοινοβούλιο με τίτλο «Πεθαίνοντας στο γέλιο», η οποία οδήγησε στη δημιουργία του νέου του ντοκιμαντέρ υπό τον ίδιο τίτλο.

Ερωτηθείς για την κατάσταση στην Ελλάδα, εξήγησε ότι η στάση της άλλης πλευράς παραμένει η ίδια και λειτουργεί ως «Δαμόκλειος σπάθη» μέσα από τελεσίγραφα, εκβιασμούς και πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση για να πλήξει τους αδυνάτους. «Αν θέλετε να καταλάβετε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές υιοθετεί η Ευρώπη, η Ελλάδα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα», πρόσθεσε.


(Visited 43 times, 1 visits today)

Read more:
ai_afisa
Τεχνητή νοημοσύνη: απελευθέρωση ή σκλαβιά για τους εργαζόμενους;

Τα κρίσιμα ζητήματα από τη χρήση και τη κατάχρηση των νέων τεχνολογιών που εισάγονται στο εργασιακό περιβάλλον θα προσεγγίσει η...

Close