Κούλογλου για την Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: «Η κριτική είναι απαραίτητο στοιχείο για τη δημοκρατία»

Permalink

Για το χρέος, τη συμφωνία της κυβέρνησης στο Eurogroup της Μάλτας και την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από τις ενστάσεις διατυπώθηκαν από 13 στελέχη του κόμματος, μίλησε σήμερα ο Στέλιος Κούλογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε το μεγάλο στρατηγικό πρόβλημα του χρέους της χώρας που τη θέτει στο έλεος των δανειστών της και τόνισε ότι «αν δε λυθεί αυτό το πρόβλημα πάντα θα είμαστε σε δύσκολη θέση».  Όπως υποστήριξε, «αυτό που απαιτείται είναι μέσα στη συμφωνία να υπάρχουν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, καθώς επίσης και μια προσπάθεια πανεθνική, πέρα από κόμματα, ένα ενιαίο μέτωπο που θα μπορέσει να διεκδικήσει καλύτερους όρους εξόδου από αυτή τη μεγάλη παγίδα».

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι πρέπει να ξεπεραστεί η «διαρκής κοκκορομαχία» που παρατηρείται μέσα τη συνεχή αντιπαράθεση και τα αιτήματα για εκλογές εκ μέρους της αντιπολίτευσης. «Χρειάζεται ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης», πρόσθεσε, «αλλιώς δυσκολεύουν οι όροι για να βγούμε από την κρίση και η εικόνα που δίνουμε είναι απογοητευτική».

Ερωτηθείς σε τι εξυπηρετεί η ρήτρα που διατυπώνεται στην απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για την εφαρμογή των αρνητικών μέτρων που συμφωνήθηκαν μόνον υπό την προϋπόθεση της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, ο Στ. Κούλογλου, εξήγησε ότι το θέμα του χρέους πρέπει να παραμείνει ψηλά για λόγους διαπραγματευτικούς. Τόνισε, ότι μπορεί μεν τα οριστικά μέτρα να ανακοινωθούν μετά τις γερμανικές εκλογές, αλλά η διακήρυξη της συμφωνίας πρέπει να περιγραφεί από τώρα «στο χαρτί» γιατί αυτό είναι απαραίτητο σύμφωνα με την ΕΚΤ για να μπει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ στο Βερολίνο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τη χαρακτήρισε σημαντική, καθώς μπορεί να ανατρέψει το κλίμα που διαμορφώθηκε, ύστερα από την προηγούμενη τους συνάντηση πριν ενάμιση μήνα, η οποία  και έδωσε στο ΔΝΤ το δίκαιωμα να «χάσει κάθε μέτρο». Εκτίμησε, ότι,  όπως έχουν αφήσει να διαφανεί και οι σχετικές δηλώσεις Σόιμπλε, μπορεί να οδηγήσει με μια συμφωνία για μίνιμουμ συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα που ίσως διευκολύνει λίγο τα πράγματα για την ελληνική πλευρά.

Τέλος, για το κείμενο των 13 του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στους οποίους οι πρώην υπουργοί, Ν. Φίλης, Θ. Δρίτσας και Τ. Χριστοδουλοπούλου, ο Στ. Κούλογλου δήλωσε ότι, «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια παράδοση διαφορετικών απόψεων και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο μπορεί να δει κανείς αυτό το κείμενο. Έχει δοθεί περισσότερο βάρος απ’ όσο χρειάζεται, δεδομένου ότι όπως προκύπτει απ’ το κείμενο και τις τοποθετήσεις, όσοι από τους υπογράφοντες είναι βουλευτές δε θα διαφωνήσουν με τα μέτρα, θα τα ψηφίσουν τελικά. Από εκεί και μετά το να εκφράζει κανείς τη γνώμη του, νομίζω ότι είναι απόλυτα θεμιτό. Όταν ένα κόμμα περνάει στο τιμόνι της χώρας δύσκολες περιόδους κι έχει ν’ αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, όχι μόνο είναι λογικό αυτό, αλλά είναι και απαραίτητο γιατί καμιά φορά οι ομοφωνίες οδηγούν σε μεγάλα λάθη. Καλύτερα να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για να μπορούμε ν’ ακούμε όλες τις πλευρές και ν’ αποφασίζουμε».


(Visited 56 times, 1 visits today)

Read more:
στο Documento
Κούλογλου: Απέναντι στην κοινωνική καταστροφή η αριστερά πρέπει να είναι πιο επιθετική

Χωρίς έκτακτα και γενναία μέτρα για την κοινωνία και την οικονομία, “η εικόνα του κόσμου την επομένη της πανδημίας του...

Close