Η προστασία των whistleblowers – Οι ομιλίες του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη

Permalink

Ιδιαίτερα θερμά υποδέχθηκαν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης το φεστιβάλ ταινιών για τους πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος που διοργάνωσαν από κοινού το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, η ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL) και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου και πραγματοποιήθηκε στις 22 Απριλίου.

«Το θέμα δεν είναι να τα λέμε μεταξύ μας στις Βρυξέλλες, αλλά να μαθαίνουν οι πολίτες για θέματα σημαντικά, όπως η φοροδιαφυγή των πολυεθνικών και να συμβάλουμε στην αντιμετώπισή τους», ανέφερε ο κ. Κούλογλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή το φεστιβάλ. Οι whistleblowers είναι «ήρωες της εποχής μας», γιατί «αφήνουν μια καλή καριέρα και βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή και την οικογένειά τους, προκειμένου να πουν την αλήθεια και να υποστηρίξουν το δημόσιο συμφέρον».

«Στόχος μου», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι να υιοθετηθεί και στην Ελλάδα ένα καινοτόμο καθεστώς προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Αυτό θα βοηθούσε πολύ και την ελληνική εικόνα στην Ευρώπη και ειδικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιατί η Ελλάδα θα εμφανιζόταν να πρωτοπορεί σε ένα θέμα στο οποίο όλες σχεδόν οι παρατάξεις -πλην της ακροδεξιάς- δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον και ευαισθησία». «Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ευαισθητοποιημένη για το θέμα και ο υπουργός Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης ήταν από τους ομιλητές στην αντίστοιχη εκδήλωση της Αθήνας που έγινε πριν τρεις βδομάδες».

Στη συζήτηση που ακολούθησε την ολοήμερη προβολή πέντε ταινιών για τους whistlenblowers o Ρούντολφ Έλμερ (Rudolf Elmer), whistleblower (Swiss Bank Julius Bär) και ο Στέλιος Κούλογλου ευρωβουλευτής της GUE/NGL, μέλος της εξεταστικής επιτροπής για τη φοροαποφυγή & φοροδιαφυγή του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου μίλησαν για τη χρησιμότητα των whistleblowers στην καταπολέμιση της φοροδιαφυγής, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πληροφοριοδότες, την ανάγκη προστασίας τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να περιοριστεί η διαφθορά παγκοσμίως.

Ακολουθεί το βίντεο των ομιλιών και της συζήτησης με το κοινό:


Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


(Visited 67 times, 1 visits today)

Read more:
erdogan
Οι σκλάβοι του Σουλτάνου Ερντογάν

Το βίντεο προκαλεί σοκ, αλλά είναι αποκαλυπτικό για τις αιτίες της νίκης του Ερντογάν στις τουρκικές προεδρικές εκλογές. Ο Τούρκος...

Close