Στ. Κούλογλου: Ο Ντάισελμπλουμ «έφαγε ξύλο». Θα του προσφέρουμε, Dijsselbloem Nights.

Permalink

Για τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (27/4) παρουσία του Γερούν Ντάισελμπλουμ και άλλα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, μίλησε σήμερα ο Στέλιος Κούλογλου, στο πλαίσιο συνεντεύξεων που παραχώρησε στο Ρ/Σ 9.84 της Κρήτης και στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ντάισελμπλουμ, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά μετά από τις δηλώσεις του, ότι οι Νότιοι τα φάγανε στα ποτά και στις γυναίκες, «έφαγε πάρα πολύ ξύλο»: «Τον είδα και μετά κι ήταν σα βρεγμένη γάτα. “Έφαγε ξύλο” από όλες τις πολιτικές δυνάμεις όχι μόνο από την αριστερά, αλλά και από τους Πράσινους, ακόμη και απ’ τη δική του παράταξη και φυσικά από τη δεξιά με την οποία συνεργάζεται. Ζήτησαν την παραίτησή του».

Ο Στ. Κούλογλου ανέφερε επιπλέον, ότι με αφορμή μια δική του ιδέα, διοργανώνεται στις Βρυξέλλες σειρά εκδηλώσεων με τίτλο   Dijsselbloem Nights. Οι βραδιές αυτές στοχεύουν στην παρουσίαση της πραγματικής κουλτούρας του ευρωπαϊκού νότου, τα τραγούδια και τα φαγητά του. Θα παρουσιαστούν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος ίσως και η Μάλτα. «Θα καλέσουμε και τον ίδιο για να έρθει και να δει τον βαθύ πολιτισμό των χωρών του Νότου».

Σχετικά με τη στάση προέδρου του Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα ειδικά, όπως αποτυπώθηκε κατά τη χθεσινή συζήτηση, ο Στ. Κούλογλου είπε πως ο κ. Ντάισελμπλουμ «υποσχέθηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να υπάρξει συμφωνία».

Πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ

Για την πολιτική κρίση που επικρατεί στη γειτονική χώρα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τάχτηκε υπέρ της αποκλιμάκωσης της, καθώς αν συνεχιστεί μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες περιπέτειες. «Χρειαζόμαστε σταθερή γειτονία», πρόσθεσε, «σταθερούς γείτονες με τους οποίους να έχουμε καλές σχέσεις. […] Αν ξεκινήσουν μεγάλες συγκρούσεις κινδυνεύουμε να έχουμε ροές προσφύγων και από εκεί. Αυτό δημιουργεί μια εκρηκτική κατάσταση. Πρέπει να πάρουμε όλα τα μέτρα για να έρθει ηρεμία στη γειτονική χώρα, να υπάρξει λύση στο πολιτικό αδιέξοδο, να σχηματιστεί κυβέρνηση -γιατί αυτό είναι το πρόβλημα- και να περιοριστούν οι εθνικιστές οι οποίοι έχουν δημιουργήσει σε μεγάλο βαθμό το αδιέξοδο αυτό».

Τουρκικές προκλήσεις

Σύμφωνα με τον Στ. Κούλογλου, ο κ. Ερντογάν φιλοδοξεί να διατηρήσει το αξίωμά του όσο ζει (με τις αλλαγές που προώθησε μέσω του πρόσφατου δημοψηφίσματος μπορεί να παραμείνει μέχρι το 2029). Για το λόγο αυτό και εξαιτίας των προβλημάτων στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική, αλλά και εξαιτίας του διχασμού που  επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας, ο Τούρκος πρόεδρος παίζει κατά καιρούς το εθνικιστικό χαρτί, εφαρμόζοντας την πολιτική των απαιτήσεων έναντι της  Ελλάδας ως επιχείρημα. «Όλα αυτά είναι περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση, ο Ερντογάν έχει ανάγκη την Ευρώπη και δε νομίζω ότι αυτή τη στιγμή “τον παίρνει” ν’ ανοίξει κι ένα καινούργιο μέτωπο με την Ελλάδα».

Φορολογικοί παράδεισοι

Ερωτηθείς για τους φορολογικούς παραδείσους, με αφορμή σχετική διάσκεψη που διοργανώθηκε για το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη συμμετοχή του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι αποτελούν ένα πολύ μεγάλο θέμα γιατί εξαιτίας τους «ενώ επιβάλλονται πολιτικές άγριας λιτότητας σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, οι πλούσιοι κι οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες καταφέρνουν να φοροδιαφεύγουν».

Συνεχίζοντας, εξήγησε ότι φορολογικοί παράδεισοι υπάρχουν και εντός ΕΕ και βλάπτουν με τις πρακτικές τους τις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης. Όπως υπογράμμισε, «απαιτείται μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση στην ΕΕ. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ωριμάζει αυτή η ιδέα — ειδικά μετά την αποκάλυψη των Panama Papers έχει συσταθεί μια εξεταστική επιτροπή. Μαθαίνουμε τρομερά πράγματα για το πώς δουλεύει το σύστημα των φορολογικών παραδείσων. Ακριβώς γι’ αυτό κάναμε κι αυτή τη συνάντηση στις Βρυξέλλες και ελπίζω να καταλήξουμε σε πρωτοβουλίες νομοθετικές και οδηγίες που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. […] Είναι η μεγαλύτερη πολιτική μάχη που έχουν να δώσουν το ερχόμενο διάστημα οι δυνάμεις που θέλουν αλλαγή στην Ευρώπη».
Ολόκληρες οι συνεντεύξεις:

 (Visited 600 times, 1 visits today)

Read more:
IMG_4660
Στ. Κούλογλου: Αναγκαία η ενημέρωση της γερμανικής κοινής γνώμης για την Ελλάδα

Την ανάγκη να ενημερωθεί η κοινή γνώμη της Γερμανίας για το τι πραγματικά συμβαίνει με την Ελλάδα και τα προγράμματα...

Close