Στ. Κούλογλου: Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι κριτικό πνεύμα

Συνέντευξη για το φαινόμενο των fake news, τους μηχανισμούς λειτουργίας του και τους τρόπους αντιμετώπισής του, παραχώρησε ο Στέλιος Κούλογλου στο περιθώριο του debate με τίτλο «ΜΜΕ και πολιτική τον καιρό της μετα-αλήθειας», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, το Σάββατο 6 Μαΐου, στο πλαίσιο της ετήσιας Ανοικτής Ημέρας για το κοινό.

O ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως η κακή πληροφόρηση βλάπτει τη δημοκρατία, καθώς εξαιτίας της, οι άνθρωποι στις μέρες μας είναι έτοιμοι να πιστέψουν οτιδήποτε και κατά συνέπεια να πάρουν λάθος αποφάσεις, ξεκινώντας από το πώς θα ζήσουν τη ζωή τους και φτάνοντας στο τι θα ψηφίσουν.

Όπως υποστήριξε, οι ενδεδειγμένες λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ψευδών ειδήσεων είναι  αφενός η εκπαίδευση των χρηστών του διαδικτύου, ώστε από μικρή ηλικία να μαθαίνουν τρόπους για να διακρίνουν τις αληθινές από τις ψευδείς ειδήσεις, και αφετέρου η ενίσχυση της μάχης κατά των μονοπωλίων της πληροφορίας όπως είναι η Google ή το Facebook.

Ο Στ. Κούλογλου υπογράμμισε τη σημασία της ανάπτυξης της κριτικής ικανότητας του κοινού, καλώντας το να μην εμπιστεύεται τις τάσεις της πλειοψηφίας γιατί δεν είναι απαραίτητα οι σωστές, να διαβάζει πολύ, να ελέγχει και να εξετάζει κάθε πληροφορία και εικόνα, να ανανεώνει διαρκώς τις πηγές της ενημέρωσης του και να επιστρατεύει το κριτικό του πνεύμα απέναντι σε όλα και σε όλους. «Αυτό βοηθά εσάς τους ίδιους, βοηθά την κοινωνία και βοηθά τη δημοκρατία», συμπλήρωσε.

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ.
 


(Visited 75 times, 1 visits today)

Read more:
EP-162286A_Kouloglou_portrait
Κούλογλου σε Κομισιόν / Επείγουσα ερώτηση για τις απειλές κατά της ελευθεροτυπίας και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα

Επείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου για το θέμα των πολλαπλών καταχρηστικών αγωγών με σκοπό την...

Close