Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Στ. Κούλογλου στη Θεσσαλονίκη

Permalink

Το νέο βιβλίο του με τίτλο «Μαρτυρίες από τη δικτατορία και την αντίσταση», που θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Εστία, παρουσιάζει ο Στέλιος Κούλογλου στη Θεσσαλονίκη. Η παρουσίαση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 14 Μαΐου στις 12:00, στην αίθουσα «Γιώργος Ιωάννου» (Περίπτερο 15) της ΔΕΘ.

Το βιβλίο περιλαμβάνει μοναδικές μαρτυρίες για την επτάχρονη δικτατορία: διηγήσεις στενών συνεργατών του δικτάτορα Παπαδόπουλου για τον τρόπο που οργανώθηκε το πραξικόπημα αλλά και των ανθρώπων που ξεκίνησαν την αντίσταση, βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν ή είδαν συναγωνιστές και συγγενείς τους να δολοφονούνται από την χούντα.

Screen Shot 2017-05-10 at 11.48.40 πμ

Στο βιβλίο καταθέτει επίσης τις απόψεις του όλο σχεδόν το διπλωματικό προσωπικό που υπηρετούσε την 21η Απριλίου στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, από τον πρέσβη Φίλιπς Τάλμποτ μέχρι τον πολιτικό σύμβουλο Ρόμπερτ Κήλυ. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η μαρτυρία του πράκτορα της CIA Τζον Φατσέα, που ήταν ο σύνδεσμος της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας με τον Γ. Παπαδόπουλο. Οι μαρτυρίες αυτές ρίχνουν νέο φως στον ρόλο του αμερικανικού παράγοντα στην προετοιμασία του πραξικοπήματος, ανατρέποντας πολλές τις αντιλήψεις που επικράτησαν μετά την δικτατορία για τον ρόλο της CIA.

 

Φτάσαμε στο Γουδί και με βάλανε στον πρώτο θάλαμο όπου εκπαιδεύονταν στα άρματα μάχης οι υπαξιωματικοί. Εκεί είδα και τον Λεωνίδα Κύρκο και πιάσαμε κουβέντα. …Έπειτα από λίγο φέρνουνε τον Κώστα Μητσοτάκη, με τις πιτζάμες και αυτόν, φέρνουν τον Κόκκα της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φέρνουν τον Ψαθά, φέρνουνε τον Πουρνάρα, που έβγαζε τον ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ. Όλοι εμείς ήμασταν οι πρώτοι συλληφθέντες…

…Το απογευματάκι, μπαίνει μέσα ένας αξιωματικός με μπότες και στολή. Μας λέει, «σχηματίστηκε κυβέρνηση κι εγώ είμαι ο υπουργός Εσωτερικών»… Ρωτάω τον Κώστα Μητσοτάκη: «Ποιος είναι αυτός; Τον ξέρεις;» Μου λέει: «Ναι, ο Παττακός. Είναι επικεφαλής των τεθωρακισμένων». Του λέω: «Και ποιος τον έβαλε σε αυτή την θέση;». Μου λέει: «Εμείς τον βάλαμε», δηλαδή οι κυβερνήσεις των αποστατών. Και του απαντώ, «Και ρωτάς τώρα, γιατί έγινε το πραξικόπημα!»

Aπό τη μαρτυρία του Μανώλη Γλέζου

Το σχέδιο ήταν να με απαγάγουν από την Ουάσιγκτον και με ένα υποβρύχιο να με μεταφέρουν στην Ελλάδα και να με παραδώσουν στη χούντα.

Υπάρχει φάκελος που λέει: «Ο κ. Δημητρακόπουλος απεβίωσε σε αθηναϊκή φυλακή». Είχαν δηλαδή, με την συνεργασία του Κίσσινγκερ, σχεδιάσει να με συλλάβουν όταν έφτανα στην Ελλάδα και να με δολοφονήσουν.

Aπό τη μαρτυρία του Ηλία Δημητρακόπουλου

 

Το 1973 είχαμε προχωρήσει σε πλήρη μύηση όλων των μαχίμων Μονάδων του στόλου. Οι μυημένοι αξιωματικοί υπερέβαιναν τουλάχιστον τους 120 και μάλιστα όχι αξιωματικοί της σειράς, αλλά κυβερνήτες, ύπαρχοι, Α” μηχανικοί και αξιωματικοί Πυροβολικού οι οποίοι είχαν τα πλοία στα χέρια τους. Το επιτελικό σχέδιο ήτανε να φύγουν από το ναύσταθμο και να βγουν έξω, στο ανοιχτό πέλαγος, να κατευθυνθούμε προς τη Σύρο, και τα άλλα καράβια, τα οποία ήσαν σε διασπορά ή οπουδήποτε σε ασκήσεις, θα ερχόντουσαν να μας βρουν στη Σύρο. Εκεί θα ορκίζαμε μία κυβέρνηση, υποθέταμε ότι θα ερχότανε και ο Καραμανλής, και από εκεί θα πιέζαμε την κυβέρνηση της Αθήνας.

Από τη μαρτυρία του Νίκου Παππά


(Visited 238 times, 1 visits today)

Read more:
354600-valyrakis
Ο Σήφης Βαλυράκης και οι άλλοι που έφυγαν το 2021

Η έγκυρη βρετανική Independent κατέταξε τον Σήφη Βαλυράκη στις σημαντικές προσωπικότητες που έφυγαν το 2021. Και δικαίως. Η  δράση του...

Close