Κούλογλου στο Capital.gr: Η συμφωνία του Eurogroup δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς…

Permalink

Συνέντευξη για το αποτέλεσμα του Eurogroup της 15ης Ιουνίου παραχώρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου στο δημοσιογράφο Μανόλη Καψή και το Capital.gr.

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο:

Αν μη τι άλλο είναι ευγενής και ειλικρινής. «Η συμφωνία του Eurogroup δεν είναι για πανηγυρισμούς… (σ.σ.: Κι ας δηλώνει ο Αλ. Τσίπρας ότι η χώρα αλλάζει σελίδα). Είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να πάρει η χώρα με τον σημερινό συσχετισμό δυνάμεων. Είναι ένα μικρό βήμα ομαλοποίησης της κατάστασης», δηλώνει στο Capital.gr ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου. Έστω κι αν η Ελλάδα δεν πήρε τίποτα το συγκεκριμένο για την ελάφρυνση του χρέους, έστω κι αν, όπως ομολογεί και ο κ. Κούλογλου, δεν θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση που τόσο πολύ ήθελε ο Ευκ. Τσακαλώτος.

Εξίσου ειλικρινής είναι ο Στ. Κούλογλου και όταν ομολογεί ότι, ναι, «υπήρχαν προσδοκίες μεγαλύτερες από αυτές που τελικά αποδείχθηκαν ρεαλιστικές» (σ.σ.: Η γραβάτα που τελικά δεν θα φορέσει ο κ. Τσίπρας…).

Το ερώτημα γιατί η Αθήνα πίστεψε ότι θα μπορούσε το Βερολίνο προεκλογικά να κάνει «δώρο» στην κυβέρνηση Τσίπρα μια γενναία ρύθμιση του χρέους παραμένει αναπάντητο. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει όμως ότι αυτό ήταν το κλίμα στις Βρυξέλλες. «Δείτε τις δηλώσεις Μοσκοβισί», λέει. Μήπως για άλλη μια φορά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να διαβάσει σωστά τον ευρωπαϊκό συσχετισμό δυνάμεων; Όπως το 2015 που κάποιοι πίστευαν (;) ότι θα χορεύουν τις αγορές στο ταψί;

«Το 2015 σίγουρα δεν υπήρχε γνώση των ευρωπαϊκών συνθηκών», ομολογεί αφοπλιστικά ο κ. Κούλογλου. Συμφωνώ απόλυτα. Αλλά τώρα υπάρχει κατανόηση ότι η Γερμανία αποφασίζει. Ναι, το τελευταίο διάστημα ο κ. Σόιμπλε βρέθηκε σε δύσκολη θέση, δέχθηκε σκληρή κριτική από εφημερίδες, τον είπαν «δικτατορίσκο», αλλά παραμένει ο πιο δυνατός παίκτης, όπως συνολικά και το Βερολίνο. Αυτή είναι η κατάσταση είτε μας αρέσει, είτε όχι…».

Και οι εκλογές; «Οι εκλογές θα γίνουν το 2019″, προβλέπει ο κ. Κούλογλου. Ναι, αλλά το πρόγραμμα τελειώνει το 2018. Θα υπογράψει και νέα συμφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ και θα πάει σε εκλογές; «Δεν θα υπάρξει νέα συμφωνία αν καταφέρουμε να βγούμε στις αγορές», λέει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Δηλαδή επιστροφή στο 2014… «Δεν ήταν τότε η κυβέρνηση Σαμαρά έτοιμη να βγει στις αγορές, όπως δεν είμαστε κι εμείς ακόμα», λέει στο Capital.gr ο Στ. Κούλογλου. Αλλά εγώ έχω δηλώσει ότι έπρεπε να αφεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη θητεία της. Να κάνει τη βρώμικη δουλειά πρώτα και μετά να πέσει». Δηλαδή ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τη βρώμικη δουλειά που δεν κατάφεραν οι προηγούμενοι; «Συμφωνώ, ναι… Ανέλαβε τη (βρώμικη) δουλειά που δεν άρμοζε στην ιδεολογία του και στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ».

Αυταπάτη ή απάτη; «Εγώ πάντως δεν είχα καμία αυταπάτη», λέει ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου. Είχα προειδοποιήσει ότι θα υπάρξει αίμα. Ο Σόιμπλε το είχε πει καθαρά. There will be blood. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το πήρε σοβαρά υπ” όψιν».

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Πηγή: Capital.gr


(Visited 219 times, 1 visits today)

Read more:
Κούλογλου στην L’Humanité: Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπειρε τις αριστερές εξελίξεις στην Ευρώπη [ΒΙΝΤΕΟ]

  Η Αριστερά στην Ευρώπη μετά τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις σε Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία ήταν το θέμα της...

Close