Κούλογλου στον Real FM: Κρυπτοφασισμός είναι να λες ότι η ΧΑ είναι σαν να μην υπάρχει

Permalink

Μιλώντας σήμερα στον Real Fm και στον δημοσιογράφο Νίκο Στραβελάκη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου τοποθετήθηκε γενικότερα έναντι της αντιπολιτευτικής τακτικής της ΝΔ και ειδικότερα στις νέες προκλητικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της, Α. Γεωργιάδη.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

 

Είναι σε εξέλιξη ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης από τη ΝΔ σε όλα τα μέτωπα;

 

Οι τακτικές της ΝΔ είναι σεισμοί, λιμοί, καταποντισμοί κι ό, τι άλλο προκύψει: σκουπίδια, φωτιές κλπ. Δηλαδή οποιοδήποτε εμπόδιο το χρησιμοποιεί για να κάνει αντιπολίτευση. Είναι λυπηρό.

 

Πάντως ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι διαφωνεί η ΝΔ με τις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων.

 

Αν διαφωνούσε τότε η συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ δε θα ψήφιζε λευκό, διευκολύνοντας ή μάλλον επιτρέποντας τη συνέχιση της απεργίας. Άλλα λένε κι άλλα κάνουν. Αν υπάρξουν φωτιές το καλοκαίρι θα κάνουν μεγάλο πολιτικό θέμα, κατηγορώντας την κυβέρνηση, λες και παλιότερα δεν είχε φωτιές και σκουπίδια ή λες και παλιότερα δεν υπήρχαν τα Εξάρχεια. Ξαφνικά είναι σα να έχει γίνει λοβοτομή κι έχουμε ξεχάσει όλο το παρελθόν.

 

Για τα Εξάρχεια, αυτό που είπε ο κ. Γεωργιάδης είναι ότι, όταν γίνουν κυβέρνηση θα το καθαρίσουν το άβατο σε 24 ώρες. Εσείς θεωρείτε ότι αυτή η εκδήλωση των αστυνομικών έπρεπε να γίνει στην Πλ. Εξαρχείων; Διότι το λογικό συμπέρασμα με την απαγόρευση της εκδήλωσης -και το παραδέχεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη- είναι ότι υπάρχει άβατο. Αφού δε μπορεί μια ομάδα κοινωνική -όπως είναι κι οι αστυνομικοί- να διαδηλώσει στην Πλ. Εξαρχείων, υπάρχει άβατο. Είναι κράτος εν κράτει.

 

Μα εδώ και χρόνια δε μπαίνουν τα περιπολικά στα Εξάρχεια. Φοβούνται να μπουν. Κι αυτό είναι ένα μόνιμο πρόβλημα. Είναι ένα πρόβλημα δεκαετιών αλλά δεν αντιμετωπίζεται με ενέργειες τέτοιου είδους, με καμικάζι. Πρέπει να υπάρξει μια μεσοπρόθεσμη πολιτική συνεννόησης και διαλόγου με τους κατοίκους και φυσικά και αστυνομικών μέτρων. Αλλά ξαφνικά, να προσπαθήσεις να λύσεις το πρόβλημα μέσα σε μια μέρα — ούτε με τανκς δεν το λύνεις. Επειδή όμως, στον κ. Γεωργιάδη αρέσουν λίγο τα τανκς, ενδεχομένως να το προσπαθήσει.

 

Τι εννοείτε, του αρέσουν τα τανκς του κ. Γεωργιάδη;

 

Ο κ. Γεωργιάδης ήταν θιασώτης της δικτατορίας. Δεν ξέρετε ότι έχει πει ότι η οικονομία στη δικτατορία ήταν θαύμα; Είχε χρησιμοποιήσει μάλιστα και μια έκφραση που μου διαφεύγει αυτήν τη στιγμή. «Ήταν τζάμι», κάτι τέτοιο.

 

Τον λέτε φιλοχουντικό δηλαδή τον κ. Γεωργιάδη;

 

Νομίζω ότι σαφώς με μία έννοια του αρέσουν κάποιες πτυχές της δικτατορίας. Αν αυτό το λέτε φιλοχουντικό…

 

Αυτό λέτε: ότι υμνούσε τη χούντα

 

Πάντως με την οικονομία της χούντας ήταν ενθουσιασμένος. Είναι πολύ γνωστό αυτό. Κοιτάξτε, και το 2009, όταν εξελέγη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το ίδιο πήγε να κάνει κι ο Χρυσοχοΐδης: την πρώτη μέρα απέκλεισε τα Εξάρχεια και είπε, «θα τα καθαρίσω σε μερικές μέρες». Έγινε τίποτα; Δε λύνονται έτσι αυτά τα προβλήματα. Αυτά είναι δημαγωγικές κινήσεις απλά και μόνο για να κάνουμε αντιπολίτευση. Είναι λυπηρό. Σε ό, τι αφορά την απαγόρευση της συγκέντρωσης, μιλάει η ΝΔ για «τη φασιστική απόφαση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης»; Φασιστικό ή μάλλον φιλοφασιστικό είναι να λες ότι, είναι σα να μην υπάρχει η Χρυσή Αυγή — αυτό δηλαδή που είπε ο κ. Μητσοτάκης την προηγούμενη βδομάδα και «βγάζει λάδι» τη Χρυσή Αυγή, ενώ συνεχίζεται η δίκη κι ενώ δύο μήνες πριν έχουν δείρει τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ. Έδειραν τον Δένδια και βγαίνει ο Μητσοτάκης και λέει στον ξένο Τύπο ότι είναι σα να μην υπάρχει η Χρυσή Αυγή! Αυτό είναι το φιλοφασιστικό.

 

Για να περάσουμε και στα της οικονομίας, έλεγα πριν ότι υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού και ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού. Στο εσωτερικό, οι περισσότεροι λένε ότι δεν αναγνωρίζουμε ότι έχουμε την «ιδιοκτησία» του μνημονίου, αλλά, τι να κάνουμε, πρέπει να το εφαρμόσουμε. Χτες ο κ. Χουλιαράκης στο συνέδριο του Economist, είπε, απευθυνόμενος στις αγορές, ότι πρέπει να κηρύξουμε την ιδιοκτησία του προγράμματος και επίσης, κατά πολλούς, «άδειασε» την κεντρική κυβερνητική θέση, λέγοντας, «ξέραμε ότι δε θα παίρναμε στο Eurogroup, μέτρα για το χρέος, ούτε το QE από την ΕΚΤ». Τι λέτε; υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού και εξωτερικού; Γιατί εγώ αυτό καταλαβαίνω.

 

Δε νομίζω. Το να υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις μέσα στην κυβέρνηση, ούτε πρωτόγνωρο είναι, ούτε πρέπει να είναι απαγορεύσιμο. Ο κ. Χουλιαράκης εξέφρασε μια άποψη. Άλλοι είναι σε μια γραμμή λιγότερο συμβιβαστική κι άλλοι περισσότερο. Λογικό είναι να υπάρχουν αυτά μέσα σ’ ένα κόμμα.

 

Άρα υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού και εξωτερικού — γιατί είναι άλλη γλώσσα.

 

Τότε υπάρχει και ΝΔ εσωτερικού και εξωτερικού γιατί ο κ. Γεωργιάδης δεν είναι ίδιος με τη Ντόρα Μπακογιάννη ή τον Μεϊμαράκη, που είναι κεντροδεξιοί. Ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές, υπάρχουν. Αν αυτό θέλετε να το πείτε «εσωτερικού και εξωτερικού»… Είναι ωραίος τίτλος πάντως!

 

Πάμε στον άλλο ωραίο τίτλο, που δώσατε εσείς στις εκδηλώσεις των οποίων είστε ο εμπνευστής, στις Βρυξέλλες. Σε απάντηση στον Ντάισελμπλουμ που είπε ότι τα τρώμε στα ποτά και στις γυναίκες, διοργανώσατε «Νύχτες Ντάισελμπλουμ». Τον καλέσατε όμως και δεν ήρθε.

 

Του έστειλα ένα γράμμα, δεν ήρθε, αλλά απάντησε ότι συμμερίζεται τις απόψεις μου, ότι πρέπει να καταρριφθούν τα στερεότυπα κι αυτό είναι ενδιαφέρον. Εγώ του έκανα και λίγο πλάκα στο γράμμα. Του έλεγα ότι κι ο ίδιος έχει πέσει θύμα στερεοτύπων γιατί, όπως ξέρετε, την προηγούμενη εβδομάδα ο Βίλντερς και δύο άλλοι ακροδεξιοί βουλευτές του έκαναν επερώτηση στην ολλανδική βουλή -γιατί είναι και υπουργός Οικονομικών εκεί- επειδή εξακολουθεί να δίνει τα λεφτά στους Έλληνες που τα τρώνε στα σουβλάκια και το ούζο. Του είπα λοιπόν, ότι κι εσείς έχετε πέσει θύμα στερεοτύπων όπως κι εμείς — να δουλέψουμε μαζί. Απάντησε σε αυτό, περίμενα να έχει λίγο παραπάνω χιούμορ και να έρθει. Δεν ήρθε, αλλά εμείς περάσαμε πολύ ωραία και κυρίως περάσαμε ένα μήνυμα. Γιατί το πιο ουσιαστικό πράγμα είναι ότι πρέπει να παλέψουμε ν’ αλλάξουμε την κοινή γνώμη στην Ολλανδία και στη Γερμανία. Δεν έχουν γίνει βήματα ούτε από τη σημερινή κυβέρνηση, ούτε από τις προηγούμενες. Πρέπει να εξηγήσουμε τι πραγματικά γίνεται στην Ελλάδα: ότι δουλεύουμε πολύ περισσότερο από τους Γερμανούς, ότι αυτά που μας έχουν δώσει δεν είναι δωρεάν χρήματα, αλλά είναι δάνειο, το ότι το δάνειο αυτό το ξεπληρώνουμε κι έχουν βγάλει αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από αυτό. Και μετά, βλέπουμε τον Σόιμπλε και τη Μέρκελ να άγονται και φέρονται με την κοινή τους γνώμη — την οποία βέβαια οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει. Έχουν δημιουργήσει αυτόν τον Φρανκενστάιν και δε μπορούν να ξεφύγουν. Πρέπει να δουλέψουμε για ν’ αλλάξουμε τα στερεότυπα, να δείξουμε την πραγματική εικόνα της Ελλάδας. Αυτό προσπαθώ να κάνω.

 

Είχαν ανταπόκριση; Είχατε και τη σπουδαία Ευανθία Ρεμπούτσικα εκεί.

 

Είχαν μεγάλη ανταπόκριση. Όχι μόνο στο ελληνικό κοινό, αλλά και στο πορτογαλικό, το ισπανικό. Χτες είχαμε ένα πολύ ωραίο ιταλικό συγκρότημα. Πήγε πολύ καλά, είμαι πολύ ευχαριστημένος και μάλιστα λέγαμε να το καθιερώσουμε.

 

Είχατε και γυναίκες και ποτά, το «ρίξατε έξω» που φαντάζεται ο Ντάισελμπλουμ ή ήταν πιο σεμνά;

 

Είχε και γυναίκες, και άντρες, και περάσαμε πολύ ωραία όλοι μαζί, χωρίς τον Ντάισελμπλουμ!
 


(Visited 67 times, 1 visits today)

Read more:
22 mart
Σαν σήμερα 22 Μαρτίου – Απόσπασμα από την «Κενή Διαθήκη του Μωυσή»

Η «κενή διαθήκη του Μωυσή» είναι το νέο βιβλίο του Στέλιου Κούλογλου, εμπλουτισμένο με 25 απολαυστικές γελοιογραφίες του Γιάννη Δερμεντζόγλου,...

Close