Συνέντευξη Κούλογλου στο γαλλικό ραδιόφωνο ΜΝE

Permalink

Καλεσμένος του ανεξάρτητου νεανικού ραδιοφωνικού σταθμού, MNE του Στρασβούργου, ο Στέλιος Κούλογλου μίλησε για την εκλογή Μακρόν, την κατάσταση που διαμορφώνεται πολιτικά και οικονομικά σε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά και τη νέα του ταινία, «Πεθαίνοντας στο Γέλιο».

«Ο μήνας του μέλιτος είναι πάντα ευτυχισμένος. Αυτό ισχύει τόσο στο γάμο όσο και στην πολιτική. Τα προβλήματα αρχίζουν μετά», είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία. «Νομίζω δεν έχουμε δει τίποτα για την ώρα και μάλλον η κατάσταση δε θα είναι τόσο άνετη για τον Μακρόν στο μέλλον», συμπλήρωσε.

Για τη στάση που διαφαίνεται πως θα κρατήσει η Γαλλία απέναντι στην Ελλάδα ειδικά, ανέφερε τα ακόλουθα: «Παρακολουθήσαμε από κοντά τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Θα ήταν καλύτερα αν είχε εκλεγεί ο Μελανσόν που πραγματοποίησε και μια πολύ καλή προεκλογική εκστρατεία. Σε ότι αφορά τον Μακρόν, νομίζω ότι παρότι έδειξε πολύ θετικός αρχικά για το θέμα της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας, θα αναγκαστεί τελικά να ακολουθήσει τις γερμανικές πολιτικές λιτότητας. Είναι σίγουρα καλύτερα που εξέλεγη αυτός αντί της Λεπέν, αλλά νομίζω θα έχει λίγο-πολύ την ίδια συμπεριφορά με τον Ολάντ σε ότι αφορά την Ελλάδα και θα προσφέρει μια στήριξη παθητική».

«Προσωπικά είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος, αλλά σε αυτή τη φάση είμαι ένας αισιόδοξος σε απόγνωση», είπε ο Στ. Κούλογλου, μιλώντας συνολικά για το ευρωπαϊκό τοπίο, η διαμόρφωση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη. «Η Ευρώπη χρειάζεται ριζικές αλλαγές», τόνισε. «Το πρόβλημα είναι ότι στην πλειοψηφία τους, οι χώρες της Ευρώπης στρέφονται προς τη δεξιά κι όχι προς την αριστερά. Καταρχάς έχουμε τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία κλπ, που τοποθετούνται πολύ δεξιά και δε θέλουν καν ν’ ακούνε γι’ αριστερά. Αν όμως μία-μία, οι χώρες αλλάξουν προσανατολισμό, αυτό μπορεί να ταράξει τα νερά στην Ευρώπη. Η Ελλάδα άλλαξε, αλλά είναι πολύ μικρή για ν’ ανατρέψει το ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο σε συνδυασμό μάλιστα με το πόσο αποδυναμωμένη είναι εξαιτίας των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί από την τρόικα. Δεν πρέπει όμως να χάνουμε την ελπίδα. Βλέπουμε ήδη σε διάφορες χώρες πως οι νέοι κινητοποιούνται και ζητούν την αλλαγή. Το είδαμε στις ΗΠΑ με τον Μπέρνι Σάντερς, με τον Κόρμπιν, με τον Μελανσόν, με τους Podemos στην Ισπανία. Τα πράγματα θ’ αλλάξουν. Θα πάρει χρόνο αλλά θ’ αλλάξουν».

Για το ελληνικό πρόβλημα ως αντανάκλαση μιας  παγκόσμιας τάσης, ο Έλληνας ευρωβουλευτής είπε: «Πράγματι υπήρξε κακοδιαχείριση και διαφθορά από τα πολιτικά κόμματα εξουσίας της δεξιάς και των σοσιαλιστών στην Ελλάδα, αλλά απέναντι στην κρίση, η λύση που δόθηκε από τη ΕΕ και το ΔΝΤ δεν ήταν η διάσωση της ελληνικής οικονομίας ή του ελληνικού λαού, αλλά η διάσωση των ιδιωτικών τραπεζών. Έσωσαν λοιπόν τις τράπεζες και κατέστρεψαν το λαό. Αυτό συνέβη στην Ελλάδα κι όχι μόνο. Έχουμε μια οικονομική ολιγαρχία που διευθύνει τον κόσμο. Αυτό είναι το πρόβλημα. Η Ελλάδα κατά τύχη αλλά και εξαιτίας πολιτικών λαθών βρίσκεται ακόμη σε κρίση, όμως η κρίση δεν είναι φαινόμενο ελληνικό ή φαινόμενο των χωρών του Νότου – είναι πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο φαινόμενο. Στη Μ. Βρετανία για παράδειγμα, οι κοινωνικές διαφορές ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς είναι μεγαλύτερες απ’ ότι ήταν κατά την βικτωριανή περίοδο».

Σχολιάζοντας τέλος πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, ο Στ. Κούλογλου ανέφερε τα εξής:

«Το πρόγραμμα τελειώνει επίσημα του χρόνου, το 2018. Αλλά το 95% των χρημάτων που έρχονται στην Ελλάδα φεύγουν κατευθείαν για να αποπληρώσουν το χρέος. Το πρόβλημα είναι ότι οι δανειστές προκειμένου να δώσουν χρήματα ζητούν μέτρα λιτότητας που έχουν εξουθενώσει το κράτος πρόνοιας και  τις κοινωνικές υπηρεσίες. Ζητούν να ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα και αναγκάζουν το ελληνικό κοινοβούλιο να υιοθετήσει μέτρα για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν το τέλος του προγράμματος. Το σημερινό κοινοβούλιο δηλαδή, ψηφίζει μέτρα που θα εφαρμοστούν από μια επόμενη κυβέρνηση. Αυτό είναι απίστευτο. Έτσι οι εκλογές χάνουν την αξία τους! […] Η Ελλάδα έχει γίνει ένα «εργαστήριο» για όλη την Ευρώπη, όπου υιοθετούνται και ελέγχονται «λύσεις» προτού επιβληθούν σε άλλες χώρες».

Πεθαίνοντας στο γέλιο

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε και για το νέο του ντοκιμαντέρ, που είναι προγραμματισμένο να προβληθεί και στο Στρασβούργο το Οκτώβριο. Αναφερόμενος ειδικά στη μεγάλη φάρσα που περιέχεται σ’ αυτό και την οποία διοργάνωσε ο ίδιος στο Ευρωκοινοβούλιο με τη συμμετοχή των Αμερικανών ακτιβιστών, Yes Men, είπε:

«Θέλαμε να κάνουμε κάτι ενάντια στον πόλεμο. Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, η Γαλλία αντέδρασε βομβαρδίζοντας τη Συρία. Πόλεμος στον πόλεμο δηλαδή, ένας φαύλος κύκλος. Αν οργανώναμε μια κλασική συνέντευξη Τύπου για να καταγγείλουμε τον πόλεμο δε θα ερχόταν κανείς. Ούτε τα μέσα ενημέρωσης, ούτε καν οι βοηθοί μας. Οργανώσαμε λοιπόν μια «άλλη» συνέντευξη Τύπου. Σε αυτήν εμφανίστηκε ένας «ειδικός του αντιτρομοκρατικού πολέμου» και αποδόμησε όλα τα τρέχοντα παραδοσιακά επιχειρήματα του «αντιτρομοκρατικού αγώνα». Και πρότεινε μια άλλη λύση (αυτή ήταν η πλάκα): «στολές διάσωσης μόνο για πλούσιους»! Η είδηση έγινε πρωτοσέλιδο στον βελγικό Τύπο την επομένη κι εμείς έτσι υπογραμμίσαμε ότι ο πόλεμος δεν είναι η απάντηση στο πρόβλημα.

Μετά από το γεγονός, πολύς κόσμος από το κοινοβούλιο με έβρισκε και μου έλεγε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε περισσότερο αυτόν τον τρόπο δράσης που δεν είναι παραδοσιακός και που θα κάνει τους ανθρώπους να γελάσουν, αλλά και να σκεφτούν την ουσία του προβλήματος». […] Το γέλιο είναι ένα πολύ αποτελεσματικό πολιτικό όπλο. Όπως έλεγε ο Cavanna, o ιδρυτής του Charlie Hebdo, «το χιούμορ είναι σα γροθιά στο πρόσωπο». Έτσι άλλωστε εξηγείται το γεγονός ότι δυο τρελοί φονιάδες δολοφόνησαν μια ολόκληρη ομάδα σκιτσογράφων επειδή έκανε χιούμορ».

 


(Visited 62 times, 1 visits today)

Read more:
212099-pattakos
Χωρίς τον Παττακό, ίσως να μην είχε γίνει πραξικόπημα. Του Στ. Κούλογλου -TVXS Άρθρο

Έμοιαζε σαν τον κλόουν της χούντας, που με τον τρόπο ή τα σπασμένα αγγλικά με τα οποία πετούσε τις πιο...

Close