Συνέντευξη Κούλογλου στο ραδιόφωνο του Alpha

Permalink

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο ραδιόφωνο του Alpha, ο Στέλιος Κούλογλου μίλησε στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου για τις αλλαγές της νομοθεσίας υπέρ των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την πρόταση του προέδρου της ΝΔ περί σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του Noor 1, την εκταμίευση της δόσης, αλλά και τις πρόσφατες συζητήσεις για το σχέδιο Βαρουφάκη για παράλληλο νόμισμα.

 

Whistleblowers – Big Four

 

Ειδικότερα για τις προσπάθειες, οι οποίες γίνονται για ένα νέο πλαίσιο προστασίας των whistleblowers -θέμα που στην Ελλάδα έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις λόγω των εξελίξεων στην υπόθεση Novartis-, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι, «Πρέπει ν’ αλλάξει η νομοθεσία, πρέπει να εμπλουτιστεί».

Εξήγησε ότι σήμερα προβλέπεται ανεπαρκής προστασία για τους δημόσιους υπαλλήλους που θα θελήσουν να καταγγείλουν παραβιάσεις, αλλά καθόλου για τους ιδιωτικούς. Όπως ανήγγειλε, σε συνέδριο για την καταπολέμηση της διαφθοράς που διοργανώνεται την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα, θα τεθεί το θέμα της ανάγκης να αλλάξει η νομοθεσία και να συμπεριλάβει φυσικά και τους υπαλλήλους ιδιωτικών εταιριών.

«Έχουμε αρχίσει να ερευνούμε στο ΕΚ πολύ συστηματικά – προχτές κυκλοφόρησε και η έρευνα για τη φοροδιαφυγή παγκοσμίως. Κάναμε μια μεγάλη μελέτη για τις εταιρίες λογιστικού ελέγχου, τις τέσσερις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες που υποτίθεται ότι ελέγχουν ενώ στην πραγματικότητα είναι μέρος του προβλήματος αντί να είναι μέρος της λύσης. Ανακαλύψαμε πολλά. Καταρχάς, ότι η μεγάλη δραστηριότητά τους και οι περισσότεροι υπάλληλοι τους βρίσκονται σε φορολογικούς παραδείσους για να διευκολύνουν τους πελάτες τους να φοροδιαφεύγουν. Έχουμε εταιρίες που είναι σαν περιστρεφόμενη πόρτα – από τη μία ελέγχουν κι από την άλλη ξαναμπαίνουν στο κόλπο. Είναι απίστευτο! Πρόκειται για μια εμπεριστατωμένη έρευνα που η ευρωομάδα της Αριστεράς ζήτησε να γίνει στο πλαίσιο της ενασχόλησης με τα Panama Papers, αυτό το μεγάλο σκάνδαλο φοροδιαφυγής».

«Η διαφθορά», πρόσθεσε, «είναι μια πολύ μεγάλη κοινωνική αδικία διότι απ’ αυτήν ωφελούνται πάρα πολύ λίγοι σε βάρος των πολλών που πληρώνουν εμμέσως το χρήμα αυτό με πρόσθετους φόρους – όλα αυτά που έχουμε ζήσει και στην Ελλάδα δηλαδή. Οι πολυεθνικές εταιρίες, που έχουν παντού υποκαταταστήματα και θυγατρικές, κάνουν κόλπα, μεταφέροντας όλα τα κέρδη τους σε μία χώρα με χαμηλή φορολογία. Έτσι, αντί να πληρώσουν δισεκατομμύρια σε φόρους που τους αναλογούν, δεν πληρώνουν δραχμή».

Ολοκληρώνοντας, ανέφερε ότι «υπάρχουν αντιδράσεις από αρκετές χώρες -και χώρες της ΕΕ- σε ένα απλό αίτημα που έχουμε θέσει, ότι κάθε εταιρία θα πρέπει να φορολογείται σε κάθε χώρα στην οποία δραστηριοποιείται κι έχει κέρδη».

Η υπόθεση Noor 1

Αναφορικά στην πρόταση της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή σχετικά με τις επαφές του κ. Καμμένου με τον ισοβίτη κ. Γιαννουσάκη, ο Στ. Κούλογλου δήλωσε ότι το γεγονός δεν αποτελεί λόγο για σύγκλησή της. Εξέφρασε ωστόσο την έκπληξη και τη δυσπιστία του για το αγαθό των προθέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Γι΄αυτόν το λόγο δε μας πιστεύει κανένας. Ό,τι και να γίνεται, ο κόσμος δεν πιστεύει πια τίποτα γιατί δεν υπάρχει μια τίμια, συστηματική ενασχόληση με βασικά θέματα. Ξαφνικά “ανακαλύπτουμε” κάτι λόγω πολιτικών κινήτρων, το οποίο εξαφανίζεται, μετά ξαναεμφανίζεται κι ο κόσμος σου λέει, “όλοι αυτοί κάποιο παιχνίδι παίζουν, είναι βρώμικοι”. Aυτό διευκολύνει πολύ την απαξίωση του συστήματος συνολικά. Δηλαδή, ανεξάρτητα απ’ το αν ο Καμμένος χειρίστηκε σωστά την υπόθεση, μπορεί να πιστέψει κανείς ότι η αξιωματική αντιπολίτευση παίζει σοβαρό και τίμιο παιχνίδι, όταν δεν έχει πει τίποτα για τους οκτώ περίεργους θανάτους αλλά έχει αναφέρει μόνο τον Καμμένο; Επιπλέον μου κάνει εντύπωση ότι έχει πάρει πολύ ανοιχτά πάνω της την υπόθεση υπεράσπισης του κ. Μαρινάκη και φοβάμαι ότι τελικά αυτό δεν κάνει καλό ούτε στον κ. Μαρινάκη».

Η εκταμίευση της δόσης

Σχετικά με την αποδέσμευση της δανειακής δόσης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν τις 31 Ιουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε τα ακόλουθα:

«Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει καθυστέρηση και δε νομίζω ότι κανείς θα ήθελε τώρα ν’ ανοίξει καινούργια μέτωπα. Από εκεί και πέρα, το θέμα δεν έχει τελειώσει. Θα πρέπει μετά τη δόση, όλες αυτές τις συμφωνίες που έχουν γίνει να υλοποιηθούν. Αν δεν υλοποιηθούν, θ’ αρχίσουν, αυτοί που «την έχουν στημένη» στη γωνία, να θέτουν καινούργια θέματα με πρόσχημα ότι δεν εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα ή καθυστερεί η εφαρμογή τους. Δηλαδή στην τρίτη αξιολόγηση –η οποία δεν αφορά δημοσιονομικά μέτρα αλλά τον έλεγχο της εφαρμογής των συμφωνηθέντων- θα έχουμε πρόβλημα. Η κυβέρνηση τώρα, απ’ τη στιγμή που αποφάσισε να πάει σ’ αυτό το δρόμο, πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες – όχι για παραπάνω πράγματα αλλά όχι και για λιγότερα».

Το plan Β του Γ. Βαρουφάκη

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο Στ. Κούλογλου, «Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις “βαρουφακειάδας” που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

«Δεν υπήρχε κανένα σχέδιο Β», ανέφερε. «Η κυβέρνηση πήγε το 2015 σε διαπραγματεύσεις, πιστεύοντας ότι θα έλεγε το σωστό πράγμα στη Μέρκελ -ότι για να γίνει αποπληρωμή του χρέους πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη-,  λες κι οι δανειστές δεν το ΄χαν σκεφτεί ποτέ και θα λέγανε «μπράβο ρε παιδιά, ευτυχώς που το σκεφτήκατε» και θα έκαναν την υποχώρηση.. Όταν έγινε όλη αυτή η κρίση με κορύφωση το καλοκαίρι του ’15, βγήκε ο Κρούγκμαν, ο Αμερικανός νομπελίστας που υποστήριζε μέχρι τότε την ελληνική κυβέρνηση, και έγραψε στους ΝΥΤ ότι, «μου είναι αδύνατο να καταλάβω πώς η κυβέρνηση είχε πάει χωρίς να έχει plan B». Αυτό το διάβασε ο Βαρουφάκης και “ανακάλυψε” ότι είχε κάποτε συζητήσει με κάποιους σε κάποιο γραφείο για ένα plan B με ένα παράλληλο νόμισμα. Δεν υπήρξε κανένα plan B, αλλά και για να υπάρξει, δηλαδή να πεις στον κόσμο, “δεν θα έχετε ευρώ, θα έχετε κάποιο εικονικό νόμισμα ή ομόλογα”, θα πρέπει να τον έχεις προετοιμάσει από χρόνια. Αυτό, αν το λέγανε σοβαρά, θα κατέληγε σε πραξικόπημα. Θυμάστε ότι το καλοκαίρι του ’15, η χώρα ήταν χωρισμένη στα δύο: σ’ αυτούς που μένουν Ευρώπη και στους άλλους που κατηγορούνταν ότι θέλουν να φύγουν απ’ την Ευρώπη. Φανταστείτε τώρα μια κυβέρνηση που θα έλεγε. “δε θα έχουμε ευρώ στο εξής, αλλά θα έχουμε κάποιο άλλο νόμισμα”. Αυτά είναι αστεία πράγματα».
 


(Visited 102 times, 1 visits today)

Read more:
Screen Shot 2018-06-21 at 14.56.07
Κούλογλου για συνέντευξη Τσίπρα: Όταν έχεις καθαρά χέρια, έχεις και καθαρό μυαλό

«Όταν έχεις καθαρά χέρια, έχεις και καθαρό μυαλό», σχολίασε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του news247 και στους...

Close