Ερώτηση Κούλογλου προς Επιτροπή για τις φρικαλεότητες στη θαλάσσια οδό Λιβύης-Ιταλίας

Permalink

Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Στέλιος Κούλογλου για τις απάνθρωπες και παράνομες πρακτικές που εφαρμόζει η λυβική ακτοφυλακή, προκειμένου να ανακόψει τη ροή προσφύγων στην οδό Λιβύης-Ιταλίας.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απέστειλε την ερώτηση με αφορμή δημοσίευμα-μαρτυρία  Έλληνα διασώστη στην Εφημερίδα των Συντακτών, που κάνει λόγο ακόμη για πυροβολισμούς εν ψυχρώ προσφύγων στα διεθνή ύδατα από την λιβυκή ακτοφυλακή, ρωτά την Κομισιον για τη συνεργασία της με το «λιβυκό λιμενικό».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με μαρτυρία ενός διασώστη, αυτόπτη μάρτυρα [1], το «λιβυκό λιμενικό» πυροβολεί εν ψυχρώ τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που προσπαθούν να έρθουν στην Ευρώπη μέσω της θαλάσσιας οδού Λιβύης-Ιταλίας. Οπλισμένοι άνδρες εισβάλλουν στις βάρκες, χτυπούν και ληστεύουν τους πρόσφυγες και τους μεταφέρουν με τη βία στη Λιβύη, παρότι βρίσκονται σε διεθνή ύδατα. «Οι Λίβυοι σημάδευαν απευθείας τους ανθρώπους», περιγράφει ο μάρτυρας. «Ενας Μαροκινός αψήφησε τα όπλα και πήδηξε στη θάλασσα χωρίς σωσίβιο. Οι Λίβυοι δεν έκαναν καμιά ενέργεια διάσωσης, τον άφησαν να πνιγεί». Όσοι επιστρέφουν στη Λιβύη πωλούνται ως σκλάβοι και οι γυναίκες εκπορνεύονται.

Οι Λίβυοι παραστρατιωτικοί χρηματοδοτούνται από την ΕΕ με βάση την συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της  Μάλτας,  τον Φεβρουάριο του 2017, που προβλέπει επίσης την εκπαίδευση, τον εξοπλισμό και την υποστήριξη της Λιβυκής Ακτοφυλακής. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, καθώς από τον Απρίλιο, το ιταλικό Λιμενικό και η Frontex έχουν μειώσει δραστικά τον αριθμό των διαθέσιμων πλοίων τους.  Οι διασωστικές οργανώσεις έχουν αφεθεί μόνες τους, τη στιγμή που δέχονται ολομέτωπη επίθεση από τα μέσα ενημέρωσης με κατασκευασμένες ειδήσεις, φωτομοντάζ και πλαστά στοιχεία.

Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Είναι ενήμερη για τη συμπεριφορά του«λιβυκού λιμενικού» και πως τις σχολιάζει ;
  2. Συμφωνεί με τη θέση του ιταλικού κράτους πως οι διασωστικές οργανώσεις αποτελούν πόλο έλξης μεταναστών και προσφύγων;
[1] http://www.efsyn.gr/arthro/agorazontas-enan-metanasti-sklavo-sti-livyi-soy-dinoyn-kai-harti


(Visited 55 times, 1 visits today)

Read more:
43976944790_eadb2e49ac_k
Ερώτηση Κούλογλου στην Κομισιόν για μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και Τουλουπάκη

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σχετικά με τις απειλές που δέχονται οι μάρτυρες...

Close