Στ. Κούλογλου: Η διεθνής εικόνα της Ελλάδας ήταν κακή γιατί καταγγείλαμε τον εαυτό μας

Permalink

Τις ανησυχίες του για τις διεθνείς εξελίξεις , ιδίως σε ό,τι αφορά την Βόρειο Κορέα, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό των Ιωαννίνων, «Βήμα». «Yπήρχε μια ισορροπία τρόμου τη περίοδο του – κακού βεβαίως – Ψυχρού Πολέμου, όταν η μια υπερδύναμη γνώριζε πως εάν επιτεθεί στην αντίπαλη θα καταστρεφόταν και η ίδια. Σήμερα δεν έχουμε τον ίδιο συσχετισμό», δήλωσε.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε πως η Βόρειος Κορέα είναι μια μικρή χώρα που προβαίνει σε απαράδεκτες και προκλητικές ενέργειες αλλά για λόγους αυτοάμυνας.  Από την άλλη οι ΗΠΑ έχουν για Πρόεδρο έναν άνθρωπο που έχει τόσο προσωπικά θέματα όσο και πολιτικά προβλήματα. Τον Τράμπ «τον συμφέρει για πολιτικούς λόγους να υπάρχει η ένταση: έχει την χαμηλότερη δημοτικότητα στην ιστορία των Αμερικανών Προέδρων μετά από τόσο λίγο χρονικό διάστημα. Κάθε στρατιωτική ένταση έχει δείξει στις ΗΠΑ ότι συσπειρώνει τον κόσμο – και τα ΜΜΕ δυστυχώς – γύρω από το πρόσωπο του Προέδρου», δήλωσε ο Στ. Κούλογλου, προσθέτοντας πως ο φαύλος κύκλος των απειλών, των πυραύλων και της απουσίας διπλωματίας μπορεί να αποβεί μοιραίος.

Σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία, ο ευρωβουλευτής τόνισε ότι ο Ερντογάν είναι πλέον ανεξέλεγκτος «και πολύ φοβάμαι πως στο εσωτερικό της χώρας του προχωρά προς μια δικτατορία. Υπάρχει βέβαια το κοινοβούλιο ακόμη, όμως οι συλλήψεις είναι πάρα πολλές, η φίμωση του Τύπου είναι μεγάλη, όπως και η φίμωση της αντιπολίτευσης. Αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την δυτική Δημοκρατία, ούτε όμως και με την Δημοκρατία που ο ίδιος ο Ερντογάν βοήθησε να στηθεί στην Τουρκία από το 2000 και μετά».

Κληθείς να σχολιάσει τη πολιτική σύγκρουση των προηγούμενων ημερών με την προσπάθεια συσχέτισης του κομουνισμού με τον ναζισμό, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου επανέλαβε πως η προσπάθεια αυτή  βιάζει την ιστορία της χώρας. Είναι καταδικαστέα και εξελίχθηκε σε πανωλεθρία για την αξιωματική αντιπολίτευση». Σχολίασε, δε, πως πρέπει «να επικρατήσει σε αυτή την χώρα από όλες τις πλευρές μια σοβαρότητα. Υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία μπορεί κανείς να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση αλλά αυτά δεν μπορούν να είναι ο Μαδούρο ή αν ο Τσίπρας έκανε το καλοκαίρι διακοπές ή τις φωτιές ή το συνέδριο της Εσθονίας! Οι πυρκαγιές είναι πράγματι ένα πρόβλημα και πρέπει από κοινού να δούμε τι θα κάνουμε. Αυτός ο διχασμός, που συνεχίζεται και οξύνεται, δεν οδηγεί πουθενά. Σαν χώρα έχουμε πληρώσει ακριβά τους διχασμούς».

Όσον αφορά τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, ο Στέλιος Κούλογλου είπε πως «η εικόνα της χώρας μας δεν ήταν καλή από το 2009 και μετά για διάφορους λόγους. Κυρίως γιατί είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που καταγγείλαμε τον εαυτό μας – και μάλιστα δυο φορές. Πρώτα με την απογραφή Αλογοσκούφη το 2004 που είπε διεθνώς πως η προηγούμενη κυβέρνηση μας έβαλε με ψεύτικα στοιχεία στην ΟΝΕ και κατόπιν το 2009-2010 η τότε κυβέρνηση του κ.  Παπανδρέου είχε πει με τη σειρά της ότι η προηγούμενη είχε πει ψέματα και πως είμαστε διεφθαρμένοι. Στην εικόνα της χώρας δεν βοήθησε και η διαπραγμάτευση που έγινε το 2015 με τον κ. Βαρουφάκη». Όμως, όπως προσέθεσε, «τα τελευταία δυο χρόνια η εικόνα έχει αλλάξει δραματικά προς το καλύτερο. Αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις υψηλών αξιωματούχων, όπως ο Γιούνκερ και ο Πιερ Μοσκοβισί. Ακόμη και η Μέρκελ δήλωσε πως η κατάσταση βελτιώθηκε!»

Ερωτηθείς εάν έχοντας δει πλέον τα πράγματα από «τα μέσα» είναι πιο κοντά στον ευρωσκεπτικισμό ή όχι, ο Στέλιος Κούλογλου απάντησε πως «πολλές φορές και εγώ αγανακτώ. Οι ηγετικοί κύκλοι της Ευρώπης κατόπιν των γερμανικών οδηγιών παίρνουν αποφάσεις που έχουν οδηγήσει σε αποσχιστικές τάσεις, όπως με το Brexit. Περιμέναμε πολλοί μετά από το βρετανικό δημοψήφισμα ότι θα ακούσουμε στην Ευρώπη φωνές αλλαγής πορείας. Όμως δεν έγινε αυτό μας προβληματίζει για το μέλλον». Παρόλα αυτά ότι οι γερμανικές εκλογές ίσως σημάνουν και την απόφαση της Γερμανίας «να συνειδητοποιήσει την ιστορική της ευθύνη και να δουλέψει προς την καλύτερη κατανομή και εξισορρόπηση των κερδών εντός της ΕΕ». «Η Ευρώπη έχει προβλήματα», είπε ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου αλλά πρόσθεσε: «Όμως εάν δεν υπήρχε θα έπρεπε να την ανακαλύψουμε».


(Visited 170 times, 1 visits today)

Read more:
356451-istorikolefkoma045.jpeg
Όταν το μυστρί είναι στο DNA

Το μυστρί του Παττακού είχε τροφοδοτήσει δεκάδες ανέκδοτα στη διάρκεια της δικτατορίας. Ο αρχιχουντικός συνεργάτης του Παπαδόπουλου, κυκλοφορούσε ανά την...

Close