Περί τρομοκρατίας κι άλλων

Permalink

«Πεθαίνοντας στο γέλιο»: ένα ντοκιμαντέρ που διηγείται τέσσερις ιστορίες, τρεις κωμικές και μια τραγική, την επίθεση στη «Charlie Hebdo». Ο σκηνοθέτης και δημοσιογράφος, αλλά και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου έχει φτιάξει ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ (αν και κάποιες στιγμές, μοιάζει να μην ισορροπεί κινηματογραφικά), το οποίο το παρουσίασε το απόγευμα της Κυριακής και στο γιαννιώτικο κοινό.

Το κυριότερο ζήτημα που θέτει, είναι η τρομοκρατία και ο τρόπος με τον οποίο η ευρωπαϊκή κοινότητα την αντιμετωπίζει (ή καλύτερα δεν την αντιμετωπίζει). Στο ντοκιμαντέρ, καταγράφεται και η αντιπολεμική φάρσα που διοργάνωσε ο Στέλιος Κούλογλου μαζί με τους αμερικανούς ακτιβιστές «Yes Men» τον Ιανουάριο του 2016 μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Andy Bichlbaum των Yes Men, ως διευθύνων σύμβουλος ιδιωτικής εταιρείας, παρουσίασε σε (στημένη) συνέντευξη Τύπου μια τεράστια αμυντική σφαίρα, μέσα στην οποία εύποροι χρήστες μπορούν να βρουν καταφύγιο από τρομοκρατικές επιθέσεις και κάθε είδους ακραίο φαινόμενο. Η φάρσα έτυχε μεγάλης δημοσιότητας από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Όπως ανέφερε ο κ. Κούλογλου, η επίδραση της φάρσας ήταν μεγάλη στη βελγική κοινωνία, η οποία τα τελευταία χρόνια βιώνει μια άλλη πραγματικότητα (έντονη παρουσία αστυνομικών στους δρόμους, αυξημένοι έλεγχοι κ.λπ.). Ο ευρωβουλευτής μετέφερε τα χαρακτηριστικά λόγια του ιδιοκτήτη του σπιτιού του: «Θέλουν να μας κάνουν Λατινική Αμερική, με τα όπλα να βρίσκονται παντού».

Με το ντοκιμαντέρ, ο κ. Κούλογλου ήθελε να μιλήσει για την ανάγκη να εντοπιστούν οι πραγματικές αιτίες της τρομοκρατίας, καθώς μέχρι στιγμής τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί, είναι αναποτελεσματικά. Και σίγουρα, όπως είπε, η τρομοκρατία δεν νικιέται με πολέμους. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε άλλο παρά δείχνει έτοιμη και ώριμη να συζητήσει για την τρομοκρατία. Αντιθέτως, συζητά για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.

Στη συζήτηση που είχε με το κοινό, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή καμία χώρα δεν μπορεί να πει ότι δεν κινδυνεύει από την τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους –ούτε η Ελλάδα. Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Κούλογλου επισήμανε ότι ναι μεν το Ισλαμικό Κράτος κινείται κατά ορισμένων χωρών (λόγω των πολέμων στη Συρία κ.λπ.) αλλά πάντα υπάρχουν φανατισμένοι που δρουν μόνοι τους, με το Ισλαμικό Κράτος να αναλαμβάνει εκ των υστέρων την ευθύνη.

Κατά την εκδήλωση, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε και το νέο του βιβλίο με τίτλο «Μαρτυρίες από τη δικτατορία και την αντίσταση» λέγοντας ότι «αποτελεί μια προσπάθεια να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι για τη δικτατορία, για την οποία υπάρχει τελευταία μια τάση ωραιοποίησής της, ότι δήθεν βοήθησε στον εκσυγχρονισμό της χώρας… Βλέπουμε και τη ΝΔ να κυριαρχείται από τη γραμμή του Άδωνι Γεωργιάδη». Στο βιβλίο καταγράφονται μοναδικές μαρτυρίες για την επτάχρονη δικτατορία.

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ και του βιβλίου, την οποία διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη και Γιάννης Στέφος.

*Της Βαρβάρας Αγγελή, από το typos-i.gr


(Visited 123 times, 1 visits today)

Read more:
345861-epitelike_etoimoteta
Επιτελική ετοιμότητα…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close