Stop The Machine: Τα «κρυμμένα θύματα της βιομηχανίας τροφίμων» στο Ευρωκοινοβούλιο

Permalink

Σύμφωνα με την Σύμβαση του ΟΗΕ για την Βιοποικιλότητα, ο βασικός παράγοντας που οδηγεί τα είδη σε εξαφάνιση είναι η παραγωγή τροφής. Έτσι οι ευρωβουλευτές Anja Hazekamp και Στέλιος Κούλογλου οργανώνουν στο Ευρωκοινοβούλιο μια έκθεση που σκοπεύει να αναδείξει τα κρυμμένα θύματα της βιομηχανίας τροφίμων.

Η έκθεση Stop The Machine, που θα διαρκέσει από τις 4 έως τις 8 Σεπτεμβρίου, θα επιχειρήσει να αποδείξει ακριβώς αυτή την διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ελπίζει να παρακινήσει το κοινό να αναλάβει δράση απέναντι σε αυτό, που οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι αποτελεί «μια από τις μεγαλύτερες απειλές προς την άγρια ζωή σήμερα»: την ανεξέλεγκτη καλλιέργεια της γης προκειμένου να παραχθεί τροφή.

Η έκθεση βασίζεται στα στοιχεία που συνέλεξε κατά την πολυετή του έρευνα ο Philip Lymbery, πρόεδρος της οργάνωσης Compassion in World Farming, και τα παρουσίασε στο βιβλίο του «Dead Zone: Where the Wild Things Were».

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, τα δυο τρίτα των ειδών απειλούνται σήμερα από την ζήτηση για τροφή παγκοσμίως. Τα τελευταία σαράντα χρόνια, τα είδη του ζωικού βασιλείου, είτε πρόκειται για θηλαστικά, για πουλιά, για ερπετά είτε για αμφίβια και ψάρια, μειώνονται με ρυθμό 1000 φορές μεγαλύτερο από ότι θα συνέβαινε φυσικά. Επίσης, το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών δίνεται ως τροφή σε ζώα που εκτρέφονται με βιομηχανικές μεθόδους. Μάλιστα, στα σιτηρά αυτά έχουν χορηγηθεί μεγάλες ποσότητες αγροχημικών ουσιών, που περνούν στα ζώα και κατόπιν στον άνθρωπο. «Πρέπει να καταλάβει ο καταναλωτής ότι το φτηνό κρέας παράγεται επίσης φτηνά», σχολιάζει η οργάνωση CiWF.

Κατά τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα πραγματοποιηθούν στις 5 Σεπτεμβρίου στο Ευρωκοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές Anja Hazekamp, Στέλιος Κούλογλου και Eleonora Evi, όπως επίσης και ο ίδιος ο Philip Lymbery, θα προτείνουν εναλλακτικές λύσεις και θα εξηγήσουν πως η εκτεταμμένη εκμετάλλευση της γης έχει οδηγήσει την άγρια ζωή σε εξαφάνιση, διώχνοντας τα ζώα από τις φωλιές τους αφού συχνά είναι αναγκαίο να εξασφαλισθούν νέες εκτάσεις προς καλλιέργεια. Φυσικά αυτό δεν αφήνει ούτε τον άνθρωπο ανεπηρέαστο, καθώς η υπερεκμετάλλευση των εδαφών έχει επιπτώσεις και στο περιβάλλον επιβαρρύνοντας την κλιματική αλλαγή.

stopthemachineposter


(Visited 98 times, 1 visits today)

Read more:
374091-monoi
Μόνοι…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close