Στ. Κούλογλου: Η ακροδεξιά διαδίδεται όπως η πανούκλα

Permalink

Θετικές χαρακτηρίζει τις προτάσεις Μακρόν για την Ευρωζώνη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην εναρμόνιση της φορολογικής νομοθεσίας και στην επανεκκίνηση του φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

«Στη σωστή κατεύθυνση πιστεύω ότι είναι και τα μέτρα εκδημοκρατισμού της Ευρωζώνης που τώρα διοικείται άτυπα από το Eurogroup, ένα όργανο το οποίο δεν έχει καμία νομική ή θεσμική υπόσταση, με τη δημιουργία του Κοινοβουλίου της Ευρωζώνης που προτείνει ο Γάλλος πρόεδρος», σημειώνει ο κ. Κούλογλου

Το μεγάλο πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι μετά τις γερμανικές εκλογές το Βερολίνο θα είναι πιο δύσκολο να αποδεχθεί τις προτάσεις, γιατί κερδισμένοι των εκλογών είναι τα κόμματα εκείνα που έχουν υιοθετήσει τον οικονομικό εθνικισμό της Γερμανίας, τον νέο εθνικισμό, που δεν είναι πολιτικός, αλλά οικονομικός.

«Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες με τους οποίους πιθανότατα η κυρία Μέρκελ τώρα θα σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού είναι σε αυτή την κατεύθυνση, κινούνται δηλαδή στο κλίμα του οικονομικού εθνικισμού όπως και ακόμα και η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία, που δεν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση, κινείται όμως στο ίδιο κλίμα και το σκορ της επηρεάζει τις εξελίξεις. Και η κα Μέρκελ, επειδή δεν έχει καμία στρατηγική για την Ευρώπη η ίδια, θα επηρεαστεί πάρα πολύ από τις τακτικές συμμαχίες και τους ελιγμούς τους οποίους πολύ καλά ξέρει να κάνει με τους πιθανούς συμμάχους. Άρα είναι αβέβαιο το μέλλον, ας ελπίσουμε ότι οι προτάσεις του Μακρόν με τη συμβολή και της Κομισιόν η οποία κινείται στην ίδια κατεύθυνση, αλλά και άλλων μεγάλων χωρών της Ευρώπης όπως πχ Ιταλία και Ισπανία θα μπορέσουν να γίνουν τελικά αποδεκτές και από το Βερολίνο».

Σχολιάζοντας την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Κούλογλου σημείωσε πως αυτή δεν οφείλεται στο προσφυγικό, αλλά κυρίως στις πολιτικές λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί και έχουν δημιουργήσει νέα κοινωνικά στρώματα ανθρώπων οργισμένων, που ζουν σε συνθήκες ανασφάλειας, χωρίς σταθερή εργασία, σταθερή ασφάλιση.

«Αυτό δημιουργεί τις βάσεις για την άνοδο της ακροδεξιάς, η οποία είναι σαν την πανούκλα, διαδίδεται», είπε χαρακτηριστικά.

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη στο CNN Greece:

 


(Visited 142 times, 1 visits today)

Read more:
sassoli
Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου Σασσόλι: Η ελληνική επανάσταση του 1821 έδωσε ορμή ελευθερίας σε όλη την Ευρώπη

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ Σασόλι, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην Ολομέλεια του Μαρτίου, έκανε ειδική αναφορά στην...

Close