Κούλογλου από την Καταλονία: O Ραχόι έκοψε κάθε γέφυρα με την Βαρκελώνη

Permalink

Από την Καταλονία, όπου βρίσκεται ως ανεξάρτητος εκλογικός παρατηρητής, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στο ρωσικό δίκτυο RT, δήλωσε πως «η κυβέρνηση της Μαδρίτης έχει κόψει κόψει κάθε γέφυρα με την Βαρκελώνη. Ο Ραχόι έχει βλάψει σοβαρά τις σχέσεις της Μαδρίτης με την Καταλονία χρησιμοποιώντας τακτικές βίας».

«Αυτά που συμβαίνουν είναι πρωτοφανή για την σύγχρονη δημοκρατία της Ισπανίας. Δεν πρόκειται πλέον για ένα κανονικό δημοψήφισμα. Η εικόνα αυτή είναι επιζήμια τόσο για την Βαρκελώνη, την Ισπανία, όσο και συνολικά για την Ευρώπη», είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ακόμη, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών, εξέφρασε φόβους ότι όσο περνάει η ώρα τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ χειρότερα. «Μέχρι στιγμής έχουμε δει συγκρούσεις με την αστυνομία που χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες, κατασχέσεις εκλογικού υλικού, χακάρισμα του συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, και άλλα. Φοβάμαι ότι αυτή η πολιτική αναμέτρηση θα κάνει τα πράγματα χειρότερα και η βια θα κλιμακωθεί», εξήγησε ο Στ. Κούλογλου υπογραμμίζοντας όμως, πως την ίδια στιγμή αυτό που συμβαίνει στην Βαρκελώνη είναι «μια γιορτή της Δημοκρατίας. Ο κόσμος σχηματίζει ουρές για να ψηφίσει παρά την βροχή και την ένταση. Η Μαδρίτη θα έπρεπε να είχε χρησιμοποιήσει άλλη τακτική, αφήνοντας τον κόσμο να ψηφίσει και προωθώντας τον διάλογο, όμως φαίνεται αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μέσο για να εμποδίσει την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος».

Όπως περιέγραψε ο Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real FM, «πλέον δεν μιλάμε για δημοψήφισμα ‘ναι ή όχι’ στην ανεξαρτησία, αλλά για ένα δημοψήφισμα ‘ναι ή όχι’ στην δημοκρατία. Άνθρωποι που μέχρι προηγούμενη βδομάδα ήταν έναντιοι στην ανεξαρτησία, σήμερα ψηφίζουν ‘ναι’ εξαιτίας αυτών των γεγονότων». Σύμφωνα με την ανάλυση του ευρωβουλευτή, όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση της Μαδρίτης είχε κάνει κάποιους ελιγμούς, όπως «δίνοντας εκ νέου την ανεξαρτησία στην Καταλονία, που είχε κερδίσει το 2006 και της αφαιρέθηκε το 2010, αρχίζοντας έτσι έναν ειρηνικό διάλογο. Υπάρχουν, όμως, πολιτικές σκοπιμότητες και από τις δυο πλευρές για την κλιμάκωση αυτή. Η μεγάλη ευθύνη βέβαια επιρρίπτεται στην Μαδρίτη που θέλει να στρέψει την προσοχή μακριά από τα σκάνδαλα διαφθοράς και την λιτότητα».

Ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου δήλωσε ότι θα ήθελε η Ευρωπαΐκή Ένωση να παρέμβει χωρίς να πάρει θέση για να διευκολύνει τον διάλογο και να προστατεύσει την δημοκρατική διαδικασία από τα πρωτοφανή αυτά γεγονότα. «Εάν είχε κάνει το ίδιο ο Μαδούρο στη Βενεζουέλα θα έχει ξεσπάσει διεθνής κατακραυγή, με ψηφίσματα και καταδικαστικές αποφάσεις να φθάνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες. Τώρα σιωπά. Βλέπουμε, δυστυχώς, ότι υπάρχουν διαφορετικές αντιμετωπίσεις. Όμως, θέλουμε μία Ευρώπη που να τους αντιμετωπίζει όλους ισότιμα και να σέβεται τις δημοκρατικές διαδικασίες, όπου και αν πραγματοποιούνται».

Την ίδια στιγμή, όπως ανέλυσε, το δημοψήφισμα έχει και βαθύτερες ευρωπαϊκές προεκτάσεις αφού «αντί να πηγαίνουμε προς μια πιο ενωμένη Ευρώπη, βλέπουμε να αναπτύσσονται νέα σύνορα».

Ακούστε εδώ ολόκληρες τις συνεντεύξεις:


(Visited 601 times, 1 visits today)

Read more:
102fm
Κούλογλου: Τα 6 δις της Τουρκίας για τους πρόσφυγες να δοθούν στην Ελλάδα

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Στέλιος Κούλογλου στην δημοσιογράφο Ασπασία Βούζη και τον ρ/σ της ΕΡΤ3 102FM, αναφέρθηκε στην αλλαγή των σχέσεων Τουρκίας –...

Close