Παρουσίαση βιβλίου «Μαρτυρίες από τη Δικτατορία και την Αντίσταση» και εγκαίνια έκθεσης «Ο άγνωστος λιμός: Αθήνα 1941-1942» στο Δήμο Αιγάλεω (6/10/17)

Permalink

Το νέο βιβλίο του Στέλιου Κούλογλου, «Μαρτυρίες από την Δικτατορία και την Αντίσταση» (εκδ. Εστία), θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, στις 20:00, στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικό Μολύβι – Γ. Βρανάς”, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του “Μήνα Αντιφασιστικής Μνήμης και Συνείδησης” προς τιμή των θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Αιγάλεω (29 Σεπτεμβρίου 1944).

Στην παρουσίαση θα μιλήσουν ο Κώστας Αρβανίτης, διευθυντής του ραδιοσταθμού 247, ο Γιάννης Βρακάς, μαθηματικός – στέλεχος του αντιδικτατορικού κινήματος και ο συγγραφέας Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το βιβλίο περιλαμβάνει μοναδικές μαρτυρίες για την επτάχρονη δικτατορία: διηγήσεις στενών συνεργατών του δικτάτορα Παπαδόπουλου για τον τρόπο που οργανώθηκε το πραξικόπημα αλλά και των ανθρώπων που ξεκίνησαν την αντίσταση, βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν ή είδαν συναγωνιστές και συγγενείς τους να δολοφονούνται από τη χούντα.

Στα ίδια πλαίσια και την ίδια ημέρα θα γίνουν επίσης τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τον τίτλο «Ο άγνωστος λιμός: Αθήνα 1941-1942».

Μέσα από 40 φωτογραφίες, η έκθεση αποτυπώνει το μεγάλο λιμό της Αθήνας του πρώτου χρόνου της γερμανικής Κατοχής και είναι ένας φόρος τιμής στους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς του, αλλά και στους εκατοντάδες χιλιάδες που πέθαναν στη διάρκεια της Κατοχής.

Afissa Aigaleo (1)

Η έκθεση αποτελεί μια ευκαιρία για τους πολίτες, και κυρίως τους νέους και τους μαθητές, να γνωρίσουν αυτή την τραγική σελίδα της σύγχρονης ιστορίας μας. Είχε οργανωθεί για πρώτη φορά τον περασμένο Μάρτιο στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στα πλαίσια δράσεων του Στέλιου Κούλογλου που είχαν στόχο να φωτίσουν πτυχές της ιστορίας της Ελλάδας που παραμένουν διεθνώς άγνωστες.

Η έκθεση φωτογραφίας θα είναι ανοιχτή στο κοινό καθημερινά 18:00 ως 20:00 και Σάββατο 10:00 ως 13:00. Επισκέψεις σχολείων και ομάδων πολιτών μπορούν να γίνουν και καθημερινές 10:00 – 13:00, κατόπιν συνεννόησης με τον Δήμο Αιγάλεω (τηλ. 213 20 44 822).

Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικό Μολύβι – Γ. Βρανάς”Ιερά Οδός 154 και Νάξου – Αιγάλεω (Στάση Μετρό Ελαιώνας)

 


(Visited 153 times, 1 visits today)

Read more:
image
Παραγιός…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close