Το νέο βιβλίο του Στέλιου Κούλογλου, «Μαρτυρίες από την Δικτατορία και την Αντίσταση» (εκδ. Εστία), παρουσιάστηκε την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικό Μολύβι – Γ. Βρανάς”, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του “Μήνα Αντιφασιστικής Μνήμης και Συνείδησης” προς τιμή των θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Αιγάλεω (29 Σεπτεμβρίου 1944). Στην ίδια εκδήλωση έγιναν και τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τον τίτλο «Ο άγνωστος λιμός: Αθήνα 1941-1942».
Την εκδήλωση άνοιξε ο δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας ο οποίος καλωσόρισε τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στη συνέχεια στους στόχους διοργάνωσης του αντιφασιστικού μήνα. Συγκεκριμένα επισήμανε την ανάγκη για διατήρηση της ιστορικής μνήμης καθώς τόσο στο δήμο αλλά και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη βλέπουμε ακροδεξιές λογικές να σηκώνουν πάλι κεφάλι.
Ο Κώστας Αρβανίτης, διευθυντής του ραδιοσταθμού 247, παρατήρησε πως ο Στέλιος Κούλογλου λειτουργώντας μέσα από το βιβλίο του ως φωτογράφος του πραγματικού από τη δική του οπτική καταγράφει προσωπικές ιστορίες. Μέσα από τις ιστορίες αυτές, τις μαρτυρίες και τα ντοκουμέντα του βιβλίου χτίζονται νέα δεδομένα στην ιστορική έρευνα που επιτρέπουν και στις επόμενες γενιές να κάνουν την αυτοκριτική τους. «Ήμασταν πολύ αυστηροί ενώ στην πράξη ήμασταν ως γενιά “άβρεχτοι”, εύκολα κατηγορούσαμε άλλους ως συμβιβασμένους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανίτης.
Στη συνέχεια ο Γιάννης Βρακάς, μαθηματικός – στέλεχος του αντιδικτατορικού κινήματος, κατάθεσε το προσωπικό του βίωμα σχετικά με την οργάνωση του αντιδικτατορικού αγώνα και ανέφερε πως σε αυτό αντιπροσωπεύονταν όλες οι τάσεις της Αριστεράς και είναι λάθος η προσπάθεια για μονοπώλησή του από οποιαδήποτε πλευρά.
Ο Στέλιος Κούλογλου επισήμανε ότι στόχος και των δύο εκδηλώσεων είναι η γνωστοποίηση των γεγονότων και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Οι δύο προσπάθειες, το βιβλίο και η έκθεση φωτογραφίας, συνδέονται καθώς ένα κομμάτι των νικητών του εμφυλίου πολέμου κήρυξε τελικώς την δικτατορία.
Για το βιβλίο εξήγησε ότι ήταν μια ευκαιρία για τη συλλογή μαρτυριών για τη δικτατορία και την αντίσταση. Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2000 με την καταγραφή μιας σειράς προσωπικών αφηγήσεων που συμπληρώθηκαν με την τεκμηρίωση του ιστορικού Δημήτρη Σωτηρόπουλου. Η ιδέα ήταν να καταγραφούν οι προφορικές μαρτυρίες για τα γεγονότα, χωρίς να παρεμβάλλεται το φίλτρο του ιστορικού ή των νικητών ώστε να παραμείνουν αυθεντικές.
Ο Στέλιος Κούλογλου ανέφερε στη συνέχεια πως όταν παρουσίασε την έκθεση για το Λιμό των Αθηνών στο ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ελάχιστοι ξένοι γνώριζαν το γεγονός ενώ και Έλληνες δεν γνώριζαν την πραγματική του έκταση.
Η έκθεση φωτογραφίας θα είναι ανοιχτή στο κοινό ως τις 15 Οκτωβρίου καθημερινά, 18:00 ως 20:00 και Σάββατο 10:00 ως 13:00. Επισκέψεις σχολείων και ομάδων πολιτών μπορούν να γίνουν και καθημερινές 10:00 – 13:00, κατόπιν συνεννόησης με τον Δήμο Αιγάλεω (τηλ. 213 20 44 822, Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικό Μολύβι – Γ. Βρανάς”| Ιερά Οδός 154 και Νάξου – Αιγάλεω (Στάση Μετρό Ελαιώνας)
Ακολουθεί το βίντεο ολόκληρης της συζήτησης και ο διάλογος με το κοινό: