Ο «Άγνωστος Λιμός της Αθήνας» και οι «Μαρτυρίες από την Δικτατορία και την Αντίσταση» σε Βριλήσσια και Βόλο

Permalink

Μέχρι την 28η Οκτωβρίου θα παρουσιάζεται στην αίθουσα ‘Μουσών’ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βριλησσίων (Κισσάβου 11), η έκθεση φωτογραφίας για τον «Άγνωστο Λιμό της Αθήνας 1941-42», αποτελώντας μια καλή ευκαιρία για όλους τους πολίτες αλλά και τα σχολεία να έρθουν σε επαφή με την άγνωστη αυτή πτυχή της ιστορίας.

Το εκτιθέμενο ιστορικό φωτογραφικό υλικό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Μάρτιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, από τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου, γνωρίζοντας σημαντική αποδοχή.

Μέσα από 40 φωτογραφίες, η έκθεση, που συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Βριλησσίων και τον ευρωβουλευτή με την αρωγή του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Βριλησσίων, αποτυπώνει τον δραματικό λιμό του πρώτου χρόνου της γερμανικής Κατοχής και είναι ένας φόρος τιμής στους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς της Αθήνας από την πείνα, αλλά και στους εκατοντάδες χιλιάδες που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της Κατοχής.

Πέραν των επεξηγηματικών συνοδευτικών κειμένων κάθε εκθέματος, παρέχεται σύντομη ξενάγηση, με προφορική ενημέρωση από ιστορικούς και επιστήμονες για το παρουσιαζόμενο υλικό και το ιστορικό υπόβαθρο της εποχής.

Η έκθεση είναι καθημερινά επισκέψιμη 10:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00 με δωρεάν είσοδο, ενώ, είναι δυνατές και οι ομαδικές επισκέψεις κατόπιν ραντεβού (τηλ. 210 8101510-11 κα Μάστορη).

Τις καθημερινές ημέρες εκτελούνται ειδικά δρομολόγια της δημοτικής συγκοινωνίας μεταφοράς και επιστροφής από το χώρο της έκθεσης, με αφετηρία το σταθμό μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας και ώρες αναχώρησης 10:00, 11:00 & 12:00 (πρωί) και 18:00, 19:00 & 20:00 (απόγευμα), ενώ 5’ μετά από την αναχώρηση του, το δημοτικό λεωφορείο εξυπηρετεί τη μεταφορά επισκεπτών στην έκθεση και από το σταθμό της Λ. Πεντέλης του Προαστιακού.

Στο πλαίσιο της έκθεσης για τον Λιμό, την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου στις 19:30, θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο η παρουσίαση του νέου βιβλίου του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου «Μαρτυρίες από τη Δικτατορία και την Αντίσταση», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εστία. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης, ο Διονύσης Μαυρογένης, από τους ηγέτες του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος, ο αντιδήμαρχος Βριλησσίων, Αλέξης Μαυραγάνης, και ο Στέλιος Κούλογλου. Την συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος, Ντίνα Δασκαλοπούλου.

Από την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου μέχρι και την Κυριακή 29/10, η έκθεση θα παρουσιαστεί και στον Βόλο στο Petite Cantine (Πυρασσού 12). Την Κυριακή, μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί στις 19:30 εκδήλωση με προβολή βίντεο και παρέμβαση του Στέλιου Κούλογλου. Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, στο Τεχνικό Επιμελητήριο (Ξενοφώντος & 2ας Νοεμβρίου) στο Βόλο, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για τα σχολεία και έκθεση του αρχειακού υλικού από το 4ο Λύκειο Βόλου στις 10:30 π.μ.


(Visited 69 times, 1 visits today)

Read more:
351923-prosboles
Προσβολές…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close