Ο Στ. Κούλογλου για την αποποινικοποίηση της ιατρικής κάνναβης

Permalink

To www.toavriotisygeias.gr με αφορμή τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει γύρω από το θέμα χρήσης ιατρικής κάνναβης και το Νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου στα 15 επικοινώνησε με τον Στέλιο Κούλογλου, Ευρωβουλευτή Σύριζα επιζητώντας την ευρωπαική ματιά και εμπειρία πάνω στα συγκεκριμένα θέματα.

Κύριε Κούλογλου τι πιστεύετε για την ιατρική χρήση κάνναβης στην Ελλάδα και τι ισχύει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Στην Ελλάδα υπάρχουν ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, από σκλήρυνση κατά πλάκας, από επιληψία, από την νόσο του Κρόν και άλλες χρόνιες παθήσεις, οι οποίοι έχουν ανάγκη την ιατρική κάνναβη καθώς έχει διαπιστωθεί ότι τα σκευάσματά της αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα νοσήματα αυτά και τα συμπτώματά τους βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Οι ασθενείς αυτοί, που ο αριθμός τους δεν είναι καθόλου μικρός καθώς ξεπερνά τις 200.000, μέχρι πρότινος εάν ήθελαν να κάνουν χρήση προϊόντων κάνναβης για ιατρικούς λόγους βρίσκονταν στη δυσχερή θέση να προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην απαιτούμενη αγωγή με παράνομους τρόπους και με κίνδυνο την σύλληψη για κατοχή ναρκωτικών ουσιών!

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει ένα ενιαίο πλαίσιο για την κάνναβη, είτε για την ιατρική είτε για την ψυχαγωγική χρήση. Περίπου 14 χώρες έχουν αποποινικοποιήσει ή νομιμοποιήσει την κάνναβη κυρίως για ιατρική χρήση.  Άλλες δείχνουν ανεκτικότητα κι άλλες έχουν ανακοινώσει σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα. Η Πορτογαλία, νομοθετώντας την χρήση κάνναβης κατάφερε μέσα σε μια δεκαετία σχεδόν να εξαλείψει το σοβαρότατο πρόβλημα χρήσης ναρκωτικών στις πόλεις της.

Είναι ώριμο το έδαφος στην Ελλάδα να δεχτεί μία τέτοια απόφαση;

Στην Ελλάδα, πρέπει να υπάρξει αποποινικοποίηση της κάνναβης. Όπου έχει συμβεί αυτό η παρανομία και η εγκληματικότητα έχουν μειωθεί δραματικά. Εδώ οι νέοι καταλήγουν στην φυλακή και καταστρέφεται η ζωή τους. Την ίδια στιγμή, βέβαια, πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε μια εκστρατεία ενημέρωσης των νέων λέγοντας ότι η λύση δεν κρύβεται στα ναρκωτικά.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, προέχει η συζήτηση για την ιατρική κάνναβη, που έρχεται να απαλύνει τον πόνο των ασθενών και φυσικά ο διαχωρισμός της από την ψυχαγωγική. Τα επιχειρήματα όπως «καλλιεργούμε στα μπαλκόνια μας» δυστυχώς χρησιμοποιούνται από τις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις για μικροπολιτικούς σκοπούς και για να χτυπήσουν τις προσπάθειες αποποινικοποίησης με αποτέλεσμα τα παράνομα δίκτυα των διακινητών ναρκωτικών ουσιών να παραμένουν ισχυρά.

Στην Ελλάδα, όμως, θα πρέπει να διαγνώσουμε και τα παράπλευρα οφέλη που έχει η καλλιέργεια της ιατρικής κάνναβης. Η συγκεκριμένη καλλιέργεια έχει αποδειχθεί διεθνώς ότι ελκύει επενδύσεις και ανοίγει θέσεις εργασίας. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ αυτή την στιγμή είναι μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες αγορές και τα προϊόντα γίνονται ανάρπαστα. Ήδη στην Ελλάδα υπάρχουν εταιρείες που περιμένουν να επενδύσουν σε αυτό τον τομέα.

Ποια είναι η άποψή σας για το Νομοσχέδιο για τη δυνατότητα επιλογής φύλου στα 15 με βάση και την ευρωπαϊκή σας ματιά και εμπειρία;

Είναι ένα θέμα που οι περισσότεροι από εμάς δεν το έχουμε βιώσει στο σπίτι μας και συνεπώς δεν μπορούμε να πούμε ότι το γνωρίζουμε πραγματικά. Όμως η αλήθεια είναι πως υπάρχουν νέοι στην ηλικία των 15 ετών, οι οποίοι δεν αισθάνονται καλά με το σώμα τους και τον εαυτό τους. Το νομοσχέδιο αυτό δίνει την δυνατότητα στα παιδιά αυτά να μην δυστυχήσουν, με την σύμφωνη πάντα γνώμη των γονέων τους και σε συνδυασμό με τις απαιτούμενες ιατρικές γνωματεύσεις.

Την στιγμή που σε 19 ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν αντίστοιχες νομοθετικές προβλέψεις, δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα να μένουμε και σε αυτό τον τομέα πίσω βλέποντας την Εκκλησία να ζητά να παρέμβει στο νομοθετικό έργο ή να χτυπά πένθιμα τις καμπάνες όταν διαφωνεί με αυτό και χαρμόσυνα όταν η Χρυσή Αυγή είναι σε άνοδο. Είναι το ίδιο παράλογο, όπως θα ήταν οι βουλευτές στην Βουλή ή εμείς οι ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες να θέλουμε να ορίσουμε τι απολυτίκια θα ψέλνονται στις λειτουργίες.

 


(Visited 72 times, 1 visits today)

Read more:
polytexneio-3
Η Τζεμιλέ στο Πολυτεχνείο

Ιστορική εισαγωγή για τους νεότερους: σταθμός του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος και πρόβα τζενεράλε της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ήταν η κατάληψη της...

Close