«Ο πρόεδρος Πουιτζδεμόντ κακώς ακολούθησε αυτή την κατεύθυνση έχοντας το 50% των Καταλανών αντίθετους στην ανεξαρτησία. Όφειλε να είχε σκεφθεί όλες αυτές τις εξελίξεις από πριν και να είχε διαμορφώσει διεθνείς συμμαχίες. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορώ να καταλάβω πως ο πρωθυπουργός Ραχόι θα πάρει την εξουσία της Καταλονίας έχοντας το 50% των Καταλανών απέναντί του. Θα συλλαβει τους ηγέτες της Βαρκελώνης κάνοντάς τους ήρωες; Ή θα μπει η αστυνομία στα ΜΜΕ της Καταλονίας, καθώς οι δημοσιογράφοι αρνούνται να τα παραδόσουν στην Μαδρίτη;», είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Όμως, όποιος χτυπάει την Καταλονία κερδίζει στην υπόλοιπη Ισπανία. Αυτό είναι μια εθνικιστική παράδοση της χώρας εδώ και δεκαετίες. Αυτό έκανε και ο Ραχόι κοιτάζοντας το πολιτικό του συμφέρον», εξήγησε ο Στέλιος Κούλογλου, προσθέτοντας ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός κατάφερε να ξεχαστούν τα σκάνδαλα και να συσπειρώσει γύρω του ψηφοφόρους και από άλλα πολιτικά κόμματα φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους σοσιαλιστές. Ταυτόχρονα, βέβαια, με αυτή την σκληρή στάση συσπείρωσε και τους Καταλανούς εναντίον της Μαδρίτης.
Με τον Πρόεδρο της Καταλονίας να έχει παγιδευτεί στις δηλώσεις του, τα περιθώρια κινήσεων πλέον είναι ελάχιστα. «Εάν οι Καταλανοί συμμετάσχουν στις εκλογές που προκήρυξε η Μαδρίτη, θα είναι σαν να νομιμοποιούν την επέμβασή της. Εάν πάλι απέχουν θα χάσουν κάθε δυνατότητα μετά να επηρεάσουν τις εξελίξεις», είπε.
Ο ευρωβουλευτής, σημείωσε, ωστόσο, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα θέλει σε καμία περίπτωση την απόσχιση καθώς κάτι τέτοιο θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου, με περιπτώσεις όπως της Κορσικής να περιμένουν στην σειρά. «Όμως αυτές οι αποσχιστικές τάσεις υπάρχουν γιατί η ΕΕ δεν πάει καλά», παρατήρησε ο Στ. Κούλογλου.
«Πρέπει η ΕΕ να πιέσει την Μάλτα να ερευνήσει την δολοφονία της Ντάφνι Γκαλιζία»
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει περιορισμένες δυνατότητες έρευνας υποθέσεων, όπως η δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Γκαλιζία», είπε ο Στέλιος Κούλογλου τονίζοντας ωστόσο πως θα πρέπει να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση της Μάλτας, «εφόσον δεν κρύβεται πίσω από τον φόνο, να φέρει άμεσα αποτελέσματα».
Ο ευρωβουλευτής υπενθύμισε πως έχει ζητήσει από τον Ευρωκοινοβούλιο να οργανώσει μια αποστολή στην Μάλτα που θα λειτουργήσει προς αυτό τον σκοπό, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. «Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να μην έχουμε την δυνατότητα να γίνουμε ντετέκτιβ, αλλά έχουμε την ικανότητα να θεσπίσουμε ένα πλαίσιο προστασίας των whistleblowers και των υπερασπιστών της αλήθειας, ώστε να μην κινδυνεύει η ζωή τους, πόσο μάλλον να δολοφονούνται, όταν προβαίνουν σε αποκαλύψεις προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος», είπε ο Στέλιος Κούλογλου σχολιάζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει και η Νέα Δημοκρατία, προσπαθεί να εμποδίσει τέτοιου είδους αποφασιστικά μέτρα.
Για την προστασία ωστόσο των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογου πρότεινε στην Ευρωομάδα της Αριστεράς την θέσπιση ενός βραβείου για τους whistleblowers, που θα φέρει το όνομα της Ντάφνι Γκαλιζία, όπως και την πραγματοποίηση μιας ημερίδας με αυτό το θέμα, στην οποία θα συμμετέχει και ο γιος της δημοσιογράφου.
Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη: